Mısır’da 31 milyon kişi Kovid-19 aşısı oldu

Mısır Sağlık Bakanlığı: Kovid-19 günlük ortalama vaka sayısı 788 ulaştı

Mısır’da 31 milyon kişi Kovid-19 aşısı oldu
TT

Mısır’da 31 milyon kişi Kovid-19 aşısı oldu

Mısır’da 31 milyon kişi Kovid-19 aşısı oldu

Mısır 31 milyon kişinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılandığını belirtirken, Sağlık Bakanlığı Kovid-19’a bağlı günlük vaka ve can kaybı sayılarını açıkladı. Bakanlık dün Kovid-19 ile ilgili haftalık açıklamasında, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yönergelerine göre bakanlığın yürüttüğü gözetim ve test prosedürleri sonucunda, günlük ortalama Kovid-19 vaka sayısının geçen hafta 788’e ulaşırken, günlük ortalama can kaybı 12’ye yükseldi.” ifadelerine yer verdi.
Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüsam Abdulgaffar dün, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yönergelerine göre gerekli tıbbi bakımı aldıktan sonra sağlığına kavuşan günlük ortalama kişi sayısı 766’ya ulaştı. Böylece şu ana kadar Kovid-19’dan iyileşen toplam kişi sayısı 430 bin 198’e yükseldi.” açıklamasında bulundu.
Mısır’da Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Dr. Halid Abdulgaffar, Kovid-19 vaka ve can kaybı istatistiklerinin her hafta cumartesi günü yayılmasına karar vermişti. Sağlık Bakanlığı, istatistiklerin yayınlanma tarihini değiştirme kararını, pandeminin 5’inci dalgasının etkisini kaybetmesine, enfeksiyon oranlarının neredeyse sabit olan oranlara düşmesine ve hastanelerdeki doluluk oranlarının azalmasına bağladı.
Sağlık Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, koronavirüse karşı aşı tam doz yani iki dozla aşılananların sayısının 31 milyon 551 bin 587’ye ulaştığını belirtti. Bakanlık, vatandaşlara koronavirüs ve varyantları sebebiyle ciddi enfeksiyonlara karşı korumaya katkıda bulunan aşıları yaptırmak için tüm bireylerin bakanlığın sitesine kaydolması yönünde çağrıda bulundu.
Sağlık Bakanlığı, devletin vatandaşlarına ücretsiz aşı sağlamak için hiçbir çabadan kaçınmadığını vurgularken, bu çabalarının, bakanlığın vatandaşların sağlığı ve devletin pandemiyle mücadeledeki kazanımları konusundaki kararlılığı çerçevesinde geldiğini söyledi.



Gazze... Bombalama ve açlık sonucu 62 bin kişi öldü

Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)
Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)
TT

Gazze... Bombalama ve açlık sonucu 62 bin kişi öldü

Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)
Gazze Şeridi semalarındaki İsrail F-15 uçağı (Reuters)

Gazze'de bombardıman ve açlık nedeniyle ölenlerin sayısı 62 bini aşarken, Hamas kaynakları dün, hareketin arabuluculara 60 gün süreli ateşkes önerisini kabul ettiğini bildirdi. Böylece top, Gazze'yi işgal etme niyetini açıklayan İsrail'e geçti.

Hareket içindeki bilgili kaynaklar, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, teklifin ayrıca, ocak ayında varılan ateşkes anlaşmasına uygun olarak İsrail güçlerinin belirli bölgelere çekilmesini, insani yardımın derhal ve büyük miktarlarda girişini ve esir değişiminin önceki anlaşmada uygulananlara benzer belirli kriterlere dayalı olmasını içerdiğini söyledi.

Mısırlı ve Katarlı yetkililerin Kahire'de yaptığı görüşmeler sonucunda yeni bir öneri ortaya çıktı. Kaynaklar, sunulanın, Hamas'ın yaklaşık dört hafta önce verdiği yanıtta bazı değişiklikler içeren bir çerçeve anlaşma olduğunu açıkladı. Ancak bu yanıt, İsrail ve ABD tarafından reddedildi ve müzakereler sekteye uğradı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı devam ederken, binlerce kişi şehrin doğu bölgelerinden kaçarak batı ve güney bölgelerine yöneldi. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, açlık ve bombalama nedeniyle ölenlerin sayısı 62 bini aştı. Bakanlık ayrıca, savaşın başlamasından bu yana 156 bin 230 kişinin de yaralandığını bildirdi.