Yemen’de ‘Husileri perişan eden’ lakaplı Tümgeneral Sabit Cavas öldürüldü

Tümgeneral Sabit Cavas (Twitter)
Tümgeneral Sabit Cavas (Twitter)
TT

Yemen’de ‘Husileri perişan eden’ lakaplı Tümgeneral Sabit Cavas öldürüldü

Tümgeneral Sabit Cavas (Twitter)
Tümgeneral Sabit Cavas (Twitter)

Yemen’de Aden şehri yakınlarında dün düzenlenen bombalı saldırıda Anad cephesi komutanı Tümgeneral Sabit Cavas ve dört asker hayatını kaybetti.
Tümgeneral Cavas, İran destekli Husi milislerin 2004 yılı ortalarında merkezi otoriteye karşı başlattıkları isyandan bu yana yenilgiye uğramalarına neden olan ana komutanlardan biri olarak kabul ediliyordu.
2004’te Yemen hükümetine karşı Husi isyanını başlatan Hüseyin Bedreddin el-Husi’nin öldürülmesiyle sonuçlanan ilk askeri operasyonu yönetti. Bu nedenle Yemenliler ona ‘Husileri perişan eden’ lakabı verdi.
Milislerin o dönemde Yemen devletine yönelik yaklaşık iki ay süren isyanına karşı başlatılan askeri operasyonlar sırasında, dağdaki bir mağaraya saklanan Hüseyin Bedreddin Husi’yi kafasından vurarak öldürmesi nedeniyle Husilerin bir numaralı düşmanıydı.
Merkezi yetkililer ve Husi milisler arasında çatışmaların 2010 yılına kadar devam etmesine ve birçok liderin Saada’da meydana gelen altı savaş boyunca onlarla mücadele etmesine rağmen Tümgeneral Cavas en önde yer alan liderlerden biriydi.
Dün uğradığı suikast sonucu hayatını kaybedene kadar, Husi milislerin öldürmek istediği isimler listesinde ilk sıralardaydı.
Tümgeneral Cavas, 2015 sonunda Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun desteğiyle Lahic vilayetini özgürleştirme operasyonuna katıldı.
Lahic’deki el-Anad Askeri Hava Üssü’nü milislerden kurtarma operasyonunu yöneten Tümgeneral Cavas, başarılı olmalarının ardından Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından üssün lideri olarak atandı.
Aden şehrinden dönüş yolunda olan Tümgeneral Cavas ve yanındaki askerler, dün bomba yüklü araç ile hedef alındı.
Yemen kaynakları, Tümgeneral Cavas’ın öldürülme yönteminin Hizbullah suikastlarına benzediğini söyledi.
Güvenlik kaynakları, dün öğleden sonra kendi bölgesinden birine taziye ziyaretinde bulunmak için Aden şehrine gelen Tümgeneral’in terörist unsurlar tarafından izlediğini bildirdi.
Aden yakınlarından bir benzin istasyonunda bekleyen saldırganlar, bomba yüklü aracı infilak ettirerek Tümgeneral Sabet Cavas ve dört askeri öldürdü.
Husi milisler, kendilerine defalarca yenilgiyi tattıran Tümgeneral’in ölümünden duydukları mutluluğu gizleyemedi.
Esir İşleri Komitesi Başkanı Abdulkadir el-Murteda, Cavas’ın fotoğrafını paylaştığı tweeti ile suikasta değinerek, sevincini ifade etti.
Yemenliler ise sosyal medyada, ülkede birçok askeri başarılar elde etmiş Tümgeneral Cavas’ın ölümünden duydukları üzüntüyü ifade ederek, kendisine rahmet diledi.
‘Kahraman’ olarak nitelendirdikleri Tümgeneral’in Hüseyin Bedreddin Husi’nin ölümünden bu yana milislerin hedefinde olduğuna değinen Yemenliler, darbeci Husilere ait medya organlarında onun ölümünden duyulan sevinç ifadelerinin şaşırtıcı olmadığına vurgu yaptı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.