Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı

Rusya, Suriye’nin kuzeyine hava saldırısı düzenledi.

Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı
TT

Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı

Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı

Rus savaş uçakları, dün sabah Suriye'nin kuzeybatısındaki ‘çatışmasızlık bölgesine’ hava saldırısı düzenledi.
Halep kırsalında mukim Ethem Halebi adında bir aktivist, Rus savaş uçaklarının Halep’in güneybatısında yer alan Maarret en-Numan bölgesini dört füzeyle hedef aldığını aktardı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını ancak Rusya’ya ait üç adet insansız hava aracının bölgede yoğun uçuş gerçekleştirmesinin, bombardıman ihtimali nedeniyle yerel halkta tedirginlik yarattığını belirtti. Rusya'nın muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere düzenlediği hava saldırıları, Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat’tan itibaren kesilmişti.  
Suriyeli muhaliflerin 'Hava İzleme Birimi 80', Rusya hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının ve insansız hava araçlarının mart ayı boyunca yoğun keşif ve devriye uçuşları gerçekleştirdiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana kayda değer bir hava saldırısı gerçekleşmediği ancak Rus uçaklarının siviller arasında paniğe neden olduğu belirtildi.  
Yerel kaynaklar ise rejim güçlerinin, Halep’in batısında Dar İzze kasabası yakınında, Türk askerlerinin konuşlandığı mevzilere top atışı gerçekleştirildiğini öne sürdü. Önceki gün de 46. Alay’dan rejim güçlerinin Etarib ilçesi yakınında, Kefer Nuran’da Türk ordusuna ait bir zırhlı aracı güdümlü füzeyle hedef aldığı iddia edildi.
Suriye ordusundan ayrılan subaylardan Albay Mustafa el-Bakur açıklamasında şu iddialarda bulundu:
“Suriye rejimi Rusya’nın onayı olmadan herhangi bir askeri hamlede bulunamayacağı biliniyor. Türkiye, İstanbul Boğazı’nı kapattığından, Rusya bunu Türkiye’nin kendisi aleyhindeki yaptırımlara katılması olarak yorumlamış olabilir. Rusya Türkiye’ye çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasının değişebileceğine dair bir mesaj veriyor olabilir.”
Albay Mustafa el-Bakur, 46. Alay’da Hizbullah unsurlarının da yer aldığına işaret ederek, Kefer Nuran’da Türk zırhlı aracına düzenlendiği iddia edilen füze saldırısına Hizbullah üyelerinin de katılmış olabileceğini söyledi.  
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Türkiye’ye ait SİHA’lar bölgede yoğun uçuş gerçekleştirdi.  Ayrıca Cebel Zaviye bölgesinde bir rejim askerinin keskin nişancı ateşiyle öldürüldüğü, Heyetu Tahriru’ş Şam örgütünün Kefernebel bölgesindeki rejim güçlerine ait mevzilere havan topu atışı yaptığı öğrenildi.
Bu arada Barış Pınarı bölgesindeki Türk askeri birliklerinin, Haseke'nin kuzeybatısındaki Tel Temir kırsalındaki Dardara, Tel Şanan ve Altavile’deki PYD mevzilerini obüs ve top atışlarıyla hedef aldığı aktarıldı. Türkiye en son 18 Mart’ta Tel Temir kırsalında benzer bir operasyon gerçekleştirmişti.  



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.