500 Bitcoin'e sahip cüzdanda 11 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı

'Uyuyan balinadaki' BTC varlıkları, 2011'den günümüze yaklaşık yüzde 2 milyon değer kazandı

En son Mayıs 2010'da aktif olan bir Bitcoin cüzdanı, Ekim 2021'de aniden etkinleşti (Unsplash)
En son Mayıs 2010'da aktif olan bir Bitcoin cüzdanı, Ekim 2021'de aniden etkinleşti (Unsplash)
TT

500 Bitcoin'e sahip cüzdanda 11 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı

En son Mayıs 2010'da aktif olan bir Bitcoin cüzdanı, Ekim 2021'de aniden etkinleşti (Unsplash)
En son Mayıs 2010'da aktif olan bir Bitcoin cüzdanı, Ekim 2021'de aniden etkinleşti (Unsplash)

10 yıldan uzun süredir faaliyet göstermeyen bir Bitcoin cüzdanında gizemli bir hareketlilik gerçekleşti.
Hesapta tutulan 500 BTC, çıkarıldığı Ocak 2011'de 250 dolardan daha az bir değere sahipken, şimdiyse bugünün kuruyla yaklaşık 23 milyon 800 bin dolar ediyor.
Söz konusu cüzdandaki fonun son hareketinde Bitcoin'in Satoshi Nakamoto takma adlı yaratıcısı çevrimiçi ortamda halen aktifti. Ancak işlemlerin yarı anonim doğası, kesin bir bağlantı kurulamayacağı anlamına geliyor.
The Independent'ta yer alan habere göre Bitcoin'in son 10 yılda elde ettiği olağanüstü kazanç, fiyatının 69 bin dolara yaklaşarak tüm zamanların zirvesine ulaştığı geçen kasımda toplam piyasa değerinin 1 trilyon 200 milyar doları geçmesini sağlamıştı.
Büyük bir düzeltme hareketiyle kripto paranın değeri zirveden sonraki iki ay içinde neredeyse yarıya indi fakat o zamandan veri yeniden 47 bin doların üzerine tırmandı.
Uyuyan cüzdanın faaliyete geçmesi, 'uyuyan balina' diye adlandırılan cüzdanların son aylardaki ilk hareketliliği değil. Bitcoin'in 2021'deki rekor yüksek seviyesinden birkaç hafta önce de benzer bir miktar hareket etmişti.
Bitcoin'in madencilik adıyla bilinen yaratılma süreci, bu kripto paranın 2009'da piyasaya sürülmesini takip eden 4 yıl boyunca 50 BTC'lik partiler halinde çıkarıldığı anlamına geliyor.
Bu ilk Bitcoin'leri tutan 10 yıllık cüzdanların çoğu, muhtemelen sahiplerinin erişim şifrelerini kaybetmesi veya unutması sebebiyle o zamandan beri hareketsiz kaldı. Bunların en değerlisinde 79 bin 957 BTC var (3 milyar 800 milyon doların biraz üzerinde). Uyuyan cüzdanlardaki toplam miktar ise bugünün kuruyla 16 milyar doları aşıyor.
Bitcoin'in arzı 21 milyon BTC'yle sınırlı ve bu hareketsiz kripto para miktarı, Bitcoin'in toplam arzının neredeyse yüzde 2'sine karşılık geliyor.
İlk kez blok zincir takip hesabı Whale Alert'ın tespit ettiği uyuyan balinadaki bu son ani hareketliliğin sebebi henüz belirsiz. Ancak muhtemel bir neden, itibari para üzerinden nakde çevirmek için bu miktarın kripto para borsasına sokulması olabilir.



Bitcoin balinası, yüzde 14 milyon değer kazanan varlığını transfer etti

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Bitcoin balinası, yüzde 14 milyon değer kazanan varlığını transfer etti

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Gizemli bir Bitcoin yatırımcısı,  14 yılı aşkın sürenin ardından milyarlarca dolarlık varlıklarında ilk kez işlem gerçekleştirdi.

Bitcoin'in blok zincirinden (kripto transferlerini takip eden çevrimiçi defter) alınan veriler, aynı sahibin üç adresinin perşembe ve cuma günleri toplam 23 bin 377 BTC taşıdığını ortaya koydu.

Kripto para biriminin en son taşındığı Nisan 2011'de, Bitcoin fiyatı sadece 0,78 dolardı ve toplam varlıklar yaklaşık 18 bin dolar değerindeydi.

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 112 bin dolar civarında işlem görüyor ve bu da yaklaşık 2,5 milyar dolar değerine ulaşan varlıkta kabaca yüzde 14 milyonluk bir artış anlamına geliyor.

rtgbhty

Bitcoin'in blok zincirinin kamuya açık yapısına rağmen, işlemi yapan kişi ya da kuruluşun kimliğini görmek mümkün değil.

Blok zinciri analistleri, transferin nedeninin varlıkları daha güvenli bir çevrimiçi cüzdana taşımak olduğunu ve sahibinin büyük kârları nakde çevirmeyi planladığına işaret etmediğini öngördü.

Blockchain analiz firması Arkham, X'e paylaştığı yazıda "[Transferler] muhtemelen adres yükseltmeleriyle ilgiliydi" dedi ve "Bu balinanın Bitcoin sattığına dair hiçbir belirti yok" diye ekledi.

Hareketsiz hesapların aniden aktif hale gelmesi, piyasa gözlemcilerinin "büyük Bitcoin güç değişimi” diye adlandırdığı, kripto para birimine büyük kurumsal yatırım yapılırken gerçekleşti.

Balinalar diye bilinen ve Bitcoin'i ilk günlerinden beri ellerinde tutan büyük sahipler, rekor fiyatlardan yararlanmak için ellerindeki varlıkların bir kısmını satmaya başladı. Aynı zamanda, büyük kurumlar ve geleneksel yatırım fonları da Bitcoin satın alarak portföylerini çeşitlendiriyor.

Bu eğilim, ABD'li düzenleyicilerin 2024'te Bitcoin'i spot borsa yatırım fonları (ETF'ler) aracılığıyla kurumsal yatırımcılara açmaya yönelik dönüm noktası niteliğindeki kararıyla mümkün oldu. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun 18 ay önce ETF'lerin ilk dalgasını onaylamasından bu yana Bitcoin fiyatı üç kat arttı.

Merkezi olmayan finans şirketi BOB'un kurucu ortağı Dom Harz, The Independent'a, "Bitcoin artık küresel finansın temellerine yerleşmiş durumda ve süregelen jeopolitik belirsizlik ortamında kayda değer bir direnç gösteriyor” dedi.

Özellikle de kamu şirketlerinin bir hazine varlığı olarak Bitcoin satın almalarıyla kurumsal ilginin devam etmesi dikkat çekici... Bu, uzun vadeli inancın güçlü bir işareti.

Independent Türkçe