Libya, Afrika ülkelerini "ortak tehlikelere" karşı birleşmeye çağırıyor

Rabat'taki Sahel-Sahra Devletleri Topluluğu (CEN-SAD) Yürütme Konseyi'nin çalışmalarından bir kare (Libya Dışişleri Bakanlığı)
Rabat'taki Sahel-Sahra Devletleri Topluluğu (CEN-SAD) Yürütme Konseyi'nin çalışmalarından bir kare (Libya Dışişleri Bakanlığı)
TT

Libya, Afrika ülkelerini "ortak tehlikelere" karşı birleşmeye çağırıyor

Rabat'taki Sahel-Sahra Devletleri Topluluğu (CEN-SAD) Yürütme Konseyi'nin çalışmalarından bir kare (Libya Dışişleri Bakanlığı)
Rabat'taki Sahel-Sahra Devletleri Topluluğu (CEN-SAD) Yürütme Konseyi'nin çalışmalarından bir kare (Libya Dışişleri Bakanlığı)

Sahel-Sahra Devletleri Topluluğu (CEN-SAD) Yürütme Konseyi 21'inci Dönem Toplantısı öncesi hazırlık toplantısı, dün bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla Fas’ın başkenti Rabat'ta düzenlendi.
Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Sahel-Sahra Devletleri Topluluğu’nu, başta birçok ülkeyi hedef alan “radikal gruplar” olmak üzere “ortak tehlikelerle” yüzleşmek için birleşmeye çağırdı.
Menguş, Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen CEN-SAD (25 ülke) Yürütme Konseyi'nin çalışmalarına Libya heyetinin başında katıldı.
Menguş, “Bu gruplarla yüzleşmek için aygıtların hızlı bir şekilde yeniden etkinleştirilmesi ve canlandırılması zorunlu hale geldi. Libya'nın güneyi, "terörist gruplar" tarafından aralıklı yapılan saldırılara maruz kalıyor. Bu ayın başında, Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçleri, Çad ve Nijer sınırında DEAŞ’ın gizli sığınağına baskın düzenledi” diye konuştu.
Nijer Dışişleri Bakanı Hassoumi Masoudou daha önce Libya sınırının "Libya'daki güvenlik durumu patlak verdiğinden beri organize suç ve silah ve uyuşturucu kaçakçıları ağlarının yuvası haline geldiğini" söyledi.
Menguş, oturumun açılışı sırasında Sahel-Sahra topluluğunun Afrika bölgesinde barış ve güvenliği sağlamadaki önemini vurguladı ve ülkesinin Afrika derinliğine yönelik rolüne bağlı olduğunu açıkladı.
Libya devletinin CEN-SAD'ın İdari Sekreterliğin başkent Trablus'taki resmi karargahına dönüşüne ve çalışmalarını her düzeyde benimsemeye hazır olduğunu söyleyen Menguş, “Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) göreve başlamasından bu yana, ülkenin tüm bölgelerine açıkça yansıyan ve komşularını etkileyen istikrar durumu ve kalkınma çarkının hareket ettirilmesine ek olarak her düzeyde birçok "olumlu ilerleme" kaydedildi.” dedi.
Menguş, Yürütme Konseyi’nde oturum aralarında dün Senegalli mevkidaşı Aissata Tall Sall ile bir araya geldi. İkilinin görüşmesinde iki dost ülke arasındaki işbirliği ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi konuları ele alındı.
Libya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Senegal Dışişleri Bakanı Aissata Tall Sall, Senegal'in Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UBH) verdiği desteği, demokratik geçiş sürecine bağlılığını ve Libya halkına desteğini ifade etti.
Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL) ve uzman kuruluşları, önceki gün sürdürülebilir kalkınma alanlarında Birleşmiş Milletler işbirliği planının genel çerçevesini tartışmak üzere istişare toplantılarına nezaret ettiler.
Libya Dışişleri Bakanlığı, toplantılara Bakanlık Müsteşarı Ömer Keti ve Uluslararası Örgütler Dairesi Başkanı İnas el-Mermuri'nin katıldığını açıkladı.
Libya'nın "kalkınması gerektiğini" söyleyen Keti, “Libya bağışçı bir ülkeydi ve hala öyle. Şu anda ihtiyaç duyduğu yardım yalnızca kalkınma alanlarındaki fonları çerçevelemek, yönetmek ve yönlendirmekle ilgili. Ayrıca UBH’nin Planlama Bakanlığı her zaman uluslararası toplumla temas noktası olarak değerlendirilmeli” dedi.
Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma alanlarındaki iş birliği planının genel çerçevesi, barış ve yönetişim, ekonomik iyileşme, sosyal ve beşeri sermaye gelişimi, çevre ve iklim ile ilgili dört ana hat etrafında dönmekte.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.