Parlamentoyu fesheden Tunus Cumhurbaşkanı: Erken seçim yok

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AFP)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AFP)
TT

Parlamentoyu fesheden Tunus Cumhurbaşkanı: Erken seçim yok

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AFP)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AFP)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Necla Budin ile yaptığı görüşmede parlamento seçimlerinin önümüzdeki üç ay içinde yapılmayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı, 25 Temmuz 2021’de aldığı olağanüstü kararlarının iptali için sunulan yasa tasarısının 116 oy ile kabul edilmesinin ardından geçtiğimiz Çarşamba günü yaklaşık sekiz ay önce askıya aldığı meclisi feshetti.
Özgür Anayasa Partisi Başkanı Abir Musi, Said’in anayasaya göre başka seçeneği olmadığını ve üç ay içinde seçime gitmesi gerektiğini söyledi.

Kays Said dün Kartaca Sarayı’nda Başbakan Necla Buden’i kabul etti (Tunus Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanlığı’nın Facebook hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Said’in Başbakan Budin ile görüşmesinde, “Dün (anayasanın 89. maddesine göre) seçim için üç aydan bahsediyorlardı. Bu fetvayı nereden aldıklarını bilmiyorum” dedi.
Said, Temmuz ayında referanduma sunulmak üzere anayasanın yeniden yazılması için bir komisyon oluşturacağını ve ardından Aralık ayında parlamento seçimlerinin yapılacağını açıklamıştı.
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ise Reuters’a verdiği demeçte, partisinin Said’in parlamentoyu feshetme adımını reddettiğini söyledi.
Gannuşi, siyasi sistemin tek taraflı olarak yeniden yapılandırılması için çağrıda bulunan herhangi bir referandumu boykot edeceklerini dile getirdi.
Tunus’un 2014 tarihli anayasası, Said’in geçen yaz açıkladığı türden herhangi bir istisnai dönemde meclisin oturumda kalmasını ve meclisin feshedilmesi halinde seçimlere gidilmesini şart koşuyor.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz