Yemen hükümeti Husilerin kontrolündeki limana 2 petrol gemisinin girmesine izin verdi

AA
AA
TT

Yemen hükümeti Husilerin kontrolündeki limana 2 petrol gemisinin girmesine izin verdi

AA
AA

Yemen hükümeti, ülkede uzun süredir devam eden çatışmaların sona ermesi için yapılan ateşkes çağrıları dikkate alınarak 2 petrol gemisinin İran destekli Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na girişine izin verdiğini, "tüm esirlerin serbest bırakılması ve Sana Havalimanı'nın açılması" için gerekli düzenlemeleri de "olumlu bir şekilde ele aldığını" duyurdu.
Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek, Twitter hesabı üzerinden konuya ilişkin bir açıklama yaptı.
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile hükümetten, yapılan ateşkes çağrıları ve bölgesel, uluslararası girişimler ışığında halkın acılarını hafifletecek her türlü çabayı destekleme konusunda net talimatlar aldığını aktaran Bin Mubarek, bu kapsamda 2 petrol gemisinin Hudeyde Limanı'na girişine izin verdiğini belirtti.
Bin Mubarek, şunları kaydetti:
"Talimatlar kapsamında, tüm esirleri serbest bırakmak, Sana Havaalanı'nı açmak, petrol türevleri taşıyan gemilerin Hudeyde Limanı'na girişini serbest bırakmak, Husilerin kuşatma altında tuttuğu Taiz şehrinde geçişleri açmak gibi halkın acılarını hafifletecek gerekli tüm düzenlemeleri olumlu bir şekilde ele alacağız."
Husilerden ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Yemen'deki iç savaş ve ateşkes çabaları
İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı kentlerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri (KİK) Nayif el-Hacraf, 29 Mart'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen toplantıda, Yemen'deki taraflara "7 Nisan'a kadar sürecek Riyad'daki Yemen müzakerelerle eş zamanlı olarak ateşkes" çağrısında bulunmuştu.
Bunun üzerine Yemen hükümetine destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu da 30 Mart sabahından itibaren Yemen'in içlerine askeri operasyonlarını durduracağını ilan etmişti.
İran destekli Husiler de 26 Mart'ta yaptıkları açıklamada, Suudi Arabistan ve Yemen'deki saldırılarına 3 gün ara verdiğini duyurmuştu.
KİK'in diyalog girişimini memnuniyetle karşıladıklarını açıklayan ancak müzakerelerin "Yemen'deki saldırılara katılmamış tarafsız bir ülkede yapılması" şartını ileri süren İran destekli Husiler, Riyad'daki görüşmelere katılmıyor.



İsrail askerleri Batı Şeria'da ‘cesetleri çatılardan aşağı atmakla’ eleştiriliyor

TT

İsrail askerleri Batı Şeria'da ‘cesetleri çatılardan aşağı atmakla’ eleştiriliyor

İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)
İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), İsrail ordusuna bağlı askerlerin, Batı Şeria'nın Kabatiye kasabasında gerçekleştirdikleri bir operasyon sırasında ‘cesetleri evlerin çatılarından aşağı attığını’ gözlemledi. Bu durum eleştirilere yol açtı ve İsrail ordusunun olayı ‘insani değerlerle bağdaşmayan ciddi bir olay’ olarak tanımlayarak, ‘inceleme altında’ olduğunu duyurmasına neden oldu.

Şarku’l Avsat’ın Sky News'ten aktardığı habere göre AP'den bir gazeteci, operasyon sırasında askerlerin üç cesedi çatılardan attığına tanık olduğunu ve bir askerin de cesetleri tekmelediğini söyledi.

Aynı gazeteci, gözleri bağlı, göğsü açık bir Filistinlinin İsrail ordusuna ait bir cipin ve silahlı askerlerin önünde diz çöktüğünü gördüğünü de belirtti.

Olay yerindeki diğer gazeteciler, cesetlerin çatılardan atıldığına tanık olurken, ölenlerin kimlikleri ve ölüm nedenleri bilinmiyor.

Görgü tanıklarının aktardığına göre İsrail ordusuna ait bir buldozer, cesetlerin atıldığı binaların yakınında ilerliyordu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada olayın ‘inceleme altında’ olduğu belirtildi. Ayrıca açıklamada, “Bu, değerlerimize ve askerlerimizden beklentilerimize uymayan ciddi bir olaydır” denildi.

dsfv
İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)

İsrail, operasyonlar sırasında dört militanın öldürüldüğünü açıklarken, Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı kasabada bir kişinin öldüğünü ve on kişinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Uluslararası hukuka göre askerler, düşman cesetleri de dahil olmak üzere cesetlere uygun şekilde muamele edilmesini sağlamakla yükümlüdür.

İnsan hakları örgütleri, İsrail ordusunun Filistinlilere zarar verdiği bildirilen vakalarda askerleri nadiren kovuşturduğunu söylüyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 700'den fazla Filistinli İsrail ateşiyle öldürüldü.