Ukrayna'da amatör drone pilotları Rus ordusuna karşı SİHA üretiyor

"iPhone'dan ucuza geliyor"

Rusya - Ukrayna savaşında karşılıklı hava saldırıları ve SİHA kullanımı ön plana çıkıyor (AFP)
Rusya - Ukrayna savaşında karşılıklı hava saldırıları ve SİHA kullanımı ön plana çıkıyor (AFP)
TT

Ukrayna'da amatör drone pilotları Rus ordusuna karşı SİHA üretiyor

Rusya - Ukrayna savaşında karşılıklı hava saldırıları ve SİHA kullanımı ön plana çıkıyor (AFP)
Rusya - Ukrayna savaşında karşılıklı hava saldırıları ve SİHA kullanımı ön plana çıkıyor (AFP)

Ukrayna'da amatör drone'culardan oluşan bir ekip, Rus istilasına karşı orduya silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretiyor.
Nebesna Kara (Gökyüzünden Gelen Ceza) ekibi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşta şimdiye dek Ukrayna ordusu için 40'a yakın SİHA tasarladı.
Fransız haber ajansı AFP, Polonya sınırındaki Lviv şehrinde gizli şekilde çalışan ve savaştan önce ülkedeki drone yarışı topluluğundan arkadaş olan 6 kişilik ekiple irtibata geçti.
Kendisini Dmitri olarak tanıtan drone pilotu, tasarladıkları bazı araçların havan saldırısı için Rus hedeflerini işaretleyerek askeri konvoyların dağılmasını sağladığını anlattı. "Bu keşif uçuşu yapmak ve havan saldırısını belirlemek amacıyla kullanılan bir teknik. Şimdi bu şekilde karşı tarafın dengesini bozan ekipmanlara büyük bir talep var" ifadelerini kullandı.
AFP'nin aktardığına göre Nebesna Kara, internet üzerinden drone'larla ilgilenen 877 kişiden destek aldığı gibi çatışmaların yoğun olduğu noktalarda askeri uzmanların emirlerine göre hareket ediyor.
Ekibin ürettiği bazı SİHA'larda dörtlü kanat sistemi ve minyatür bomba taşıma aksamı yer alıyor. Diğer drone'lar ise genellikle Rus ordusundaki havan bölükleriyle ilgili keşif uçuşları ve hedef belirleme çalışmaları için kullanılıyor.

"iPhone'dan daha ucuz"
Kendisini Alex olarak tanıtan ekip üyesi, drone'ları internet üzerinden topladıkları bağışlarla, çatışma noktalarındaki askeri uzmanların ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarladıklarını belirtti.
Alex, drone kullanmayı bilen birinin araçları zorlanmadan kontrol edebileceğini söyleyerek, "Bunları kullanmayı bilen normal bir pilotunuz varsa, siperin öteki tarafına geçebilir ve ihtiyacı olan tüm bilgileri 5 dakikada edinebilir" ifadelerini kullandı.
Cihazların düşük maliyetli olduğunu da belirten Alex, "iPhone bu ekipmandan daha pahalıya geliyor" dedi.

Drone'lar 3 boyutlu yazıcılardan ve Çinli bir internet perakendecisinden temin edilen parçalarla tasarlanıyor (AFP)​​​​
AFP, drone'lardan birinin üzerinde 'Nebesna Kara'dan sevgilerle' yazan bir notla Mıkolayiv şehrine gönderilmek üzere paketlendiğini de aktardı.
Rus ordusunun salı günü şehirdeki valilik binasına düzenlediği havan saldırısı sonucu 28 kişi hayatını kaybetmişti.
Savaşın 38. gününde de çatışmalar devam ederken, Ukrayna ordusunun Rus istilacılara karşı kullandığı Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA'ları da gündemden düşmüyor.

Batı medyasında övgü toplayan Bayraktar TB2'ler, 28 Mart'ta Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın sosyal medyada düzenlediği 'Oscar töreninde' de ödül almıştı.
Independent Türkçe, AFP, AP, Daily Mail



İran, ABD ile müzakerelerin üçüncü turu öncesinde Avrupa troykası ile görüşmek üzere harekete geçti

ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)
ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)
TT

İran, ABD ile müzakerelerin üçüncü turu öncesinde Avrupa troykası ile görüşmek üzere harekete geçti

ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)
ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yapıldığı Umman’ın Roma'daki büyükelçiliğinin giriş kapısındaki polis memurları ve gazeteciler, 19 Nisan 2025 (AP)

Dört diplomat dün yaptıkları açıklamada, İran’ın ABD ile müzakerelerin yeniden başlaması halinde 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarıyla Roma'da bir toplantı yapmayı önerdiğini belirtti. Diplomatlara göre toplantının cuma günü yapılması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre Avrupa troykasından bu öneriye şimdiye kadar herhangi bir yanıt gelmedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, dün düzenlediği olağan basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi tarafından geçtiğimiz hafta gönderilen mektuba Avrupalıların yanıt verip vermediğini bilmediğini söyledi.

İran, ABD ile cumartesi günü Umman'da yeniden başlayan nükleer programına ilişkin müzakerelerdeki ve geçtiğimiz hafta Rusya ve Çin ile yapılan görüşmelerdeki ivmeden faydalanmaya çalışıyor.

Ummanlı yetkililer, ABD-İran görüşmelerinin yeni turunun 3 Mayıs'ta Avrupa'da yapılabileceğini açıkladı. Ancak henüz resmi karara ilişkin bir duyuru yapılmadı. İran medyası, Tahran'ın yeni turun İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılmasını reddettiğini bildirdi.

İran'ın Avrupa Troykası olarak bilinen İngiltere, Fransa ve Almanya'ya ulaşması Tahran'ın seçeneklerini açık tuttuğunu gösteriyor. Ancak Avrupalıların, 2015 tarihli nükleer anlaşmanın sona ereceği ekim ayından önce Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden uygulamak üzere snapback mekanizmasını devreye sokma konusundaki tutumunu da değerlendirmek istiyor.

Avrupalı güçlerin (Fransa, Almanya ve İngiltere) müzakerelerde yer almamasını yorumlayan Bekayi, Avrupalıların bu turun dışında kalmalarının kendi kararlarının bir sonucu olduğunu belirterek, “Avrupalıların bir sonraki aşamada olumlu bir rol oynayacaklarını ve yapıcı bir seçim yapacaklarını umuyoruz” diye konuştu.

Avrupa troykasından iki diplomat ve Batılı bir diplomat, geçtiğimiz cumartesi günü ABD ile yapılan görüşmelerin ardından İran'ın Roma'da toplantı yapılması için bir teklif gönderdiğini ve toplantının muhtemelen cuma günü yapılacağını söylediler.

Bu teklifin gerçekleşmemesi halinde İran'ın görüşmelerin bu tarihten önce Tahran'da yapılmasını da önerdiğini belirten diplomatlar, Washington ve Tahran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun Roma'da yapıldığını ifade ettiler. İran tarafından yapılan açıklamada bu turda da önemli anlaşmazlıkların devam ettiği belirtilmişti.

İranlı bir yetkili, böyle bir teklifin sunulduğunu doğruladı, ancak Avrupa troykasının henüz yanıt vermediğini belirti. Diplomatlar, İran'la şimdi mi görüşmenin yoksa Washington'la görüşmelerin nasıl gelişeceğini görmeyi mi beklemenin kendi çıkarlarına olacağını değerlendirdiklerini, fakat Tahran'da bir toplantı yapılmasını ihtimal dışı bıraktıklarını ifade ettiler.

2015 tarihli nükleer anlaşmanın tüm taraflarıyla uzlaşıya varmanın önemli olduğunu söyleyen İranlı yetkili, bu yüzden Amerikalılarla yapılacak bir sonraki tur müzakerelerinden önce bu hafta Avrupa troykası ile bir araya gelmenin faydalı olacağını ifade etti.

BM yaptırımları için son tarih

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, perşembe günü yaptığı açıklamada, görüşmeler için Avrupa'ya gitmeye hazır olduğunu ifade etti. Ancak iki taraf arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından topun Avrupa'da olduğunun sinyalini verdi.

Tahran ve Avrupalı güçler geçtiğimiz eylül ayından bu yana aralarındaki ilişkileri ve nükleer meseleyi görüşmek üzere üç kez bir araya geldi. En son mart ayında, yaptırımların kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer programının geri çekilmesini garanti altına alacak gelecekteki bir anlaşmanın parametrelerini araştırmak üzere teknik düzeyde bir toplantı yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyecek yeni bir anlaşmaya hızla varılmaması halinde, İran’a saldırmakla tehdit etti. Trump, İran ile dünya güçleri arasında 2015 yılında varılan anlaşmadan 2018 yılındaki ilk başkanlık döneminde tek taraflı olarak çekilmişti.

Batı, İran'ın nükleer silah edinmenin peşinde olduğundan şüphelense de İran bunu reddediyor. Diplomatlar, yaptırımların yeniden başlatılması tehdidinin Tahran'a taviz vermesi için baskı yapmak üzere tasarlandığını ve Amerikalılar ile Avrupalılar arasındaki ayrıntılı görüşmeleri hayati hale getirdiğini söylüyor.

ABD, İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekildi. Bundan dolayı BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) anlaşmada yer alan yaptırımları yeniden uygulama mekanizmasını harekete geçiremiyor. Bu durumda anlaşmaya taraf olan üç Avrupa ülkesi, yaptırımların yeniden uygulanması için harekete geçebilecek tek alternatif olarak kalıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Avrupalılarla görüşme önerisinin yaptırımların yeniden başlatılması konusuyla ilgili olup olmadığı sorulduğunda, bunun toplantının amacının bir parçası olduğunu belirterek “ABD ile görüşmeler, özellikle de nükleer adımlar konusunda hızlı ilerlemiyor, daha fazla zamana ihtiyacımız olduğu açık ve Tahran, ABD tarafına olan güven eksikliği nedeniyle geçici bir anlaşmadan yana değil” ifadelerini kullandı.

Bekayi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ya biz geçici bir anlaşma kapsamında adımımızı uygularsak ve diğer taraf bunu yapmazsa ne olacak?! Avrupalıların yeni bir anlaşma istediğimizi ve uranyum zenginleştirmemizi sınırlandırmak için adım atmaya hazır olduğumuzu anlamalarını istiyoruz, ancak zamana ihtiyacımız var.”

İngiltere ve Almanya dışişleri bakanlıkları, İran'ın bu hafta içinde bir toplantı teklif edip etmediği konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, Fransa Dışişleri Bakanlığı, yorum talebine henüz yanıt vermedi.