İranlı milletvekilleri, Viyana’daki ‘nükleer müzakerelerin’ seyrini ve sızdırılan anlaşma taslağını eleştirdi. Nevruz Bayramı’ndan sonra faaliyetlerine yeniden başlayan parlamentoda, ‘nükleer müzakerelerdeki’ muhtemel bir anlaşmanın taslağı eleştirilere hedef oldu. Parlamento kararlarının uygulanmasını denetleyen 90. Madde Komisyonu Başkanı Hasan Şucai, ‘kötü bir anlaşma’ yapılmaması uyarısında bulundu.
Şucai, “Sadece iyi bir anlaşmayı kabul edebiliriz, anlaşmaya varmamak kötü bir anlaşmaya varmaktan iyidir. İyi bir anlaşma ise vatani onurumuzu koruyan ve iktisadi çıkarlarımızı güvence altına alan bir anlaşmadır” dedi. 2015’te yapılan ‘nükleer anlaşmayı’ eleştiren Komisyon Başkanı, “Dünyanın ve İran’ın koşulları ile ülkemiz için ekonomik fayda sağlanacağı göz önüne alındığında iyi bir anlaşmaya varılması için gösterilen çabalar anlaşılabilir. Ancak önceki hükümet Batı yanlısıydı ve yaptığı anlaşmayla birçok kayba neden oldu. Bu nedenle kötü bir anlaşma olacaksa hiç anlaşma olmasın daha iyi, biz bunu savunuyoruz” diye konuştu.
Bazı İranlı milletvekilleri, eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in ekibinin ‘nükleer müzakere heyetinde’ yer almasını eleştirmiş ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye, müzakere heyetinin değiştirilmesi çağrısında bulunmuştu.
İran resmi haber ajansı İSNA’ya değerlendirmede bulunan Şucai, “Biz nükleer anlaşmaya karşı değiliz, ancak zayıf olduğumuz yönünde bir intiba bırakmamaya dikkat etmeliyiz. Anlaşma sağlanmasına Amerika’nın İran’dan daha fazla ihtiyacı var. Zaaf gösterirsek iyi bir anlaşma yapma olanağını kaybederiz’’ dedi.
90. Madde Komisyonu üyelerinden Ali Hadriyan, 8 Martt’a oluşturulan ‘anlaşma taslağının’ İran’ın kırmızı çizgilerini göz önünde bulundurmadığını söyledi. Hadriyan, ‘’Anlaşma taslağının Farsça tercümesini inceledim, maalesef İran’ın kırmızı çizgilerini göz önünde bulundurmuyor. Tabi bu nihai bir taslak olmayabilir ancak gördüğüm kadarıyla sorunlar içeriyor’’ şeklinde konuştu.
Öte yandan İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Fida Hüseyin Melki, “Dışişleri Bakanlığı henüz muhtemel Viyana Anlaşması'nın bir taslağını Parlamento'ya sunmuş değil, çünkü nihai taslak üzerinde uzlaşmaya varılmış değil. İran Batılılara yeni tekliflerde bulundu, bu değerlendirme sürecinde hızlı yargılara varmak sakıncalıdır” dedi.
Milletvekili Mahmud Nebeviyan, Fars haber ajansında yayınladığı makalesinde, 2015 anlaşmasının canlandırılması yerine yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini savunmuştu. Nebeviyan cumhurbaşkanından, Cevad Zarif’in ekibinden ‘müzakere heyetinde yer alan’ bazı isimleri, devrimci ve vatansever kişilerle değiştirmesini istemişti.
Bu arada resmi haber ajansı İSNA’da yayımlanan bir makalede, Viyana fırsatının kaçırılmaması tavsiye edildi. Uluslararası siyaset uzmanı Koruş Ahmedi, “Nükleer anlaşmanın canlandırılması hükümetin ve diplomatik aygıtın öncelikli meselesi olmalıdır. Viyana’da anlaşmaya varılması, İran ile dış dünya arasındaki mevcut siyasi gerginliğin sona ermesini sağlayacaktır. Son haftalardaki bu ertelemelerin nedeni hala belirsizliğini korumaktadır. Yeni yılda (İran’da iki hafta önce başladı) en öncelikli konumuz anlaşmaya varmak olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Viyana müzakereleri taslağı İranlı milletvekillerin tepkisine neden oldu
Parlamento Komisyonu Başkanı: Anlaşmaya varmamak kötü bir anlaşmaya varmaktan iyidir

İran’da meclis oturumundan bir kare (İran Meclisi)
Viyana müzakereleri taslağı İranlı milletvekillerin tepkisine neden oldu

İran’da meclis oturumundan bir kare (İran Meclisi)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة