İsrail Ordusu: 48 Arapları zor bir cephe

İsrail Ordusu: 48 Arapları zor bir cephe
TT

İsrail Ordusu: 48 Arapları zor bir cephe

İsrail Ordusu: 48 Arapları zor bir cephe

İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun Arap vatandaşlara (48 Arapları) yaklaşmakta olan savaşta bir başka cephe olarak baktığını ve 48 Araplarını İran ve Hizbullah'tan gelen savaş tehditleriyle aynı kefeye koyduğunu açıkladı. Bu nedenle ordu, savaş sırasında birliklerini ve askeri teçhizatı kasabalarından uzaklaştırmak için alternatif askeri planlar geliştirdi. Onlarla olası gerilim, Hizbullah ve diğer İran kollarıyla kuzey cephesinde veya Gazze Şeridi'ndeki güney cephesinde, yürüttüğü herhangi bir savaşın gidişatı üzerinde olumsuz etkisi olan stratejik bir faktör olarak nitelendirildi.
Gazetenin haberine göre üst düzey kaynaklar, bu değerlendirmenin, geçtiğimiz Mayıs ayında Gazze Şeridi'ne karşı gerçekleştirilen ve Tel Aviv'de ‘Surların Koruyucusu’ olarak isimlendirilen son askeri harekat sırasında meydana gelen deneyimlerden kaynaklandığını belirtti. O dönemde Ludd, Yafa, Remle, Akka ve Hayfa gibi karışık nüfuslu şehirlerde Yahudiler ve Araplar arasında çatışmalar yaşandı.
Bu kaynaklara göre Gazze Şeridi’ndeki savaşa karşı gelişen ‘Arap ayaklanması’ İsrail güvenliği üzerinde İran ve Hizbullah'tan daha olumsuz stratejik bir etki faktörü.
Gazetenin haberine göre, ordunun fiili savaş planlarının güncellenmesi, ‘kuzey cephesindeki bir savaş sırasında İsrail'in içinde büyük çaplı çatışmaların patlak vereceği bir duruma hazırlanmayı’ amaçlıyor. Habere göre aynı kaynak, ordunun savaş faaliyetlerinin başlamasıyla iç çatışmaların patlak vermesi senaryolarıyla yüzleşmeye hazırlandığını doğruluyor. Sakinlerin hayatları tehlikede, bu da bu kasabalarda büyük bir polis gücü gerektirecek. Bu durumda, polis güçleri orduya yardım sağlayamayacaktır.
Gazete, ordunun ve diğer güvenlik servisleri liderlerinin, kuzey cephesinde askeri bir gerilim ve savaş durumunda olacaklara dair öngörülerini hükümete sunduğunu bildirdi. Buna Lübnan, Golan Tepeleri (Hizbullah) ve Gazze Şeridi'nden (Hamas) binlerce roket fırlatılması, patlayıcı kullanılan, saldırı ve yürüyüşler de dahil. İsrail içindeki Filistin şehir ve kasabalarından geçen ana yolların ve caddelerin kapatılması nedeniyle, güçlerin ve askeri teçhizatın transferinde gecikme ve aksama olasılığını dışlamadıklarını vurguladılar. Bunun, polis memurlarının bombardıman bölgelerine ulaşmasının veya sivillerin yaralanmasını önlemek için belirli bölgelerin kapatılmasının önüne engeller ve zorluklar çıkarması bekleniyor.
Bu algıların geçen yılın Aralık ayında orduda ortaya atılmış olduğu ifade ediliyor. Ordu Genelkurmay Başkanlığı Lojistik Planlama Dairesi eski başkanı General Itzik Turgeman, Ordu Komutanlığının, kuvvetlerinin ve askeri teçhizatının Filistin Arap kasabalarına, özellikle Wadi Ara'ya yakın yollardan aktarılması konusunda endişeleri olduğunu açıklamıştı.
General Turgeman bir basın toplantısında, ordunun alternatif toprak yollar hazırladığını ve bahsi geçen Mayıs olaylarından dersler çıkardığını söyledi.
Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre, daha sonra çok sayıda rapor, iç cepheden ve sınır muhafızlarından birliklerin konuşlandırılması, yeni bir savaş durumunda bu şehirlerde ve diğer Arap köy ve kasabalarında hızlı müdahale için askeri birlikler tahsis edilmesi ve Arap savaş protestolarının herhangi bir tezahürünün bastırılması planlarını ortaya koydu.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.