Rusya Güney Askeri Bölgesi: Rus ve Cezayir kara kuvvetleri ‘Terörle Mücadele’ ortak tatbikatlarını Kasım 2022’de Cezayir’de gerçekleştirecek

Lamamra Moskova’da Ukrayna savaşının ülkesine yönelik etkilerini görüştü

Lamamra dün Moskova’da Rus yetkililerle bir araya geldi (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
Lamamra dün Moskova’da Rus yetkililerle bir araya geldi (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
TT

Rusya Güney Askeri Bölgesi: Rus ve Cezayir kara kuvvetleri ‘Terörle Mücadele’ ortak tatbikatlarını Kasım 2022’de Cezayir’de gerçekleştirecek

Lamamra dün Moskova’da Rus yetkililerle bir araya geldi (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)
Lamamra dün Moskova’da Rus yetkililerle bir araya geldi (Cezayir Dışişleri Bakanlığı)

Moskova önümüzdeki sonbahar aylarında Cezayir Çölü’nde Rusya-Cezayir askeri tatbikatların düzenleneceğini ilan ederken, Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra dün (salı) Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlediği ziyarette Ukrayna’daki savaşı ve bu savaşın Avrupa’da enerji krizi yaratması ve çatışan iki ülkenin de ortağı olan Cezayir’de buğday stoklarının azalmasına yol açması gibi sonuçlarını ele aldı.
Rus haber ajansı TASS'ın dün Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Güney Askeri Bölgesi'nden aktardığı habere göre, Rus ve Cezayir kara kuvvetlerinin ‘Terörle Mücadele’ ortak tatbikatları Kasım 2022’de Cezayir’de gerçekleşecek.
Güney Askeri Bölgesi Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, tatbikatın detayları “Rus-Cezayir terörle mücadele ortak tatbikatlarına hazırlanmak için Rusya’nın Vladikavkaz kentinde düzenlenen ilk planlama konferansında” görüşüldü. Açıklamada, tatbikatın Cezayir’in güneyindeki Adrar eyaletinde bulunan bir askeri üste gerçekleştirileceği belirtildi. Açıklamaya göre, konferans sırasında “tatbikatın senaryosu ve konaklama prosedürleri de dahil olmak üzere lojistik organizasyon koordine edildi”. Açıklamada, tatbikatların “yasadışı silahlı örgütleri aramak, tespit etmek ve imha etmek için taktik hamlelerden ibaret olacağı” ifade edildi. Rusya tarafında ise Güney Askeri Bölgesi'nden yaklaşık 80 askerin tatbikatlara katılması planlanıyor. TASS’ın haberine göre, Güney Askeri Bölgesi kuvvetlerinin 2022 muharebe tatbikatlar planı “Güney Bölgesinden askerlerin Cezayir, Mısır, Kazakistan ve Pakistan silahlı kuvvetlerinden birliklerle uluslararası tatbikatlara katılımını içeriyor”.
Cezayir tarafından bu tatbikatla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Rusya ve Cezayir arasındaki uzun vadeli askeri ortaklığa önem veren Cezayirli kaynaklar, Rusya'nın Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi'nin (FSVTS) Direktörü Dmitriy Şugayev’in 25 Mart’ta Cezayir’de gerçekleştirdiği temaslar kapsamında Cezayir Genelkurmay Başkanı General Said Şangariha ile yaptığı görüşmede tatbikatın amaçlarının ana hatlarıyla ele alındığını belirtti.
Cezayir Savunma Bakanlığı’ndan söz konusu tarihte yapılan açıklamada, Şugayev’in “iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin durumunu ve ortak ilgi alanına giren meselelere ilişkin karşılıklı değerlendirme ve görüşleri içeren görüşmeler gerçekleştirdiği” ifade edildi.
Şugayev o tarihte Cezayir’de düzenlenen “Askeri ve Teknik İşbirliğinden Sorumlu Cezayir-Rusya Hükümetlerarası Komitesi” toplantısına katılan heyetin içinde yer almıştı.
Cezayir 1960’larda bağımsızlığını ilan etmesinin ardından tercih ettiği sosyalist yaklaşım çerçevesinde askeri mühimmat ve silahlarının büyük kısmını Sovyetler Birliği’nden satın alırdı. Cezayir, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra da Rusya’nın önemli bir müşterisi olarak kalmaya devam etti.
Cezayirli diplomatlar, Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra’nın Moskova’ya düzenlediği ziyaretin “stratejik bir boyuta sahip olduğu ve iki ülke arasındaki seçkin ilişkileri güçlendirdiği” değerlendirmesinde bulundu.
Lamamra Moskova’daki temasları kapsamında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev ile bir araya geldi. Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmelerde “İki ülke arasındaki stratejik ilişkileri şekillendiren mekanizmalara yeni bir dinamizm kazandırmak için Cezayir ve Rusya arasındaki işbirliğini ve bu işbirliğini yaklaşmakta olan ikili organizasyonlara hazırlıkla ilgili meselelerin yanı sıra çeşitli alanlarda güçlendirme beklentilerinin” ele alındığı belirtildi. Açıklamada daha fazla detaya yer verilmedi.
Cezayir’deki gözlemciler, Lamamra’nın Rus muhataplarına “Cezayir’in Ukrayna’daki savaşın silahlarla değil, diyalog ve müzakerenin tercih edilmesiyle sona ereceği görüşünde olduğunu” ifade ettiğini aktardı. Hem Moskova hem Kiev’le özel siyasi ve ekonomik ilişkileri bulunan Cezayir, savaşın başından bu yana taraf tutmamaya özen gösteriyor.
Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı İbrahim Boughali önceki gün Rusya’nın Cezayir Büyükelçisi İgor Belyaev’i kabul etti. Boughali görüşmede ülkesinin “krizlerin çözümünde diyalog ve müzakerelere dayalı barışçıl bir yaklaşım izlediğini” belirterek, “krizlerle başa çıkmada standardizasyonun önemi” hakkında konuştu.
 



Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
TT

Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)

Sudan'ın batısındaki el-Faşir kentinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammed, kolu şarapnel parçalarıyla delik deşik olmasına rağmen tedavi edilebildiği için şanslı kişilerden biri. Diğer savaş yaralıları ise kentin kuşatılmış olması ve tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle tedavisi zor olan daha ciddi yaralanmalardan mustarip.

İki yıldır orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) geçtiğimiz hafta, sağlık sisteminin de çöktüğü Kuzey Darfur'un başkenti ve çevresinde kanlı bir saldırı başlattı. HDK'nin geniş Darfur bölgesinin başkentine yönelik tekrarlanan saldırıları sivillerin her türlü hareketini riskli hale getirdi. Ayrıca tüm sağlık tesisleri bombalandı ya da saldırıya uğradı.

cdfrgt
Hartum Uluslararası Havalimanı'nda hasarlı bir uçak (AFP)

Muhammed'in babası 27 yaşındaki İsa Said, bölgedeki iletişim tamamen kesildiği için Starlink aracılığıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, “Eski bir hemşire olan komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurduk, ancak Muhammed’in eli şişti ve ağrı nedeniyle geceleri uyuyamıyor” dedi.

Mayıs 2024'ten bu yana HDK tarafından kuşatma altında bulunan el-Faşir'in diğer sakinleri gibi İsa da oğlunu hiçbir hastanenin acil servisine götüremiyor. Bu hafta el-Faşir'e kaçan insani yardım koordinatörü Muhammed, yüzlerce yaralının şu anda şehirde mahsur kaldığını bildirdi.

Tedavi için şifalı bitkiler

Muhammed, HDK'nin el-Faşir'in 15 kilometre güneyindeki Zemzem Kampı’na düzenlediği ölümcül saldırı sırasında kalçasından vuruldu. Güvenlik nedeniyle tam adını açıklamaktan kaçınan Muhammed, “İnsanlar evlerinde özel olarak tedavi görüyor” dedi.

İnsani yardım kaynaklarına göre yüz binlerce insan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kıtlık yaşandığı ilan edilen Zemzem Kampı’ndan kaçarak el-Faşir şehrine sığındı.

El-Faşir'de insanlar, ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle, kurşun ve mermi parçalarından kaynaklanan yanık ve yaraları tedavi etmeye ve ilk yardım sağlamaya çalışıyor.

29 yaşındaki Muhammed Ebkar, bacağından vurulduğunda ailesi için su getirmeye çalıştığını anlattı. Ebkar, “Komşularım beni evin içine taşıdı. Yine komşularım, vücudumdaki kırıkları tedavi etmesi için tahta ve bez parçaları kullanarak atel tedavisi yapan diğer komşumuzu aradı. Sorun şu ki, kırık tedavi edilse bile kurşun halen bacağımda” ifadelerini kullandı.

Muhammed, şehirde tıbbi malzeme son derece sınırlı olsa da, parası olsaydı gazlı bez veya ağrı kesici almak için birini göndermenin mümkün olabileceğini, ancak genellikle malzeme bulunmadığını, bu nedenle tedavinin mevcut imkanlarla yapıldığını söyledi.

Dezenfektan olarak tuz

Birleşmiş Milletler (BM) pazartesi günü, HDK’nin el-Faşir ve çevresindeki göçmen kamplarına yönelik son saldırılarında 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre en az 825 bin çocuk dünyadaki cehennemde sıkışıp kaldı. UNICEF, el-Faşir’i kuşatmış olan HDK tarafından gerçekleştirilecek geniş çaplı bir saldırının yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

dfgrthy
El-Faşir'deki insani durum felaket boyutuna ulaştı. (Arşiv – Şarku’l Avsat)

11 ay süren kuşatma ve iki yıl süren savaşın ardından el-Faşir sakinlerinin çoğu, bombardımandan korunmak için genellikle aceleyle çukurlar kazıp üzerlerini kum torbalarıyla örterek doğaçlama barınaklar inşa etti.

Çarşamba günü Hana Hamad'ın evine isabet eden bir top mermisi kocasını karnından yaraladı. AFP'ye konuşan 34 yaşındaki kadın, “Komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurmaya ve yarayı antiseptik olarak sofra tuzuyla tedavi etmeye çalıştık. Ama ertesi sabah kocam öldü” dedi.

Yatalak olan bir başka hasta ise ‘insanları kurtarabilecek herkesin acil müdahalede bulunması’ çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar, insani yardım çağrısında bulundu. Misyon Başkanı Rasmani Kabore, “El-Faşir'e giden yollar kapalı. Ne olursa olsun orada mahsur kalarak açlık çeken bir milyon insana gıda ve ilaç ulaştırmak için hava operasyonları başlatılmalıdır” şeklinde konuştu.