Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, vefatının 22. yılında Tunus'un ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba'nın Monastir kentindeki anıt mezarı önünde düzenlenen anma törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Said burada yaptığı konuşmada, ‘e-istişare sonuçlarına dayanacak’ olan, ‘siyasi projelerine’ yönelik bazı mesajlar verdi. Parlamentoyu feshetme kararının gerekçesine değinen Said, “Temsilciler Meclisi ulusal birlikteliği ve istikrarı tehdit etmekteydi” dedi.
Seçim sisteminde değişikliğe gidileceğini belirten Cumhurbaşkanı Said, 2011’den beri süregelen ‘aday listelerine’ oy verilmesi yerine, doğrudan adaylara oy verilmesinin önünün açılacağını söyledi. Said, Aralık ayında yapılması planlanan parlamento seçimleriyle ilgili, “Seçim takvimi hazır, oylama bireysel olarak adaylar üzerine olacak” dedi. Said’in söz ettiği ‘seçim takviminin’ içeriğine yönelik belirsizlikler siyasi çevrelerde tartışmalara neden oldu. Cumhurbaşkanı’nın bu ifadeleri, daha önceki seçimleri yürüten ve denetleyen Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’nda bir yapısal değişikliğe gidilebileceği yönünde yorumlandı.
Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde düzenlenmesi planlanan ‘ulusal diyalog’ sürecine de değinen Said, “Ulusal diyalog, milli örgüt ve kuruluşların katılımıyla başlamıştır, hırsızlar ve darbeciler dışındaki siyasi partilerin tümü de bu sürecin içinde yer almaktadır. Halkı bu süreçten dışlama yönünde birçok girişim olsa da halkın görüşlerine bağlı kalınacak olan diyalog başarılı olacaktır” dedi. Ancak gözlemciler, şu ana kadar herhangi bir siyasi parti liderinin Kartaca Sarayı’na çağrılmadığını aktardı. Bu durum, hangi partilerin ‘ulusal diyalog’ sürecine dahil edildiği konusunda merak uyandırdı.
‘Bazı devlet kurumlarının temizlenmesi’ vurgusu
Cumhurbaşkanı Said, bazı devlet kurumlarının ‘temizlenmesinin bir zorunluluk olduğunu’ vurguladı.
Sağlık, ulaşım, sosyal sigorta ve eğitim alanlarında, önceliğin kar ve zarar olmadığına değinen cumhurbaşkanı, kamu kurumlarının ‘suç şebekeleri’ ve yolsuzluktan arındırılması gerektiğini belirtti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) daha önce Tunus İşçi Sendikası’nın yeniden yapılandırılması yönünde talepte bulunmuştu. Cumhurbaşkanının, ‘devlet kurumları’ ifadesi İşçi Sendikası’na yönelik bir mesaj olarak yorumlandı. İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin Tabubi, “İşçilerin kazanımları kırmızı çizgidir ve kimsenin bu çizgiye dokunmasına izin vermeyiz” dedi.
Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu üyesi Muhammed Telili, 9 üyeli Yüksek Seçim Kurulu’nun görev süresi dolan 3 üyesinin değiştirileceğini söyledi. Bu üyeler arasında kurul başkanı Nebil Bafun da bulunuyor. Kurul üyelerinin daha önce parlamento tarafından atandığını hatırlatan Telili, parlamentonun yetkileri cumhurbaşkanında olduğu için atamanın da Cumhurbaşkanı Said tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Cumhurbaşkanının seçim kurulu üyelerini atamasının, bu kişilerin tarafsızlığıyla ilgili bir tartışma başlatacağına kesin gözüyle bakılıyor.