Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ve konsey üyeleri ile görüştü  

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ile birlikte. (Suudi Arabistan haber ajansı)  
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ile birlikte. (Suudi Arabistan haber ajansı)  
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ve konsey üyeleri ile görüştü  

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ile birlikte. (Suudi Arabistan haber ajansı)  
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ile birlikte. (Suudi Arabistan haber ajansı)  

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Uleymi ve konsey üyeleri ile Riyad’da bir araya geldi.  
Suudi Arabistan’ın Yemen’de kurulan Başkanlık Konseyi’ne desteğini vurgulayan Prens Muhammed bin Selman, konseyin kuruluşunun Yemen’de ‘savaşı sonlandıran’ yeni bir sayfa açılmasına ve barışın tesis edilmesine katkı sağlamasını umduğunu ifade etti. Kardeş ülke Yemen’in kalkınmasını, güvenlik ve istikrara kavuşmasını son derece önemsediklerini belirten Veliaht Prens, Başkanlık Konseyi’nin kurulmasının, herkeste iyimser bir hava yarattığını ve Suudi Arabistan’ın Yemen’de istikrarın sağlanması için yoğun çaba göstermekte kararlı olduğunu kaydetti.  
Toplantıya, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Halid bin Selman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Güvenlik Konseyi Başkanı Abdulaziz el-Huveyrini, Genel İstihbarat Başkanı Halid el-Humeydan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Müsteşarı Musaid el-Ayban ve Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de katıldı.   
Öte yandan, Arap ülkeleri, uluslararası örgüt ve kurumlar, Yemen’de geçiş sürecinin tamamlanması için Başkanlık Konseyi oluşturulmasını memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi, anayasaya uygun bir şekilde tüm yetkilerini Başkanlık Konseyi’ne devretmesi dolayısıyla tebrik etti ve bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Körfez Girişimi’nin ve Suudi Arabistan’ın, Yemen’de barış ve istikrarın sağlanmasını önemsediği, kardeş ülke Yemen halkı için barış, kalkınma ve huzurun sağlanması için, Yemenli taraflar arasında kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması yönündeki diyalogu desteklediği vurgulandı. Suudi Arabistan’ın, Yemen Başkanlık Konseyi’nin ülkede güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik görevlerini yerine getirebilmesi için gerekli desteği sergileyeceği kaydedildi. Suudi Arabistan, Yemen Başkanlık Konseyi’ni, Yemen'i barış ve kalkınmaya taşıyacak nihai ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için Birleşmiş Milletler gözetiminde Husilerle müzakere yapmaya davet etti.  
Suudi Arabistan Krallığı’nın, bu bağlamda, Yemen ekonomisine 3 milyar dolarlık acil destek sağlama kararı aldığı belirtildi.
Bu yardımın dağılımının şu şekilde yapılacağı ifade edildi:  
1- Suudi Arabistan Krallığı ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) eşit miktarlarda, Yemen Merkez Bankası'na iki milyar dolar sağlayacak.  
2- Suudi Arabistan, Yemen’e, Petrol Türevleri Alım Destek Fonu için 600 milyon dolar ve kalkınma projelerinde kullanılmak üzere 400 milyon dolar hibe edecek.  
Krallık ayrıca, Yemen halkının acılarını hafifletmek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı için ilan edilen insani müdahale planının finansmanı için 300 milyon dolar sağladı. Krallık, Yemen ekonomisinin desteklenmesi ve gerekli finansal kaynakların oluşturulması için uluslararası konferans çağrısında bulundu.  

Mısır’dan destek
Mısır Dışişleri Bakanlığı da Başkanlık Konseyi oluşturulması kararını memnuniyetle karşıladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Mısır, son derece olumlu bir gelişmeye işaret eden bu adımı memnuniyetle karşılamaktadır. Bu adımın, Kardeş ülke Yemen’de geçiş sürecinin tamamlanması, güven ve istikrarının sağlanmasına katkı sağlayacağını umuyoruz. Yemenlilerin kendi aralarında geliştirdikleri diyalogu tamamıyla destekliyoruz” denildi.  

Ürdün: Barış için tüm çabaları destekliyoruz
Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heysem Ebu Ful, ülkesinin Yemen krizinin çözülmesi ve bu ülkede barış ve istikrarın sağlanması için sergilenen tüm çabaları desteklediğini ve Yemenlilerin kendi aralarında gerçekleştirdiği müzakereleri önemsediğini belirtti. Yemen halkının acılarının sonlandırılması için, Körfez Girişimi’nin ve Yemenlilerin kapsamlı ulusal diyalogunun muhtemel sonuçlarına dair iyimser olduklarını ifade etti.  

Rusya, Başkanlık Konseyi kurulmasını memnuniyetle karşıladı
Rusya da Yemen’de Başkanlık Konseyi kurulmasını memnuniyetle karşıladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Moskova, Yemen'de farklı politik ve sosyal güçlerin çeşitli temsilcilerini içeren kapsamlı yeni bir otoritenin kurulmasını memnuniyetle karşılıyor. Başkanlık Konseyi üyelerinin, dost ülke Yemen’deki durumu istikrara kavuşturmak ve barışı tesis etmek yönünde ellerinden gelen her şeyi yapacağını umuyoruz. Yemen halkı için bu son derece önemli girişim, Suudi Arabistan Krallığı ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin Yemen Cumhuriyeti'ndeki askeri ve siyasi krizi çözmeye yönelik siyasi ve diplomatik çabalarının bir sonucudur” ifadeleri kullanıldı.  

Cibuti, Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti
Cibuti ise Riyad'daki Büyükelçisi Diyaeddin Said Bamahrama aracılığıyla, yeni oluşturulan Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti. Bamahrama, kardeş Yemen halkının refaha kavuşması ve barış içinde yaşaması için, oluşturulan konseyin başarılı olmasını dilediklerini ve konseyi desteklediklerini belirtti.  

Bahreyn, Hadi’yi tebrik etti
Bahreyn Krallığı, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi’yi, görev ve yetkilerini yeni oluşturulan Başkanlık Konseyi’ne devretmesi dolayısıyla tebrik etti.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, Manama'nın Yemen Başkanlık Konseyi'ne tam destek sağlayacağını teyit etti. Yemen krizinin sonlandırılması ve halkın barış ve istikrara kavuşması için Bahreyn’in üzerine düşen görevleri titizlikle yerine getireceği kaydedildi.  

Kuveyt, Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kuveyt'in, kardeş ülke Yemen’de kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması için sağlam bir duruş sergilediği ve Yemen’de istikrarın sağlanması için bu duruşu sergilemeye devam edeceği belirtildi. Başkanlık Konseyi’ni ‘barış, istikrar ve kalkınma’ hedeflerine ulaşması ve rolünü pekiştirmesi noktasında destekledikleri ifade edildi.  

Körfez İşbirliği Konseyi
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Nayef el-Hacraf, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin anayasaya uygun bir şekilde Başkanlık Konseyi oluşturma kararını memnuniyetle karşıladı. KİK’in yeni oluşturulan konseyi tüm gücüyle desteklediğini, kardeş Yemen halkının barış ve huzura kavuşması hedefiyle atılan tüm adımlara sınırsız destek verdiğini belirtti. Hacraf, Konsey başkanı Reşad Muhammed el-Uleymi ve konsey üyelerine, yeni ulusal görevlerinde başarı diledi. Yemen’in içinden geçtiği bu kritik süreçte, kardeş Yemen halkına hizmet etmek için ulusal sorumluluklarını yerine getirmelerine övgüde bulundu.  

Arap Birliği
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt Kahire’de yaptığı açıklamada, Yemen Başkanlık Konseyi’ni tebrik etti. Ebu Gayt, Yemen meşruiyetinin bir simgesi olarak yeni oluşturulan konseyin, barışın tesis edilmesi yönünde başarılı olmasını umduğunu belirtti.  
Ebu Gayt, Yemenli tarafları mevcut ateşkesi korumaya ve ülkede istikrarın sağlanması için ciddi ve kapsamlı müzakerelere iştirak etmeye davet etti.  

İslam İşbirliği Teşkilatı 
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da Yemen’de Başkanlık Konseyi’nin oluşturulmasını memnuniyetle karşıladı. Hüseyin Taha, bu duyurunun, Yemen’deki çatışmanın sonlandırılmasına ve Yemenli tarafların ‘kapsamlı bir siyasi çözüme varmasına’ katkı sağlamasını umduğunu belirtti. Yemen'de barış ve istikrarın sağlanmasını dilediklerini ifade etti. İİT Genel Sekreteri Hüseyin Taha ayrıca, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen ekonomisine 3 milyarlık acil destek sağlama girişimini de takdir etti. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, Körfez Girişimi, ulusal diyalog ve BM Güvenlik Konseyi kararları dahil olmak üzere, Yemen krizinde, kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için gösterilen çabalara verdiği desteği yineledi.

Arap Parlamentosu
Öte yandan Arap Parlamentosu da Yemen Başkanlık Konseyi'ni desteklediğini duyurdu. Arap Parlamentosu’ndan yapılan açıklamada, konseyin kurulmasının yeni bir aşamaya işaret ettiği ve konseyin, Yemen’de ‘güvenlik ve istikrarın’ sağlanmasına ve kapsamlı bir siyasi çözümün gerçekleşmesine katkı sunmasını umdukları ifade edildi. 



Hac ve Umre: Umreciler için seçenekler genişletildi; 170 ülkeden gelenler için yeni bir şart getirilmiyor

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Umre ve Ziyaret İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mühendis Abdülmuhsin es-Salim (Fotoğraf: Gazi Mehdi)
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Umre ve Ziyaret İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mühendis Abdülmuhsin es-Salim (Fotoğraf: Gazi Mehdi)
TT

Hac ve Umre: Umreciler için seçenekler genişletildi; 170 ülkeden gelenler için yeni bir şart getirilmiyor

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Umre ve Ziyaret İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mühendis Abdülmuhsin es-Salim (Fotoğraf: Gazi Mehdi)
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Umre ve Ziyaret İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mühendis Abdülmuhsin es-Salim (Fotoğraf: Gazi Mehdi)

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Umre ve Ziyaret İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mühendis Abdülmuhsin es-Salim, umre için yeni herhangi bir şart getirilmediğini belirterek, bakanlığın umrecilerin işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Es-Salim Şarku’l Avsat'a verdiği röportajda, umre yolculuğunu geliştirmek ve umrecilere sunulan seçenekleri genişletmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu kapsamda çok girişli umre vizesi, onaylı elektronik seyahat platformları üzerinden rezervasyon imkânı, dijital hizmetlerin entegrasyonunun güçlendirilmesi ve yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesi gibi girişimlerin hayata geçirildiğini ifade etti. Es-Salim, bu çalışmaların yoğun dönemlere yönelik erken hazırlık ve sektörün beklenen büyümeyi karşılayabilecek kapasiteye ulaştırılmasıyla eş zamanlı yürütüldüğünü kaydetti.

Yoğun dönemlere hazırlık

Es-Salim, yoğun dönemlerin sezon boyunca umre talebindeki değişimlerden etkilendiğini belirterek, bakanlığın ilgili kurumlar ve hizmet sağlayıcılarıyla koordinasyon içinde bu dönemlere erken hazırlanarak beklenen talep artışını karşılamak için kapasiteyi yükselttiğini belirtti.

Bakanlığın her yıl, Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşmak amacıyla umreci sayısında kademeli ve sürdürülebilir bir artış sağlamayı hedeflediğini belirten Es-Salim, bunun yanı sıra hizmetlerin geliştirilmesi, sektörün hazırlık düzeyinin yükseltilmesi ve hacı ile umrecilerin deneyiminin kalitesinin artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Yeni girişimler

Es-Salim'e göre bakanlığın umre deneyimini geliştirmek ve umrecilerin yolculuğunu kolaylaştırmak amacıyla yürüttüğü girişimlerin başında, kısa süre önce uygulamaya konulan çok girişli umre vizesi geliyor. Bu uygulamanın, ülkeye giriş prosedürlerinin geliştirilmesine yönelik bir model olduğunu belirten Es-Salim, umrecilere seyahatlerini planlama ve ibadetlerini gerçekleştirme konusunda daha fazla esneklik sağladığını söyledi.

Bakanlığın ayrıca bireylerin onaylı küresel ve yerel elektronik seyahat platformları üzerinden umre hizmetlerine doğrudan erişimini genişlettiğini belirten Es-Salim, böylece umrecilerin seyahatlerini planlamalarının, hizmetlere ulaşmalarının ve rezervasyon yapmalarının daha kolay ve esnek hale getirildiğini kaydetti.

Es-Salim, bu girişimlerin umre yolculuğu modelini geliştirmeye yönelik daha kapsamlı bir yaklaşımın parçası olduğunu belirterek, umrecilerin seçeneklerini artırmayı, hizmetlere erişimi kolaylaştırmayı ve yolculuğun farklı aşamalarında dijital çözümlerden yararlanmayı amaçladıklarını söyledi.

Yapay zekâ kullanımı

Hac ve Umre Bakanlığı'nın, başta yapay zekâ olmak üzere yeni ve gelişmekte olan teknolojilerden yararlanmaya devam ettiğini belirten Es-Salim, amaçlarının hacı ve umrecilere sunulan hizmetleri geliştirmek ve yalnızca işlemlerin dijitalleştirilmesinden, deneyimi iyileştirmek ve karar alma süreçlerini desteklemek amacıyla veri ve gelişmiş analizlerden yararlanma aşamasına geçmek olduğunu söyledi.

Mevcut uygulamaların başında, Nusuk uygulaması bünyesindeki akıllı dijital asistan "Nusuk AI"ın bulunduğunu belirten Es-Salim, hizmetin hacı ve umrecilere bilgi ve rehberlik sunduğunu, yazılı ve sesli iletişim yoluyla sorularını cevapladığını kaydetti.

Ayrıca "Dijital Mutavvıf" hizmetinin, umrecilere ve hacılara tavaf ve sa'y turlarını saymada, daha az yoğun katlara yönlendirmede ve meşru dua ve zikirler konusunda rehberlikte yardımcı olduğunu belirtti.

İzleme ve kontrol merkezinin de bakanlığın hacı ve umrecilerin yolculuğunu takip etmek için kullandığı teknolojik altyapının önemli unsurlarından biri olduğunu söyleyen Es-Salim, canlı verilerin entegre edilerek hızlı müdahale ve karar alma süreçlerini destekleyen göstergelere ve kontrol panellerine dönüştürüldüğünü ifade etti.

Hac ve Umre Bakanlığı, hacı ve umrecilere sunulan hizmetleri geliştirmek amacıyla yapay zekâ teknolojilerinden yararlanmayı sürdürüyor. (Fotoğraf: Gazi Mehdi)
Hac ve Umre Bakanlığı, hacı ve umrecilere sunulan hizmetleri geliştirmek amacıyla yapay zekâ teknolojilerinden yararlanmayı sürdürüyor. (Fotoğraf: Gazi Mehdi)

Dijitalleşme ve şartlar

Es-Salim, umre için yeni herhangi bir şart bulunmadığını bir kez daha vurgulayarak, bakanlığın prosedürleri kolaylaştırmak ve umre yolculuğunu daha kolay ve esnek hale getirmek için hizmetleri geliştirmeye devam ettiğini söyledi.

Umrecilerin yolculuğunun bugün ileri düzeyde bir dijital entegrasyona ulaştığını belirten Es-Salim, işlemlerin büyük bölümünün elektronik ortamda tamamlanabildiğini ifade etti. Bunların başında, 51 milyondan fazla kullanıcıya 170'ten fazla ülkede 150'den fazla dijital hizmet sunan Nusuk uygulaması ve platformunun geldiğini kaydetti.

Es-Salim, ayrıca onaylı küresel ve yerel elektronik seyahat platformları üzerinden umre hizmetlerine ve paket rezervasyonlarına doğrudan erişim sağlandığını belirtti.

Önümüzdeki dönemde hedefin bu entegrasyonu daha da güçlendirmek, daha bağlantılı ve sorunsuz bir dijital deneyim oluşturmak ve hacı ile umrecilerin ihtiyaçlarına göre daha proaktif ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunmak için veri ve modern teknolojilerden yararlanmak olduğunu söyledi.

“Nusuk” uygulaması ve platformu, 170’ten fazla ülkeden 51 milyondan fazla kullanıcıya 150’den fazla dijital hizmet sunuyor (SPA).
“Nusuk” uygulaması ve platformu, 170’ten fazla ülkeden 51 milyondan fazla kullanıcıya 150’den fazla dijital hizmet sunuyor (SPA).

Hizmet sunan 346 umre şirketi

Es-Salim'in verdiği bilgiye göre, hâlihazırda umre hizmeti sunma yetkisine sahip 346 şirket bulunuyor. Bu sayının hizmet sağlayıcı tabanının genişlediğini ve özel sektörün umrecilere hizmet sunmadaki rolünün arttığını gösterdiğini belirtti.

Bakanlığın özel sektörün önünü açmak ve umre sektöründe daha cazip ve rekabetçi bir ortam oluşturmak amacıyla politika ve mevzuatı sürekli geliştirdiğini söyleyen Es-Salim, bunun yeni şirketlerin sektöre girmesine ve umrecilerin ihtiyaçlarına cevap veren, artan talebe uyum sağlayan farklı hizmet ve iş modellerinin geliştirilmesine imkân verdiğini ifade etti.

Denetim ve takip

Şirketlerin performansının izlenmesine ilişkin olarak Es-Salim, farklı umre hizmet noktalarında günlük denetimler gerçekleştiren sürekli bir saha ve denetim mekanizmasının bulunduğunu söyledi.

Hicri 1448 umre sezonunun başlangıcından bu yana denetim sayısının 32 bini aştığını belirten Es-Salim, denetimlerin umreci konaklama tesislerini, umre şirketlerini ve hizmet sağlayıcılarını ve çeşitli hizmet noktalarını kapsadığını kaydetti.

Bu denetimlerde düzenleyici ve operasyonel şartlara uyumun kontrol edildiğini, tespit edilen eksikliklerin giderildiğini ve herhangi bir ihlal görüldüğünde yasal prosedürler doğrultusunda derhal işlem yapıldığını belirten Es-Salim, yaptırımların şirket faaliyetlerinin durdurulmasına kadar ulaşabildiğini ve bunun umrecilerin haklarını korumayı amaçladığını ifade etti.

Bakanlığın yalnızca memnuniyet düzeyini ölçmekle yetinmediğini belirten Es-Salim, saha ve dijital ölçüm araçları ile veri analizleri üzerinden eksiklikleri tespit ettiklerini, hacı ve umrecilerin ihtiyaçlarını anlamaya ve geliştirme alanlarını belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Ayrıca gelişmiş ve öngörücü analizlerin kullanımını artırarak karar alma süreçlerini desteklediklerini ve olası sorunları önceden tespit etmeye çalıştıklarını belirtti.

Şirketlerin yeniden sınıflandırılması

Es-Salim'e göre umreci deneyiminin kalitesi, umre şirketlerinin sınıflandırılmasında temel unsurlardan birini oluşturuyor. Şirketlerin performans değerlendirmesinin yalnızca düzenleyici ve operasyonel şartlara uyumla sınırlı olmadığını belirten Es-Salim, sunulan hizmetlerin kalitesi ve umrecilerin gerçek deneyiminin de değerlendirmeye alındığını söyledi.

Bakanlığın hizmet kalitesi, kurallara ve şartlara uyum gibi çeşitli kriterler üzerinden periyodik değerlendirme yaptığını belirten Es-Salim, geçen sezonun performans değerlendirmesinin ardından haziran ayında 21 umre şirketinin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Bunlardan 15'inin düşük performans değerlendirmesi, 6'sının ise mevzuat ve talimatlara aykırılık nedeniyle durdurulduğunu kaydetti.

Es-Salim, bakanlığın sınıflandırma yöntemini ve değerlendirme kriterlerini sürekli geliştirdiğini, hacı ve umrecilerin deneyimine ilişkin ölçümlerden ve hizmet kalitesi göstergelerinden yararlandığını belirterek, amacın şirketler arasında hizmet kalitesi konusunda rekabeti teşvik etmek ve umrecilere sunulan hizmetlerin seviyesini yükseltmek olduğunu ifade etti.


Suudi Arabistan, erken uyarının ardından 6 kentte “tehlikenin ortadan kalktığını” açıkladı

Sivil Savunma, resmi kanallardan bilgi edinmenin ve yetkili makamlarca yayınlanan talimatlara uymanın önemini vurguladı (SPA)
Sivil Savunma, resmi kanallardan bilgi edinmenin ve yetkili makamlarca yayınlanan talimatlara uymanın önemini vurguladı (SPA)
TT

Suudi Arabistan, erken uyarının ardından 6 kentte “tehlikenin ortadan kalktığını” açıkladı

Sivil Savunma, resmi kanallardan bilgi edinmenin ve yetkili makamlarca yayınlanan talimatlara uymanın önemini vurguladı (SPA)
Sivil Savunma, resmi kanallardan bilgi edinmenin ve yetkili makamlarca yayınlanan talimatlara uymanın önemini vurguladı (SPA)

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü, bugün yaptığı açıklamada, Cidde, Yanbu, Taif, Abha, Cizan ve el-Ula kentlerinde erken uyarı verilmesinin ardından "tehlikenin ortadan kalktığını" duyurdu. Uyarılar, altı kentte acil durumlar için kullanılan Ulusal Erken Uyarı Platformu üzerinden yapıldı.

Sivil Savunma Müdürlüğü daha önce Cidde, Yanbu, Taif, Abha, Cizan ve el-Ula'da erken uyarı yayımlamış, daha sonra ise uyarıların kapsadığı tüm kentlerde tehlikenin sona erdiğini açıklamıştı.

Gelişme, bir gün önce Abha ve Hamis Muşayt'ta benzer bir uyarının yayımlanmasının ardından geldi. Sivil Savunma Müdürlüğü, daha sonra bu kentlerde de tehlikenin sona erdiğini duyurmuştu. Kurum, uyarılar sırasında bölge sakinlerine güvenlik talimatlarına uymaları, binaların içinde en yakın güvenli alana geçmeleri ve durum sona erene kadar pencerelerden ve açık alanlardan uzak durmaları çağrısında bulundu.

Gelişmelerin yaşandığı sırada Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen koalisyon da bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Husilerin dün Hamis Muşayt, Abha ve Taif kentlerini balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alan saldırıları sonucunda 13 sivilin hafif ve orta derecede yaralandığını, 7 konut ile 2 aracın da zarar gördüğünü bildirdi.

Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, kasıtlı ve tekrarlanan saldırıların Husilerin gerilimi artırma, sivil yerleşimleri ve sivilleri hedef alma yönündeki yaklaşımını ortaya koyduğunu belirtti. El-Maliki, koalisyon komutanlığının Suudi Arabistan'ın egemenliğini, sivil yerleşimleri ve sivilleri korumak amacıyla saldırılara "sorumluluk ve kararlılıkla" karşılık vereceğini vurguladı.

El-Maliki ayrıca koalisyonun Husileri caydırmak ve "düşmanca ve aşırılıkçı" olarak nitelendirdiği yaklaşımlarıyla mücadele etmek için gerekli tüm operasyonel tedbirleri alacağını belirtti. Bu adımların Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesi, meşru müdafaa ilkesi, uluslararası insancıl hukuk ve örfî hukuk kurallarıyla uyumlu olacağını kaydetti.

Sivil Savunma Müdürlüğü, önceki uyarılar sırasında da bilgilerin resmi kanallardan takip edilmesi ve yetkili makamların talimatlarına uyulmasının önemine dikkat çekmişti. Kurum ayrıca acil durumun sona erdiği açıklanana kadar güvenli bölgelerin terk edilmemesi ve tehlikeli alanlarda toplanılmaması çağrısında bulundu.


Cidde'de Suudi Arabistan- ABD görüşmeleri

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Cidde'de Suudi Arabistan- ABD görüşmeleri

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, dün Cidde’de ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Amiral Brad Cooper ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede Suudi Arabistan Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid bin Muhammed el-Ayiban da hazır bulundu.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin bugün Mısır'a bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı kabul edeceği bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, ziyaret programı kapsamında iki lider arasında baş başa bir görüşme gerçekleştirileceğini, ardından heyetler arası genişletilmiş müzakerelere geçileceğini ve Cumhurbaşkanı Sisi’nin Veliaht Prens onuruna bir öğle yemeği vereceğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmelerde ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesi yollarının yanı sıra, ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.