Yemen’deki ailelere 100 milyon doların üzerinde ek destek

Yemen’deki ailelere 100 milyon doların üzerinde ek destek
TT

Yemen’deki ailelere 100 milyon doların üzerinde ek destek

Yemen’deki ailelere 100 milyon doların üzerinde ek destek

Yemen, Dünya Bankası'nın alt kuruluşu Uluslararası Kalkınma Birliği’nden (IDA) sosyal korumayı artırmaya, yeni tip koronavirüs pandemisi ve iklim değişikliğinden etkilenen Yemenli aileleri desteklemeye yönelik ek destek aldı. Yapılan açıklamalar Yemen’de beş yaş altı iki milyondan fazla çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle acil tedavi görmesi gerektiği yönünde.  
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Yemen Ofisi, IDA’nın gıda güvenliği, çatışma, koronavirüs ve iklimle ilgili sorunlardan etkilenen Yemenli ailelere sosyal korumayı ve desteği artırmak için 108 milyon dolar ek destek sağladığını bildirdi.
UNDP tarafından yapılan açıklamada, IDA’nın Aralık 2020 de başlatılan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Acil Sosyal Korumayı Güçlendirme Projesi'ne yönelik 169,4 milyon dolarlık destek paketinden bir milyon Yemenli yararlanacağı kaydedildi.
Yemen'de yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğinden mustarip 17 milyonu aşkın kişi bulunuyor. Yedi yıldan fazla süredir devam eden çatışma, yoksulluk ve yerinden edilme, önemli kamu sektörlerinde hizmetleri ciddi şekilde engelledi ve ekonominin çökmesine neden oldu. Açıklamada, Yemen'de çocukların yetersiz gelişimine dikkat çekilerek tükenmişlik oranının dünyanın en yüksek seviyeleri arasında yer aldığı vurgulandı. Yaklaşık 2,2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle acil tedaviye ihtiyacı olmasının Yemen’in gelişimi için uzun vadeli bir risk olduğu anlamına geldiği kaydedildi.
UNDP Yemen Mukim Temsilcisi Auke Lottsman açıklamasında “Yemenli çocukların güçlü sağlığı, uzun vadeli refah ve on yıllar boyunca daha parlak bir gelecek demek” ifadelerini kullanarak UNDP’nin beslenme için nakit destekte bulunarak sağlık ve beslenme eğitimi yoluyla Yemen'deki akut yetersiz beslenmedeki endişe verici artışa verilen yanıtın etkisini korumayı ve genişletmeyi amaçladığını belirtti. Lottsman ayrıca 153 binin üzerindeki yetersin beslenen kadın  ve çocuğun projenin gıda programından yararlanacağını söyledi.
Programda tarım arazisi, sulama sistemleri, kırsal bölgelerdeki yolların onarımı, su ve sanitasyon başlıklarda rehabilitasyona odaklanacak.
Program gıda güvencesi olmayan ailelerin geçim kaynaklarını destekleyerek, gıda masraflarını ve diğer temel ihtiyaçları karşılamak için yaklaşık 122 bin Yemenliye nakit para sağlayacak. Proje aynı zamanda selleri önleme, arazileri koruma, sulama kanalları ve su koruma alanlarındaki toplumsal yatırımlar yoluyla iklim değişikliğinin etkilerini azaltmayı da amaçlıyor.
Dünya Bankası Fonu ayrıca hibeler ve teknik yardım yoluyla finansmana erişimin artırılmasına ek olarak Yemen genelindeki yaklaşık 8 bin küçük işletmeye de ekonomik destek sağlayacak. Bu adım, yerel işletmelerin faaliyetlerine devam etmelerine, mal ve hizmetlerini sunmayı sürdürmelerine ve istihdam yaratmalarına yardımcı olacak.
Dünya Bankası’nın Uluslararası Kalkınma Birliği için 400 milyon dolarlık Yemen Acil Kriz Müdahale Projesi'nin başarısının üzerine BM’den yapılan açıklamada, IDA ile Dünya  Bankası'nın Yemen'de sosyal yaşamı korumaya, koronavirüs salgınına müdahale etmeye ve gıda güvenliğini güçlendirmeye yönelik bir projeye imza attığı belirtildi. Açıklamada ayrıca acil durum müdahalelerini artırmak ve sosyal yaşamı koruma çalışmalarında, nakit transferler yoluyla gıda güvenliği direnci, geçim kaynaklarının geri kazanılması ve temel hizmetlerin sağlanmasını desteklemek için mücadele ve dayanıklılık için yürütülen projelere değinildi.
BM Kalkınma Programı ile Yemen'deki Dünya Bankası arasındaki stratejik ortaklık, milyonlarca Yemenlinin savaş, iklim değişikliği ve Kovid-19 pandemisinin neden olduğu krizlerin üstesinden gelinmesine de yardımcı oluyor.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.