Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Velid el-Buhari, Lübnan'la ilişkilerde kopukluk olmadığını ifade etti.
Lübnan medyasında yayımlanan haberlere göre Buhari, Lübnanlı siyasi isimlerin katılımıyla büyükelçilikte verdiği iftar sonrası açıklamalarda bulundu.
Ülkesinin, Lübnan'ın istikrarına verdiği önemi vurgulayan Buhari, bu bakış açısından hareketle Lübnan'a yeniden döndüklerini aktardı.
Buhari, Lübnan'la ilişkilerde herhangi bir kopma olmadığını, Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine yönelik olumsuz tutuma karşı diplomatik bir uygulama olduğunu dile getirdi.
Suudi Büyükelçi ayrıca Lübnan'a insani yardım sağlamak ve projeleri hayata geçirmek için Suudi Arabistan-Fransa ortak hazırlık komitesinin varlığından söz ederek, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 4 Aralık 2021'de Körfez ülkeleri turunun sonunda yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'a ziyareti sırasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile birlikte Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin telefonda görüştüğünü söylemişti.
Macron, söz konusu telefon görüşmesinin Suudi Arabistan ve Lübnan arasındaki krizin çözümü bağlamında gerçekleştiğine dikkati çekmişti.
Fransız basınında o dönem çıkan haberlerde de Macron ile Bin Selman'ın, Cidde kentindeki buluşmasında Lübnan için ortak bir girişimin temelini attığı kaydedilmiş ancak detaylı bilgi verilmemişti.
Suudi Arabistan, 5 ay önce ülkeye çağırdığı Beyrut Büyükelçisi Velid el-Buhari'yi 7 Nisan'da yeniden Lübnan'a gönderme kararı almıştı.
Lübnan-Körfez krizi
Eski Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin, 27 Ekim 2021'de yayınlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanması Lübnan ile Körfez ülkeleri arasında diplomatik krize yol açmıştı.
Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, 30 Ekim 2021'de Beyrut yönetimi ile diplomatik ve ticari ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.
Bunun üzerine Kardahi, 3 Aralık 2021'de görevinden istifa etmiş ancak buna rağmen ilişkiler düzelmemişti.
Bu gerilimin ardından Beyrut'a 22-23 Ocak'ta ilk üst düzey ziyareti gerçekleştiren Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah, Lübnan ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin yeniden tesisi için önerilerin bulunduğu bir mesajı yetkililere ilettiğini söylemiş ancak mesajın içeriğine dair detay vermemişti.
Mikati, 21 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, hükümetinin Lübnan ile KİK ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştirmeye kararlı olduğunu kaydetmişti.
Lübnan Başbakanı ayrıca, Suudi Arabistan ve KİK ülkelerinin egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını ihlal eden Lübnan kaynaklı tüm siyasi, askeri, güvenlik ve medya faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini bildirmişti.
Bu açıklamalar üzerine Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin ülkesi ile Körfez ülkeleri ilişkileri hakkında yaptığı açıklamadaki 'olumlu noktaları' memnuniyetle karşıladığını duyurmuştu.
Riyad yönetimiyle eş zamanlı olarak Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da Mikati için benzer açıklamalarda bulunmuştu.
Ardından Katar'ın başkenti Doha'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile 26 Mart'ta görüşen Mikati, tüm Arap ülkelerinin ve Körfez'in Lübnan ile ilişkilerinde yeniden normalleşme yaşanacağını açıklamıştı.