CNN International: Bayraktar TB2, Ukrayna direnişinin sembolüne dönüştü

"Sadece Rus ordusuna ait hedefleri vurmakta değil halka ilişkiler alanında da zafer elde etti"

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de Bayraktar TB2'nin Batılı ülkelerden tebrik topladığını yazmıştı (Reuters)
ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de Bayraktar TB2'nin Batılı ülkelerden tebrik topladığını yazmıştı (Reuters)
TT

CNN International: Bayraktar TB2, Ukrayna direnişinin sembolüne dönüştü

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de Bayraktar TB2'nin Batılı ülkelerden tebrik topladığını yazmıştı (Reuters)
ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de Bayraktar TB2'nin Batılı ülkelerden tebrik topladığını yazmıştı (Reuters)

ABD'nin önde gelen haber kanallarından CNN International, Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2'nin Ukrayna savaşındaki rolünden övgüyle bahsetti.  
CNN International'ın internet sitesinde yayımlanan 'Türk drone'ları Ukrayna direnişinin sembolüne dönüştü' adlı haberde, Bayraktar TB2'nin popülerliğinin savaşla birlikte hem Ukrayna'da hem de uluslararası kamuoyunda hızla arttığı ifade edildi.
ABD merkezli Denizcilik Analizi Merkezi'nde (Center for Naval Analyses -CNA) Rusya üzerine çalışan Samuel Bendett, Bayraktar'ın 'sadece Rus ordusuna ait hedefleri vurmakta değil halka ilişkiler alanında da zafer elde ettiğini' belirtti.
Yetkili, Bayraktar'ın 'Ukrayna ordusu tarafından başarılı şekilde yürütülen bir sosyal medya kampanyasının parçası olduğunu' belirterek, Türk SİHA'sının internetteki videolarının 'morali ciddi şekilde artırdığını ve büyük bir taktiksel zafer getirdiğini' söyledi.
Savaşta SİHA'ların Rus hedeflerini vurduğu görüntüler, Ukraynalıların yazdığı 'Bayraktar' şarkısının arka planda yer aldığı videolarla sosyal medyada paylaşılmıştı.
Haberde, Bayraktar TB2'lerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Baykar Teknoloji şirketi tarafından geliştirildiği de hatırlatıldı.
Ukrayna'daki savaşla ilgili konuşurken 'sözlerini ölçüp tarttığı' belirtilen Bayraktar'ın geçen hafta CNN International ekibine SİHA'ların üretildiği fabrikayı gezdirdiği ve drone'ların çatışmalardaki rolüne dair 'Bayraktar TB2 bence direnişin sembollerinden biri ve onlara umut veriyor' dediğine de dikkat çekildi.
Haberde, İstanbul'daki Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi'nden (EDAM) Can Kasapoğlu'nun görüşlerine de yer verildi.
Kasapoğlu'nun Bayraktar TB2'nin fiyat-performans dengesine vurgu yaparak 'Bayraktar TB2, uygun birim fiyatıyla neredeyse kusursuz bir fiyat ve savaş performansı dengesi sunuyor. Silah piyasasında TB2'nin rakipleri daha maliyetli. Ayrıca onların drone'larında tedarik için siyasi ve bürokratik engeller söz konusu olduğu gibi tedarikin sürdürülebilirliği açısından da belirsizlik yaşanabiliyor' dediği belirtildi.

Haberde, Ukrayna'nın 2019'da Bayraktar TB2'lerden satın alın ilk ülke olduğu ve Kiev'in şu ana dek 36 drone siparişi verdiği bilgisi de paylaşıldı.
Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace da 9 Mart'ta düzenlediği bir toplantıda Bayraktar TB2'leri övmüş, SİHA'ların 'Rus birliklerin ilerleyişini yavaşlatmak ya da engellemekte çok önemli rol oynadığını' söylemişti.
Türkiye'nin tarafsız kaldığı ve arabuluculuk rolünü üstlendiği savaşta Bayraktar TB2'lerin Rus birliklerine karşı kullanılması soru işaretleri de yaratmıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı 17 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada, Ukrayna ordusu tarafından kullanılan bir Bayraktar'ın Kiev bölgesinde düşürüldüğünü iddia ettiği fotoğraflar paylaşmıştı.
Ayrıca cuma günü Türkiye'den kimliğini açıklamayan bir üst düzey yetkili, Kremlin'in Ankara'yla iletişime geçerek Bayraktar TB2 satışlarından rahatsızlık duyduğunu belirttiğini söylemişti.  
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 48. gününde de çatışmalar devam ediyor.
Independent Türkçe, CNN, Middle East Eye 



Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.