Cezayir ordusundan Cumhurbaşkanı Tebbun’a, stratejik bağımsızlığı güçlendirme desteği

Askerlere yaptığı konuşma sırasında Şangariha (Savunma Bakanlığı)
Askerlere yaptığı konuşma sırasında Şangariha (Savunma Bakanlığı)
TT

Cezayir ordusundan Cumhurbaşkanı Tebbun’a, stratejik bağımsızlığı güçlendirme desteği

Askerlere yaptığı konuşma sırasında Şangariha (Savunma Bakanlığı)
Askerlere yaptığı konuşma sırasında Şangariha (Savunma Bakanlığı)

Cezayir Genelkurmay Başkanı Korgeneral Said Şangariha, ordunun, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’u Cezayir’in de yaşamakta olduğu küresel güvenlik sorunları ve karışıklıkları konusunda desteklediğini belirtti. Şangariha, ordunun anayasal görevlerini yerine getireceği ve çeşitli zorlukların onu yıldırmayacağına yönelik söz verdi.
Başkentteki Hava Savunma Kuvvetleri karargahında açıklamalarda bulanan Genelkurmay Başkanı Şangariha, “Bugün dünyanın tanık olduğu geniş kapsamlı jeopolitik değişiklikler ve karmaşık güvenlik sorunları, aslında gelecekte büyük değişikliklerin yalnızca başlangıcı. Şüphesiz, istisnasız tüm dünya ülkeleri üzerinde etkileri ve yansımaları olacaktır. Ulusal ordu olarak, ülkemizin Cumhurbaşkanı, Milli Savunma Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Abdulmecid Tebbun liderliğinde, Cezayir'in bağlarının güçlendirilmesi, sağlamlaştırma yolunda ilerlemek amacıyla güçlü bir ulusal ekonomiyi yeniden inşa edilmesi, daha fazla gıda güvenliği sağlanması ve jeostratejik bağımsızlığını sağlamlaştırılması yoluyla bu yankı ve etkilere uyum sağlama sınavını başarıyla geçebileceğinden hiç şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.
‘Yeni Cezayir’ sloganı, Tebbun’un 2019’un sonlarına doğru gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında, yolsuzluk ve kötü yönetim ile bilinen önceki hükümetin yönetimine sona erdirme niyetine yönelik bir slogandı.
Askerlere yaptığı konuşmada Şangariha, gençlere daha iyi bir gelecek için umut ışığının her zaman kalplerinde parlaması ve dürüst, temiz ve rekabete dayalı, zihinleri aydınlatan mesleki üstünlük arzusunun sürdürülmesi için Cezayir’e ve kabiliyetlerine inanma çağrısında bulundu. Şangariha “Cezayir’in meslek aşkı ışıltısını korumak ve bu uğurda, tüm ruhları ve kalpleri aydınlatan, duyguları ve vicdanı uyandıran tüm değerleri kullanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Şangariha, sadece en yetenekli, en doğru ve en layık olanın kalması ve askeriyenin her alanında ve tüm liderlik seviyelerinde seçkin kişilerin görev almalarını sağlamak için ordunun üst düzey yetkilileri arasındaki onurlu rekabetin kapılarını ardına kadar açmaya devam edeceğine söz verdi.
Genelkurmay Başkanı aynı zamanda, ordunun anayasal görevlerini, her koşulda samimiyet, etkinlik ve yetkinlikle yerine getirmeye devam edeceği ve çeşitli zorluklar karşısında yılmayacağına dair söz verdi.
Diğer yandan, Tuğgeneral Ali el-Gadiri’yi Savunma Komitesi yaptığı açıklamada, Şangariha’nın ekibine Gadiri’nin dosyasını çevreleyen karışıklığın çözülmesi çağrısında bulundu. Temyiz Mahkemesi’nin Gadiri hakkında çıkardığı 4 yıl hapis cezasına karşı temyiz edilmesinin ardından yeniden yargılamanın süresinin uzunluğuna dikkat çekildi.
Yargı, Savunma Bakanlığı'nda eski genel müdür olan Gadiri’yi ‘ordunun moralini bozmaya çalışması’ sebebiyle dava açmıştı. Bunun nedeni, Gadiri’nin ulusal bir gazeteyle verdiği röportajda, askeri liderliği kızdıracak şekilde ordunun ‘rolü’ hakkında konuşmasıydı. Yaklaşık 3 yıldır cezaevinde olan Gadiri, halk hareketinin baskısı sebebiyle iptal edilen 18 Nisan 2019’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmuştu. Gadiri dönemin Genelkurmay Başkanı General merhum Gaid Salah’dan Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın 5’inci dönem için aday olmasını engellemesini talep etmiş, Salah ise ordunun seçimlerle hiçbir ilgisi olmadığını belirterek sert bir yanıt vermişti.
Başkentteki Temyiz Mahkemesi, 2017 seçimlerinde parlamentoda koltuk sahibi olmak için rüşvet vermekle suçlanan iş adamı ve eski parlamenter Bahattin Talibe’nin davası bu ayın 19’una erteledi.
2020’nin sonlarına doğru, Asliye Mahkemesi Talibe’yi 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşma sırasında Talibe, yolsuzluk suçlamasıyla cezaevinde bulunan Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi'nin (FLN) eski Genel Sekreteri Cemal Velid Abbas’ın oğlu El-Vafi Velid Abbas tarafından şantaja maruz kaldığını belirtti. Ayrıca el-Vafi’nin, babasının Talibe’yi ülkenin doğusundaki Annaba şehri adaylar listesinin en üstüne koyması karşılığında, yüksek miktarda para istediğini vurguladı.



Humus'taki Aleviler verilen güvencelere rağmen güvenlik operasyonları nedeniyle endişeli

Humus'un ez-Zehra mahallesinde tanklarla devriye gezen Suriye’deki yeni yönetime bağlı savaşçılar (AFP)
Humus'un ez-Zehra mahallesinde tanklarla devriye gezen Suriye’deki yeni yönetime bağlı savaşçılar (AFP)
TT

Humus'taki Aleviler verilen güvencelere rağmen güvenlik operasyonları nedeniyle endişeli

Humus'un ez-Zehra mahallesinde tanklarla devriye gezen Suriye’deki yeni yönetime bağlı savaşçılar (AFP)
Humus'un ez-Zehra mahallesinde tanklarla devriye gezen Suriye’deki yeni yönetime bağlı savaşçılar (AFP)

Suriye'nin üçüncü büyük kenti Humus'ta, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'in mensubu olduğu Alevi toplumu, yeni yetkililerin ‘rejim kalıntılarını’ aramak için mahallelerinde günlerdir sürdürdüğü ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığı güvenlik operasyonları nedeniyle endişeli.

Humus'un merkezindeki çarşı, kurşunlarla delik deşik edilmiş binaların arasında satıcılardan meyve ve sebze almaya gelen insanlarla dolup taşıyor. Ancak Alevilerin çoğunlukta olduğu mahallelerin girişlerinde, bu hafta sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından yeni kurulan kontrol noktalarında askeri üniformalı silahlı adamlar duruyor.

Humus'un Alevi bölgelerinin bazı sakinleri AFP'ye, genç erkeklerin hatta silahlarını teslim eden askerlerin bile gözaltına alındığını söyledi.

AFP'nin konuştuğu tüm kişiler güvenlik kaygıları nedeniyle isimlerinin açıklanmamasını istedi.

Şehirdeki iki kişi, kontrol noktasındaki silahlı adamların insanlara mezheplerini sorması üzerine bölge sakinlerinin şikâyeti sonrası bir kontrol noktasının kaldırıldığını belirtti.

Alevilerin çoğunlukta olduğu ez-Zehra mahallesinin bir sakini, “Şu ana kadar yaşadığımız ve hissettiğimiz şey korkunun gerçekliğiydi. İlk başlarda münferit vakalardı, ancak şimdi çok sayıda olduğu için böyle adlandırılamaz” ifadelerini kullandı.

Humus'ta bir kontrol noktasında nöbet tutan Suriye’deki yeni yönetime bağlı güvenlik güçleri (AFP)Humus'ta bir kontrol noktasında nöbet tutan Suriye’deki yeni yönetime bağlı güvenlik güçleri (AFP)

‘Büyük çoğunluk sivil’

Suriye'deki yeni yönetim 8 Aralık'ta iktidara geldiğinden beri azınlıklara güven vermeye çalışıyor. Ancak Aleviler, Esed ailesiyle olan uzun süreli ilişkileri nedeniyle kendilerine karşı bir tepki oluşmasından korkuyor. Yetkililer ise herhangi bir ihlal olduğunu reddetti.

Humus vilayetinden eski bir Halk Meclisi üyesi olan Şehade Meyhub, ez-Zehra mahallesi sakinleri tarafından bildirilen yüzlerce ihlal ve gözaltına alınmayı belgelediğini kaydetti.

AFP'ye, “Şu ana kadar elimde ez-Zehra mahallesinde gözaltına alınan 600 kişinin ismi var” diyen Meyhub, Humus kentinin tamamında ‘gözaltına alınanların sayısının bin 380’i aştığını’ ifade etti.

Meyhub, gözaltına alınanlar arasında ‘yerleşim merkezlerine müracaat etmiş emekli tuğgeneraller ve albaylar olduğunu, ancak en büyük oranın zorunlu hizmette bulunan siviller ve askerler olduğunu’ belirtti.

Esed'i deviren yeni yönetim Suriye'nin çeşitli kentlerinde uzlaşma merkezleri açarak, eski askerleri silahlarını teslim etmeye davet etti.

Meyhub, kentin es-Sebil mahallesinde bir grup subayın eşleri ve çocuklarının önünde dövüldüğünü söyledi.

Humus'taki yetkililerin vatandaşların şikâyetlerine yanıt verdiğini ve gözaltına alınanları kısa süre içinde serbest bırakma sözü verdiğini belirten Meyhub, ihlallerin arkasında Heyetu Tahriru’ş-Şam'a (HTŞ) bağlı bazı grupların olduğunu ifade etti.

Ez-Zehra mahallesindeki bir başka adam AFP'ye, eski bir asker olan oğlundan geçen hafta Hama kırsalındaki bir kontrol noktasında gözaltına alındığından beri haber alamadığını söyledi.

Suriye’deki yeni yönetime bağlı güvenlik güçlerinden biri Humus'taki kontrol noktasında motosikletli bir adamın kimliğini kontrol ediyor. (AFP)Suriye’deki yeni yönetime bağlı güvenlik güçlerinden biri Humus'taki kontrol noktasında motosikletli bir adamın kimliğini kontrol ediyor. (AFP)

‘Öfke’

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman geçen hafta AFP'ye yaptığı açıklamada, Humus kenti ve kırsalında çoğunluğu Alevi olan en az bin 800 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Esed'in devrilmesinden bu yana Alevilere yönelik şiddet Suriye genelinde artışa geçti. SOHR o tarihten bu yana çoğunluğu Humus ve Hama vilayetlerinde olmak üzere 150 Alevinin öldürüldüğünü kaydetti.

Çatışmaların başladığı 2011 yılında Humus, insanların gösteri yapmak için sokaklara döküldüğü ilk şehirlerden biri olduğu için ‘devrimin başkenti’ olarak adlandırılmıştı. Özellikle bu şehirdeki protestolar sert bir şekilde bastırıldı ve mezhepsel şiddet savaş sırasında zirveye ulaştı. Humus'ta Sünni Müslümanların çoğunlukta olmasının yanı sıra Alevi ve Hıristiyan azınlık da bulunuyor.

Son günlerde internette dolaşan videolarda silahlı kişilerin Humus'ta erkekleri topladığı ve onlara çömelmelerini emrettiği görüldü.

AFP bu videoların hepsini doğrulayamadı, ancak kendisini bazı tutuklularla konuşurken kayda alan 21 yaşındaki HTŞ üyesi Muhammed Ebu Ali ile konuştu.

Ebu Ali AFP'ye, “Videoda görünenler suçlular ve şebbihalar... Savaşın ilk yıllarında Humus'ta katliamlar yaptılar. Onları yakaladık ve ilgili makamlara teslim ettik” şeklinde konuştu.

Suriye’deki yeni yönetime bağlı güvenlik güçlerinden biri Humus'taki kontrol noktasında sürücülerin kimliklerini kontrol ediyor. (AFP)Suriye’deki yeni yönetime bağlı güvenlik güçlerinden biri Humus'taki kontrol noktasında sürücülerin kimliklerini kontrol ediyor. (AFP)

‘Savaştan yorulduk’

Humus'ta Ebu Yusuf kod adlı bir HTŞ yetkilisi, İçişleri Bakanlığı personelinin kentteki tarama operasyonları sırasında ‘üç silah zulası bulduğunu ve onlarca aranan ismi gözaltına aldığını’ söyledi.

Humus'taki Kamu Güvenliği Departmanı pazartesi günü, kentin mahallelerinde beş gün süren tarama operasyonunun sona erdiğini duyurdu. Ancak HTŞ yetkilisi tarama operasyonunun devam ettiğini ve bölgenin ‘rejim kalıntılarından tamamen temizlenmediğini’ söyledi. Yetkili, “Sünni, Alevi, Hıristiyan fark etmeksizin herkes için güvenlik ve emniyet istiyoruz” dedi.

Şehrin başka bir yerinde, 2012 yılında rejim ordusu tarafından ele geçirilen muhaliflerin kalesi Baba Amr mahallesinin yol kenarları yıkıntılarla dolu. Evlerin duvarlarında ve kapılarında kurşun izleri var.

On yıl önce Lübnan'a kaçan 46 yaşındaki Fayez el-Cemal, eşi ve yedi çocuğuyla birlikte evlerine döndüğünde evlerini yıkılmış, kapıları ve pencereleri olmayan bir halde bulmuş.

El-Cemal, yıkılan binalar arasında komşularının ve arkadaşlarının öldürüldüğü yerleri işaret ediyor ama intikam almak istemiyor. Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre el-Cemal, “Savaştan ve aşağılanmaktan bıktık. Biz sadece herkesin kendi hayatını yaşayabilmesini istiyoruz. Biz mezhepçiliğe karşıyız” ifadelerini kullandı.