Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi’nden İsrail Dışişleri Bakanı’na ‘Ukrayna konusunda dengeli bir pozisyon alma’ çağrısı

Bennett hükümeti, Ukrayna'nın işgali nedeniyle vatandaşları ve diplomatları tahliye etmek için Rusya'dan yardım istedi / Fotoğraf: Arşiv-Reuters
Bennett hükümeti, Ukrayna'nın işgali nedeniyle vatandaşları ve diplomatları tahliye etmek için Rusya'dan yardım istedi / Fotoğraf: Arşiv-Reuters
TT

Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi’nden İsrail Dışişleri Bakanı’na ‘Ukrayna konusunda dengeli bir pozisyon alma’ çağrısı

Bennett hükümeti, Ukrayna'nın işgali nedeniyle vatandaşları ve diplomatları tahliye etmek için Rusya'dan yardım istedi / Fotoğraf: Arşiv-Reuters
Bennett hükümeti, Ukrayna'nın işgali nedeniyle vatandaşları ve diplomatları tahliye etmek için Rusya'dan yardım istedi / Fotoğraf: Arşiv-Reuters

Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoly Viktorov sert bir dille eleştirdiği İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’i, Ukrayna konusunda Rus karşıtı Batı propagandasını dillendirmekle suçladı ve daha dengeli bir pozisyon almasını talep etti.
Viktorov, İsrail merkezli radyo ve televizyon kanallarına verdiği röportajlarda, Lapid’in, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarını savaş suçları diye nitelemekle, İsrail’i sorumsuz bir pozisyona sürüklediğini ifade etti. Viktorov, “Dürüst siyasi lider, bu tür yalan suçlamalarda bulunmadan önce olayları inceler ve haberleri araştırır. Bizden isterse, ona belgelendirilen bu gerçekleri sunmaya hazırız. Rus ordusu Ukrayna’nın hiçbir bölgesinde hiçbir savaş suçu işlemedi. Buça kentindeki Rus suçlarıyla ilgili Ukraynalıların yayınladıkları ve Lapid’in kandırıldığı şey, Ukraynalıların savaşlarda dezenformasyon yapma ve yalan anlatıları yayma kapsamında ürettiği sahte ve yanıltıcı filmlerdir” dedi.
Viktorov, Rusya’yı kınayan İsrailli yetkililere hitaben, “Olayları gereken derinlikte incelemeliler ve gereken uyarıyı yapmalılardı. Batının yalanları üzerine inşa edilen provokasyon kampanyalarına maruz kalıyoruz ve sizler de onların ağlarına düşmemelisiniz” ifadelerini kullandı. Viktorov ayrıca, Yahudi yetkililerin Ukrayna’da Nazilerle görüşmesinden duyduğu memnuniyetsizliği de dile getirdi.
İsrail Meclisi (Knesset), Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin yaptığı gibi milletvekillerine ve halka hitap etmesi için bir Rus yetkiliyi Meclis’te konuk etme çağrısında bulundu. Zelenskiy, Knesset milletvekillerine yaptığı video konferans konuşmasında, ‘Holokost’u inkâr etmeye oldukça yakın’ ifadeler kullanmış ve milletvekilleri tarafından alkışlanmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Şubat ayında, Lapid’in Rusya’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesini kınadığı açıklaması üzerine, İsrail’in Moskova Büyükelçisi Aleksandr Ben Zvi’yi çağırmıştı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov o dönem Zvi’ye, “İsrail, Nazilerin en büyük kurbanlarından biriyken, Nazilere yönelik bir saldırıyı nasıl kınıyor?” sorusunu yöneltmişti.



İspanya'da sahte özgeçmiş skandalı sonrası milletvekilleri istifa etmek zorunda kaldı

İspanya Parlamentosu Salonu (Parlamento'nun Facebook sayfası)
İspanya Parlamentosu Salonu (Parlamento'nun Facebook sayfası)
TT

İspanya'da sahte özgeçmiş skandalı sonrası milletvekilleri istifa etmek zorunda kaldı

İspanya Parlamentosu Salonu (Parlamento'nun Facebook sayfası)
İspanya Parlamentosu Salonu (Parlamento'nun Facebook sayfası)

Sahte diplomalar ve tamamlanmamış üniversite eğitimleri ile ilgili skandallar İspanya'nın siyasi sahnesini sarsarken, solcu ve sağcı birçok milletvekili, şeffaflık ve hesap verebilirlik çağrılarının artmasıyla istifa etmek zorunda kaldı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kriz, 21 Temmuz'da, X platformundaki sert yorumlarıyla tanınan sosyalist Ulaştırma Bakanı Oscar Puente'nin, sağcı Halk Partisi (PP) Milletvekili Noelia Nunez'in özgeçmişinin doğruluğundan şüphe duymasıyla ortaya çıktı.

33 yaşındaki milletvekili, muhafazakâr partinin yükselen yıldızlarından biri ve Madrid Özerk Hükümet Başkanı Isabel Diaz Ayuso'ya yakın bir isim. Milletvekili, hukuk, kamu yönetimi ve İngiliz filolojisi alanlarında diplomaları olduğunu iddia etmişti.

Yayınladığı özgeçmişlerindeki çelişkileri açıklamasının istenmesinin ardından milletvekili, bu alanlarda eğitim almaya başladığını, ancak söz konusu diplomaları almadığını itiraf etti.

Sosyal medyada yüz binlerce takipçisi olan milletvekili, 22 Temmuz'da istifasını açıklarken, “Bunun bir hata olduğunu ve kimseyi aldatmak gibi bir niyetim olmadığını beyan ederim” diyerek kendini savundu.

Bunun ardından sağ ve sol partiler, siyasi rakiplerinin akademik özgeçmişlerindeki hataları ve tutarsızlıkları ortaya çıkarmak için çılgın bir yarışa girerek birbirlerini suçladılar.

Görsel kaldırıldı.İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente (X platformundaki hesabı)

PP mensubu Endülüs Özerk Hükümet Başkanı Juan Manuel Moreno, haksız yere işletme diploması aldığını iddia etmekle suçlandı. Sosyalist Parti'nin Valensiya'daki hükümet temsilcisi Pilar Bernabe de medya alanında sahte diploma iddiasında bulunmakla suçlandı. Bu tartışmayı başlatan Oscar Puente ise eğitim seviyesi daha düşük olmasına rağmen ‘yüksek lisans’ terimini kullandığı için eleştirilere maruz kaldı.

Doğrulanması zor olan bu suçlamalar, bazı siyasi yetkilileri daha fazla şeffaflık talep etmeye itti, bazıları ise özgeçmişlerini değiştirmeye başladı.

29 Ekim'de Valensiya'da meydana gelen sel felaketinden etkilenen bölgelerin yeniden inşasından sorumlu sosyalist Jose Maria Angel, kaynağı bilinmeyen bir şikâyetle hükümet görevine sahte diploma kullanarak geldiği iddiasıyla geçtiğimiz perşembe günü görevinden istifa etti.

İspanya'nın batısındaki Ekstremadura bölgesinde kırsal işlerden sorumlu sağcı İgnasio Higuerro, pazartesi günü, o dönemde bu uzmanlık dalını sunmayan bir üniversiteden pazarlama diploması aldığını iddia ettiği ortaya çıktıktan sonra istifa etti.

Yazar Joaquim Coll bir köşe yazısında, “İspanya'da halen kronik bir hastalık olan diploma çılgınlığından mustaribiz” diyerek, ‘özgeçmişlerini kişisel pazarlama aracı haline getiren’ bazı milletvekillerinin ‘vicdansızlığını’ eleştirdi.