Taliban, füze saldırılarında 5 çocuğun ölmesinin ardından Pakistan’ı uyardı

Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)
Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)
TT

Taliban, füze saldırılarında 5 çocuğun ölmesinin ardından Pakistan’ı uyardı

Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)
Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)

Pakistan ordusu tarafından sınırın ötesine fırlatılan füzeler sonucu Afganistan’ın doğusunda en az beş çocuk ve bir kadın ölmesinin ardından Taliban Pakistan’ı uyardı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Afganistan İslam Emirliği, Pakistan tarafından Afganistan topraklarına yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Bu tür saldırıların tekrarını önlemek için mevcut tüm seçeneklerimizi kullanıyoruz ve egemenliğimize saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Pakistan tarafı şunu bilmelidir ki, savaş başlarsa, bu her iki tarafın da çıkarına olmayacaktır. Bölgede istikrarsızlığa neden olur” ifadelerini kullandı.
Taliban’ın geçen yıl Afganistan’da iktidara gelmesinden bu yana iki komşu arasındaki sınır gerilimi tırmandı. Pakistan, militan grupların Afganistan topraklarından saldırılar düzenlediğini iddia etti.
Taliban, Pakistanlı militanları barındırdığına dair iddiaları reddetti ve Pakistan’ın Durand Hattı olarak bilinen 2 bin 700 kilometrelik sınırı boyunca bir çit inşa etmesine tepki gösterdi.
Kunar’ın Bölgesel Medya Direktörü Necibullah Hasan Abdul AFP’ye verdiği demeçte, “Pakistan’ın Kunar’ın Şelton semtini vuran füze saldırılarında beş çocuk ve bir kadın öldü. Bir kişi de yaralandı” dedi.
Şelton’da yaşayan Ehsanullah ise saldırının Pakistan’a ait askeri uçaklar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi ve ölü sayısını doğruladı.
Başka bir hükümet yetkilisi ise, benzer bir saldırının şafaktan önce Afganistan sınırındaki Host eyaletinde gerçekleştiğini bildirdi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, “Pakistan helikopterleri Durand Hattı yakınlarındaki dört köyü vurdu. Yalnızca sivil evler hedef alındı ​​ve can kaybı oldu” dedi.
Pakistan’daki askeri liderler yorum yapmaktan kaçındı.
Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, söz konusu saldırılar nedeniyle Pakistan’ın Kabil Büyükelçisi’ne bir protesto notası verdi.
İki ülke arasındaki sınır bölgeleri, uzun zamandır Afganistan sınırında faaliyet gösteren Pakistan Talibanı gibi silahlı grupların kalesi oldu.
Afganistan Talibanı ve Pakistan Talibanı her iki ülkede de ayrı ayrı faaliyet gösteren gruplar olsa da, aynı ideolojiyi paylaşıyorlar.
Taliban’ın Afganistan’da iktidara gelmesinin ardından Pakistan Talibanı daha cesur hareket etmeye başladı ve Pakistan güçlerine karşı saldırılar düzenledi.
Pakistan Talibanı’nın Şubat ayında düzenlediği saldırıda 6 Pakistan askeri hayatını kaybetti.
Pakistan Talibanı, Ramazan ayının ilk gününden itibaren Pakistan güvenlik güçlerine saldırı düzenleyeceğini açıkladı.
Afganistan Talibanı, yabancı militanlardan ülkeyi terk etmelerini istedi. Bunun ardından Pakistan Talibanı, ülkedeki yetkililere militanların yargılanmama garantisiyle memleketlerine dönmelerine izin verilmesi için baskı yapmaya başladı.



Britanya, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliğini sağlamanın yollarını araştırıyor

İngiltere Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bakanı Hamish Falconer   
İngiltere Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bakanı Hamish Falconer   
TT

Britanya, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliğini sağlamanın yollarını araştırıyor

İngiltere Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bakanı Hamish Falconer   
İngiltere Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bakanı Hamish Falconer   

İngiltere'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Bakanı Hamish Falconer, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, ülkesinin Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasının önemi konusunda dünya çapındaki ortaklarıyla görüşmeler yürüttüğünü belirterek, seyrüsefer özgürlüğünün "temel bir ilke" ve "bölge ve dünya için acil bir ihtiyaç" olduğunu vurguladı ve bu ilkenin pratikte uygulanmasını sağlamak için müttefiklerle çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Bakan, İngiliz pilotlarının Ortadoğu'daki savunma operasyonları kapsamında 650 saat hava desteği sağladığını açıkladı ve İngiliz vatandaşlarını ve müttefiklerini korumak için insansız hava araçlarına (İHA) karşı koyma ve yer radarlarının ve uçaksavar füzelerinin yeteneklerinden yararlanma çabalarının devam ettiğini belirtti.

Falconer, Suudi Arabistan'ın mevcut kriz sırasında oynadığı "önemli" rolü övdü, ülkesinin İngiliz vatandaşlarına sağladığı destek için minnettarlığını dile getirdi ve Krallığın ve diğer Körfez ortaklarının onlara karşı tutumunu "çok cömert" olarak nitelendirdi.


Trump: Enerji savaşı yakıt fiyatlarını yükseltiyor... ve İsrail "Tahran'ın kalbine" şiddetli saldırılar düzenliyor

Trump: Enerji savaşı yakıt fiyatlarını yükseltiyor... ve İsrail "Tahran'ın kalbine" şiddetli saldırılar düzenliyor
TT

Trump: Enerji savaşı yakıt fiyatlarını yükseltiyor... ve İsrail "Tahran'ın kalbine" şiddetli saldırılar düzenliyor

Trump: Enerji savaşı yakıt fiyatlarını yükseltiyor... ve İsrail "Tahran'ın kalbine" şiddetli saldırılar düzenliyor

İsrail, bugün erken saatlerde İran'a yeni bir saldırı dalgası başlattı. Bu saldırılar, Başkan Donald Trump'ın İran'ın doğalgaz altyapısına yönelik saldırılarını tekrarlamaması yönündeki çağrısından bir gün sonra gerçekleşti. İran'ın bölgedeki enerji tesislerine yönelik misilleme saldırıları, yakıt fiyatlarında keskin bir artışa yol açmış ve ABD-İsrail savaşında önemli bir tırmanışa işaret etmişti.

İsrail ordusu sözcüsü bu sabah erken saatlerde, "İsrail ordusu, Tahran'ın kalbindeki İran terörist rejiminin altyapısına karşı bir dizi saldırı başlattı" dedi ancak ayrıntı vermedi.

ABD Başkanı, "İran liderliğinin ortadan kaldırılacağını" ve Tahran rejiminin "yeni liderler aradığını" teyit ederek, "İran üzerindeki etkisi kötü olacak ve bunu yakında bitireceğiz" ifadelerini kullandı.

Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde yükselen yakıt fiyatlarından etkilenecek olan Trump, dünyanın petrol üretiminin yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması konusunda yardım taleplerine temkinli yaklaşan müttefiklerini eleştirdi. Bununla birlikte, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan enerji altyapısına yönelik saldırıları tekrarlamamasını istediğini söyledi.

Netanyahu daha sonra perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'ın Güney Pars doğalgaz sahasını bombalama konusunda tek başına hareket ettiğini belirtti ve Trump'ın İsrail'den bu tür saldırıları durdurmasını istediğini doğruladı.


İki eski FBI ajanı: Trump hakkındaki soruşturmalar yüzünden işten çıkarıldık

FBI Direktörü Kash Patel (AP)
FBI Direktörü Kash Patel (AP)
TT

İki eski FBI ajanı: Trump hakkındaki soruşturmalar yüzünden işten çıkarıldık

FBI Direktörü Kash Patel (AP)
FBI Direktörü Kash Patel (AP)

Geçen yıl görevden alınan iki eski FBI ajanı, dün açtıkları federal davada, işten çıkarılmalarının "tek bir nedeni" olduğunu iddia etti: Başkan Donald Trump'ın 2020 seçim sonuçlarını geçersiz kılma çabalarını hedef alan soruşturmalara dahil olmaları.

"John Doe 1" ve "John Doe 2" kod adlarıyla mahkemeye başvuran iki ajan, bu davadaki tek kişiler değil; ancak "Arctic Frost" olarak bilinen ve seçim soruşturmasında çalışan onlarca kişiyi etkileyen daha geniş bir işten çıkarma kampanyası için model teşkil ediyorlar.

Bu dava, güvenlik teşkilatının direktörü Kash Patel'in gözetiminde yürütülen ve öncelikle Cumhuriyetçi başkanın dosyalarına ilişkin soruşturmalara katkıda bulunanları veya yeni yönetimin vizyonuyla aynı doğrultuda olmayanları hedef alan tasfiye duvarındaki son yasal çatlağı temsil ediyor.