Arjantin Delvet Başkanı Fernandez'den Latin Amerika ülkelerine Venezuela çağrısı

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez (AA)
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez (AA)
TT

Arjantin Delvet Başkanı Fernandez'den Latin Amerika ülkelerine Venezuela çağrısı

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez (AA)
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez (AA)

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, ülkesinin Venezuela ile tam diplomatik ilişkileri yeniden ele almak istediğini belirterek, diğer Latin Amerika ülkelerine de bu şekilde Venezuela'ya yardım etme çağrısında bulundu.
Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, ilk kez Arjantin'e yaptığı resmi ziyaret kapsamında Arjantin'in kurucusu Jose de San Martin anıtına çiçek bıraktı, Devlet Başkanlığı binası Casa Rosada'da Arjantinli mevkidaşı Alberto Fernandez ile bir araya geldi.
İki lider yaptıkları görüşmenin ve iki ülke arasında imzalanan işbirliği anlaşmalarının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Fernandez, Latin Amerika'da bölgesel birliğe dikkati çekerek, "Biz, Venezuela hakkında konuşma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Öncelikle, Arjantin, Venezuela ile tam diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmek istiyor. Bu attığımız bir adım ve Latin Amerika ülkelerini bu adımı gözden geçirmeye çağırıyorum çünkü Venezuela zor zamanlar geçirdi" dedi.
Venezuela'daki insan hakları ihlalleri problemlerinin çoğunun zamanla çözüldüğünü belirten Fernandez, "Temas grubunun anlaşmalarına göre Venezuela'nın seçim sürecinde nasıl ilerlediğini görüyoruz. Ve diyalog yoluyla ülke ve toplum olarak normal işleyişini tamamen geri kazanması için Venezuela'ya yardım etme zamanının geldiğine inanıyoruz" diye konuştu.
Ekvador Devlet Başkanı Lasso da konuya ilişkin, "Bu analiz edeceğimiz, düşüneceğimiz bir konu. Henüz bir karar vermeye hazır değiliz, ancak Başkan Fernandez'in çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
Arjantin'in 2015'ten bu yana Venezuela'da büyükelçisi bulunmuyor. Ekvador ise Ekim 2018'de Venezuela ile diplomatik ilişkilerini karşılıklı olarak askıya almıştı.



ABD’den Batı Şeria’yı istikrarsızlaştıracak adım

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
TT

ABD’den Batı Şeria’yı istikrarsızlaştıracak adım

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)

ABD, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi arasında güvenlik koordinasyonunu sağlayan birimi kapatmayı planlıyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Axios’a konuşan yetkililer, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi arasındaki güvenlik koordinasyonunun güçlendirilmesini sağlayan Kudüs’teki ABD Güvenlik Koordinatörlüğü (USCC) ofisinin kapatılacağını söylüyor. 2005’te açılan USSC ofisi özellikle Batı Şeria’daki güvenlik kuvvetlerinin eğitimi ve reformunda önemli bir rol oynamıştı.

Kaynaklar, USSC’nin başındaki Korgeneral Michael Fenzel’e görevine son verileceğinin bildirildiği mesajın geçen hafta iletildiğini belirtiyor.

Bunun siyasi bir karar olmadığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın bütçe kesintisi ve yeniden yapılandırma planlarının bir parçası olduğu ifade ediliyor.

USSC, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi'ndeki siyasi ve askeri yetkililer arasında koordinasyonu mümkün kılarak güvenlik krizlerinin önlenmesini ve kontrol altına alınmasını sağlıyor.

Haberde, Gazze savaşı sürerken USSC’nin kapatılmasının Batı Şeria’da istikrarsızlığı artırabileceğine dikkat çekiliyor.

USSC Direktörü Fenzel, hem Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya hem de Genelkurmay Başkanı Dan Caine’e bağlı çalışıyor. Ofis, ABD, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi’ndeki üst düzey askeri ve siyasi kademelere doğrudan erişime sahip. Fenzel ayrıca Batı Şeria’da yaşananlarla ilgili Washington yönetimini bilgilendiren en üst düzey ABD’li yetkili.

Haberde, Gazze savaşı sonrası dönemde Hamas yerine bölgenin güvenliğini üstlenecek Filistinli bir gücün kurulmasında USSC’nin önemli rol oynayabileceği yazılıyor. Kaynaklar, Kudüs’teki ofisin kapatılmasına yönelik henüz resmi bir karar alınmadığını aktarıyor.

Demokrat Senatör Jon Ossof, Rubio’nun USSC’yi kapatma planına tepki göstererek, “yoğun çatışmaların yaşandığı bir dönemde büyük öneme sahip bu ofisin kapatılmasının hata” olduğunu belirtti.

ABD-İsrail-Filistin hattında son durum 

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti.

Independent Türkçe, Axios, Times of Israel