ABD uyduları imha etmeyecek

ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)
ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)
TT

ABD uyduları imha etmeyecek

ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)
ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ülkesinin uydu yok etmeye yönelik füze denemesi yapmayacağını açıkladı.
Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nü ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Harris, tüm ülkeleri dünyanın yörüngesinde tehlikeli enkazlar ile dolmaması için sorumluluk üstlenmeye davet etti.
 Harris’in ziyareti, Rusya’nın Sovyet Rusya döneminden kalma ve artık hizmette olmayan bir uyduyu imha etmesinden 5 ay sonra gerçekleşti. Sz konusu adım ile bin adet büyük enkaz yörüngede dağılmıştı.
Söz konusu uydu, Ukrayna’nın işgali için başlatılan operasyonlardan 3 ay önce imha edildi. Harris, Rusya’yı uzayda enkaz kirliliğine neden olmak ve diğer ülkelerin uydularını ve astronotların hayatını tehlikeye sokmakla suçladı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Başkanı Bill Nelson da uydunun imha edilmesini ‘sorumsuzca ve tehlikeli bir hareket’ olarak değerlendirmişti.
ABD’nin istihbarat, iletişim, savunma gibi çeşitli alanlarda kullandığı onlarca uydusu bulunuyor. Rusya, Çin ve bazı ülkeler, ABD’nin uydularının olası saldırılara karşı savunmasız olduğu öne sürerek modern savaşların uzayda da gerçekleşebileceğini bildirmişti. Çeşitli kurumların araştırmasına göre Çin, 2007 yılında bir uyduyu imha etti ve 3 bin enkaz yörüngeye dağıldı. Hindistan da 2019 yılında bir uydusunu imha etmişti. Hindistan’ın bu adımı, uluslararası arenada kınanmıştı.
ABD geçmişte  füze imha etmesine rağmen Rusya ve Çin’e aynı konuda eleştiride bulundu. ABD, 1985 ve 1986 yıllarında uydularını yok etmek için deneyler yapmıştı. Hükümet, 2008 yılında bir uyduyu yok etmek için savaş gemisinden füze fırlatmıştı.
Harris, ABD’nin uydu imha etmeme sözü veren ilk ülke olduğunu belirterek diğer yönetimlere de aynı sözün verilmesi için çağrıda bulundu.
Harris, “Uluslararası ortaklarımız, uyduları imha etmemek için çalışmalar yürütmekle oldukça ilgili. Yeni kurallar oluşturmalıyız ve bu konuda öncülük etmeliyiz” dedi.
Uzmanlar, ABD’nin açıklamasının Çin, Rusya ve Washington’ın müttefikleri üzerinde bir baskı oluşturmasını bekliyor.
Ancak uyduların imha edilmesinin tek yolu füze kullanmak değil. Uyduların sinyalini bozmak ve siber saldırı düzenlemek gibi yollar da mevcut. ABD, diğer ülkelerin Ay’daki faaliyetlerini düzenlemek için başlattığı Artemis Anlaşması ile müttefikleri birlikte çalışıyor. Artemis ile özel şirketlerin Ay’dan kaynak çıkarılması ve çatışmaların önlenmesi için güvenli bölgelerin oluşturulmasını hedefliyor. Ayrıca ülkelerin uzaydaki planları konusunda şeffaf davranması ve yeni gelişmeleri paylaşması da amaçlanıyor.



Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin tehditlerini ciddiye almayarak savaşın şiddetini artırıp daha fazla Ukrayna toprağını ele geçirebilir.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan Kremlin’e yakın üç kaynak, Putin’in ekonomik yaptırımlara ve askeri baskılara rağmen savaşmaya devam edeceğini savunuyor.

Kaynaklardan biri, Putin’in bakış açısına ilişkin şunları paylaşıyor: 

Putin şu ana kadar barışın detayları hakkında kendisiyle kimsenin ciddi şekilde müzakere etmediğini düşünüyor, buna Amerikalılar da dahil. Bu yüzden hedeflerine ulaşana kadar devam edecek.

Putin’in savaşı sonlandırmak için öne sürdüğü koşullar arasında, Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması ve ittifakın doğuya doğru genişlememesi, Kiev’in askeri açıdan tarafsız kalması ve Moskova’nun ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un Rus toprağı olarak tanınması yer alıyor. 

Analizde, Rus ordusunun son üç ayda Ukrayna’da 1415 kilometrekarelik ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Kremlin güçleri, halihazırda Ukrayna’nın beşte birini kontrol ediyor. 

Kaynaklar, Putin’in Ukrayna'nın savunması çökene kadar savaşmaya devam edebileceğini ve toprak taleplerini artırabileceğini savunuyor. Böyle bir durumda Kremlin’in Dnipro, Sumi ve Harkov şehirlerini de ele geçirmek isteyebileceği belirtiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, dünkü açıklamasında, Patriot hava savunma sistemlerinin Almanya'dan Ukrayna’ya sevkıyatına başlandığını bildirmişti. Cumhuriyetçi lider ayrıca 14 Temmuz’daki açıklamasında, Moskova’nın 50 gün içinde Kiev’le anlaşmaya varmaması halinde Rusya’ya vergileri yüzde 100 artıracağını açıklamıştı.

Kaynaklar, Putin’in Trump’a yönelik stratejisi hakkında şunları söylüyor: 

Putin, Trump’ın hoş olmayan şeyler yapabilecek öngörülemez biri olduğunu anlıyor. Onu çok fazla kızdırmamak için manevralar yapıyor.

CNN’in analizinde de Putin’in, 50 günlük süreyi savaşı tırmandırıp daha fazla toprağı ele geçirmek için fırsat olarak kullanabileceği savunuluyor. 

Independent Türkçe, CNN, Reuters