ABD uyduları imha etmeyecek

ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)
ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)
TT

ABD uyduları imha etmeyecek

ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)
ABD Başkanı Joe Biden’ın Yardımcısı Kamala Harris. (AP Arşiv)

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ülkesinin uydu yok etmeye yönelik füze denemesi yapmayacağını açıkladı.
Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nü ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Harris, tüm ülkeleri dünyanın yörüngesinde tehlikeli enkazlar ile dolmaması için sorumluluk üstlenmeye davet etti.
 Harris’in ziyareti, Rusya’nın Sovyet Rusya döneminden kalma ve artık hizmette olmayan bir uyduyu imha etmesinden 5 ay sonra gerçekleşti. Sz konusu adım ile bin adet büyük enkaz yörüngede dağılmıştı.
Söz konusu uydu, Ukrayna’nın işgali için başlatılan operasyonlardan 3 ay önce imha edildi. Harris, Rusya’yı uzayda enkaz kirliliğine neden olmak ve diğer ülkelerin uydularını ve astronotların hayatını tehlikeye sokmakla suçladı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Başkanı Bill Nelson da uydunun imha edilmesini ‘sorumsuzca ve tehlikeli bir hareket’ olarak değerlendirmişti.
ABD’nin istihbarat, iletişim, savunma gibi çeşitli alanlarda kullandığı onlarca uydusu bulunuyor. Rusya, Çin ve bazı ülkeler, ABD’nin uydularının olası saldırılara karşı savunmasız olduğu öne sürerek modern savaşların uzayda da gerçekleşebileceğini bildirmişti. Çeşitli kurumların araştırmasına göre Çin, 2007 yılında bir uyduyu imha etti ve 3 bin enkaz yörüngeye dağıldı. Hindistan da 2019 yılında bir uydusunu imha etmişti. Hindistan’ın bu adımı, uluslararası arenada kınanmıştı.
ABD geçmişte  füze imha etmesine rağmen Rusya ve Çin’e aynı konuda eleştiride bulundu. ABD, 1985 ve 1986 yıllarında uydularını yok etmek için deneyler yapmıştı. Hükümet, 2008 yılında bir uyduyu yok etmek için savaş gemisinden füze fırlatmıştı.
Harris, ABD’nin uydu imha etmeme sözü veren ilk ülke olduğunu belirterek diğer yönetimlere de aynı sözün verilmesi için çağrıda bulundu.
Harris, “Uluslararası ortaklarımız, uyduları imha etmemek için çalışmalar yürütmekle oldukça ilgili. Yeni kurallar oluşturmalıyız ve bu konuda öncülük etmeliyiz” dedi.
Uzmanlar, ABD’nin açıklamasının Çin, Rusya ve Washington’ın müttefikleri üzerinde bir baskı oluşturmasını bekliyor.
Ancak uyduların imha edilmesinin tek yolu füze kullanmak değil. Uyduların sinyalini bozmak ve siber saldırı düzenlemek gibi yollar da mevcut. ABD, diğer ülkelerin Ay’daki faaliyetlerini düzenlemek için başlattığı Artemis Anlaşması ile müttefikleri birlikte çalışıyor. Artemis ile özel şirketlerin Ay’dan kaynak çıkarılması ve çatışmaların önlenmesi için güvenli bölgelerin oluşturulmasını hedefliyor. Ayrıca ülkelerin uzaydaki planları konusunda şeffaf davranması ve yeni gelişmeleri paylaşması da amaçlanıyor.



ABD’den Batı Şeria’yı istikrarsızlaştıracak adım

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
TT

ABD’den Batı Şeria’yı istikrarsızlaştıracak adım

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)

ABD, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi arasında güvenlik koordinasyonunu sağlayan birimi kapatmayı planlıyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Axios’a konuşan yetkililer, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi arasındaki güvenlik koordinasyonunun güçlendirilmesini sağlayan Kudüs’teki ABD Güvenlik Koordinatörlüğü (USCC) ofisinin kapatılacağını söylüyor. 2005’te açılan USSC ofisi özellikle Batı Şeria’daki güvenlik kuvvetlerinin eğitimi ve reformunda önemli bir rol oynamıştı.

Kaynaklar, USSC’nin başındaki Korgeneral Michael Fenzel’e görevine son verileceğinin bildirildiği mesajın geçen hafta iletildiğini belirtiyor.

Bunun siyasi bir karar olmadığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın bütçe kesintisi ve yeniden yapılandırma planlarının bir parçası olduğu ifade ediliyor.

USSC, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi'ndeki siyasi ve askeri yetkililer arasında koordinasyonu mümkün kılarak güvenlik krizlerinin önlenmesini ve kontrol altına alınmasını sağlıyor.

Haberde, Gazze savaşı sürerken USSC’nin kapatılmasının Batı Şeria’da istikrarsızlığı artırabileceğine dikkat çekiliyor.

USSC Direktörü Fenzel, hem Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya hem de Genelkurmay Başkanı Dan Caine’e bağlı çalışıyor. Ofis, ABD, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi’ndeki üst düzey askeri ve siyasi kademelere doğrudan erişime sahip. Fenzel ayrıca Batı Şeria’da yaşananlarla ilgili Washington yönetimini bilgilendiren en üst düzey ABD’li yetkili.

Haberde, Gazze savaşı sonrası dönemde Hamas yerine bölgenin güvenliğini üstlenecek Filistinli bir gücün kurulmasında USSC’nin önemli rol oynayabileceği yazılıyor. Kaynaklar, Kudüs’teki ofisin kapatılmasına yönelik henüz resmi bir karar alınmadığını aktarıyor.

Demokrat Senatör Jon Ossof, Rubio’nun USSC’yi kapatma planına tepki göstererek, “yoğun çatışmaların yaşandığı bir dönemde büyük öneme sahip bu ofisin kapatılmasının hata” olduğunu belirtti.

ABD-İsrail-Filistin hattında son durum 

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti.

Independent Türkçe, Axios, Times of Israel