Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin bir ABD lobisi ile anlaşması eleştirilere neden oldu

Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin bir ABD lobisi ile anlaşması eleştirilere neden oldu
TT

Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin bir ABD lobisi ile anlaşması eleştirilere neden oldu

Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin bir ABD lobisi ile anlaşması eleştirilere neden oldu

Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) önümüzdeki günlerde Fethi Başağa liderliğindeki Libya İstikrar Hükümeti’ne (LİH) karşı kullanmak amacıyla bir ABD lobisi ile anlaşma yaptığı öne sürüldü.
ABD merkezli Politica internet sitesinin haberinde, Ulusal Birlik Hükümeti’nin ‘vizyonunu uluslararası düzeyde ortaya koymak’ ve ‘adil seçimler yönünde baskı kurmak’ amacıyla Trablus'ta taşeron olarak çalışacak olan Podesta Group ile vardığı anlaşmayı gösteren belgelerin Adalet Bakanlığına sunulduğu bilgisi yer aldı.
Ülkenin doğusundaki Libyalı politikacılar, aslında görevi sona eren Dibeybe hükümetinin parlamento yeni bir hükümet atadığı sırada böyle bir adım atmasına şaşırdıklarını dile getirerek “UBH Libyalıların parasını mümkün olduğu kadar uzun süre iktidarda kalmak için harcarken halk ise bu fiyat yüksekliğinde yaşamaya çalışmaktan muzdarip” ifadelerini kullandı.
Habere göre bu işbirliği, UBH’nin ABD hükümetindeki yürütme ve yasama organları liderleriyle arasındaki ilişkileri pekiştirmek için Beyaz Saray, Başkan Joe Biden yönetimi, Kongre yetkilileri ve ABD medyası ile görüşmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Dibeybe hükümeti iktidara tutunmaya çalışırken meclisin yeni bir hükümet kurma kararı üzerine görevlendirilen Başağa ise Dibeybe’nin görevden alınmasını talep ediyor.
Haberde, küresel politika ve iletişimden sorumlu grup başkan yardımcısı Elizabeth Demaree ve grubun personel başkanı Helen Hagerty’nin bu görev kapsamında UBH ile birlikte çalışacağı bilgisine yer verildi.
Bu yıl yapılacak seçimler için anlaşmayı anayasal bir temelde pekiştirmek isteyen UBH, bu girişimlerle ülkedeki siyasi kazanımları korumayı ve istikrarı artırmayı hedefliyor. Şarku'l Avsat, habere dair yorumlarını almak için UBH yetkilileriyle iletişime geçmeye çalışsa da herhangi bir yanıt alamadı.
Haberde, Birleşmiş Milletler’in (BM) aslında Aralık ayında yapılması planlanan parlamento ve başkanlık seçimleri konusunda bir anlaşmaya varmaları için Libya'nın rakip grupları arasındaki müzakerelere aracılık ettiğine işaret edildi. Geçtiğimiz Pazartesi günü sonuçlanan bu müzakerelerde anlaşma sağlanmadı. Aynı gün Dibeybe hükümetini protesto eden Libyalılar Şerara Petrol Sahası'na girerek çalışmaları durdurdu.
Önceki Mutabakat Hükümeti, ABD yönetiminin tutumunu kendi lehine değiştirmek ve Kongre üyelerinden destek almak amacıyla Washington'da bir halkla ilişkiler firmasıyla sözleşme imzalamıştı. Yerel basın, o sırada hükümetin Mercury Public Affairs şirketine 2 milyon dolar ödediğini bildirmişti.



Suriye-İsrail görüşmelerinde “büyük uçurum”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)
TT

Suriye-İsrail görüşmelerinde “büyük uçurum”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)

Şam ve Tel Aviv'den Bakü'de yapılacak Suriye-İsrail görüşmesi hakkında çelişkili haberler çıkarken, Şarku’l Avsat’a konuşan siyasi kaynaklar, iki ülke arasındaki ön görüşmelerin pozisyonlar arasında “büyük bir uçurum” olduğunu ve Şam'ın İsrail’in işgali altındaki Suriye toprakları Golan Tepeleri’nden tamamen çekilmesi talebinden vazgeçmediği sürece İsrail'in derin bir normalleşme konusunda istekli olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Aynı kaynaklar, İsrail'in Suriye’nin normalleşmenin ‘bir miktar’ olması ve Beşşar Esed rejiminin düşüşünden sonra işgal ettiği bölgelerden çekilmesiyle sınırlı kalması yönündeki tutumunu reddettiğini ve bu bölgelerin büyük bir kısmında kalmak karşılığında daha fazla normalleşme istediğini söyledi. Kaynaklar, İsrail'in Şeyh dağlarının zirvelerinde ve Golan Tepeleri’nin doğusunda işgal ettiği 9 bölgede kalmakta ısrar ettiğini vurguladı.

İsrail, Suriye'deki birçok tarafın Golan Tepeleri’ndeki Yahudi yerleşimlerine saldırı düzenleme niyetinde olduğuna dair bilgilere sahip olduğunu iddia etti. Bu bilginin, İsrail ordusunun geçtiğimiz haftalarda Suriye'nin iç kesimlerinde gerçekleştirdiği tutuklamalarla doğrulandığını ve İran'a bağlı milis güçlerin üyelerinin, Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren cihatçı gruplarla iş birliği içinde yerleşim yerlerine saldırı düzenlemeyi planladıklarını itiraf ettiklerini öne sürdü.

cvfgh
İşgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki bir eğitim alanında askeri eğitim sırasında ilk yardım eğitimi alan İsrail askerleri (AFP)

İsrailli bir yetkili, hükümetinin Suriye yönetimine güvenmediğini ve onun vaatlerine güvenemeyeceğini belirterek, İsrail ordusunun sadece İsraillilerin güvenliğini sağlayacak savunma önlemleri almakta kararlı olduğunu, bu nedenle sıkı güvenlik garantileri içeren tam bir barış anlaşmasının imzalanmasının bu güvenliği sağlamanın tek yolu olduğunu düşündüğünü söyledi.

İsrailli kaynaklar, Suriye yönetiminin şu aşamada İsrail ile ‘karşılıklı olarak saldırganlığı durdurma’ garantisi veren bir güvenlik anlaşması yapmakla ilgilendiğini doğruladı. Bu anlaşma, 1974 yılında imzalanan iki ülke arasındaki kuvvetlerin ayrılması anlaşmasına ve İsrail'in bu anlaşmada kabul edilen sınır hattına çekilmesine dayanıyor.

Ancak İsrail, ilişkilerin bir miktar normalleşmesi ile bağlantılı olsa bile geri çekilmeyi reddediyor. İsrail ordusu, Suriye ile birincisi İsrail sınırları içinde (yani İsrail'in Golan Tepeleri’nde işgal ettiği bölge) olup, burada İsrail ordusu büyük bir kuvvet ve ağır tahkimatlarla konuşlanacağı, ikincisi, sınır boyunca 3-5 kilometre genişliğinde bir güvenlik kuşağı oluşturulması ve bu kuşağın içinde silahlı kişilerin bulunmasının yasaklanacağı, üçüncü ise Şam'dan güney ve güneybatıya kadar silahsızlandırılacak üç bölge oluşturulmasını öngören ‘yeni bir güvenlik doktrini’ belirlemişti. Söz konusu güvenlik kuşağında 9 adet müstahkem askeri üs kuran İsrail, bu üsleri kalıcı olmasında ısrar ediyor.

vfbghyj
İsrail ordusuna ait Hummer araçları, 8 Temmuz'da işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki bir eğitim alanında askeri tatbikat sırasında (AFP)

İsrail'in Arapça, İbranice, İngilizce ve Fransızca yayın yapan haber sitesi I24 dün, ‘Suriyeli bir kaynağa’ dayandırdığı haberinde Şara'nın ‘cumartesi günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de İsrailli yetkililerle en az bir kez yüz yüze görüşme yaptığını’ bildirdi.

I24, Şara’ya yakın olduğu belirtilen kaynağın, görüşmenin iki taraf arasında Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ve Suriye hükümetinin İsrail ile güvenlik toplantılarını koordine eden Ahmed ed-Dalati'nin de katıldığı iki veya üç toplantılık görüşmelerde yer aldığını açıkladığını iddia etti.

vfgbhy
İşgal altındaki Golan Tepeleri ile Suriye arasındaki sınır yakınlarında bir İsrail askeri aracı, 4 Mayıs 2025 (Reuters)

İsrail heyetinin Başbakan Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisinin yanı sıra üst düzey güvenlik ve askeri yetkililerden oluştuğunu söyleyen aynı kaynağa göre toplantılar, Suriye ve İsrail arasında olası bir güvenlik anlaşmasını görüşmek ve İran'ın Suriye ve Lübnan’daki varlığı, Hizbullah'ın silahları, Filistinli silahlı gruplar, Lübnan'daki kamplar, Gazze'den gelen Filistinli mültecilerin geleceği ve Şam’da diplomatik nitelikte olmayan bir İsrail koordinasyon ofisi açılması olasılığını ele almak amacıyla gerçekleştirildi.

İsrail televizyonu KAN, cumartesi günü Bakü'de Suriye ve İsrail yetkilileri arasında bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıda tarafların Suriye'nin güneyinden İsrail güçlerinin çekilmesi talebini ve iki taraf arasında çok sayıda ‘koordinasyon’ konusunu görüştüğünü bildirdi. KAN ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ile İsrailli mevkidaşı Gidon Sa'ar'ın bugün Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) merkezinde bir araya geleceğini, ancak ayrı bir ikili toplantı konusunda kesin bir bilgi olmadığını aktardı.