ABD'li gençler 2020'de en çok ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybetti

AA
AA
TT

ABD'li gençler 2020'de en çok ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybetti

AA
AA

ABD'de yapılan yeni araştırma, 2020'de ateşli silahların, gençlerin ölüm nedenleri arasında hızla artarak ilk sıraya yükseldiğini ortaya çıkardı.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerinde, 2020'de 4 bin 300'den fazla genç Amerikalının ateşli silahlar nedeniyle hayatını kaybettiği ve bunun genç ölümlere sebep olan en büyük etken olduğu ifade edildi.
Yükselen ölüm oranlarında intiharların katkısı olsa da ateşli silah bağlantılı ölümlerin büyük çoğunluğunun cinayet sebebiyle meydana geldiğinin yer aldığı verilerde, ABD'de silahlı şiddet olaylarının 2020'nin başlarında Kovid-19 salgınının başlamasıyla artışa geçtiği kaydedildi.
New England Journal Medicine'de yayımlanan araştırmaya göre 2020'de, 1-19 yaş Amerikalılarda silahla bağlantılı ölümlerdeki artışın da etkisiyle ülke çapındaki ateşli silah cinayetlerinde 2019'a kıyasla yüzde 33,4'lük artış yaşandı.
Amerikan Silah Gerçekleri isimli kuruluşun internet sayfasında ise 2021'de ABD'lilerin yüzde 32'sinin şahsına ait ateşli silahının bulunduğuna, bunun ülkede 81 milyondan fazla bireyin silaha sahip olduğu anlamına geldiğine işaret edildi.
Çeşitli kuruluşların istatistiklerine göre, ABD'de sivillerin 390 milyondan fazla silaha sahip olduğu söyleniyor.



ABD, Al Jazeera muhabirinin öldürülmesini şiddetle kınadı: Soruşturma, hızlı ve esaslı şekilde yapılmalı ve sorumlular hesap vermeli

Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile (AFP)
Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile (AFP)
TT

ABD, Al Jazeera muhabirinin öldürülmesini şiddetle kınadı: Soruşturma, hızlı ve esaslı şekilde yapılmalı ve sorumlular hesap vermeli

Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile (AFP)
Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile (AFP)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesini şiddetle kınadı ve olayın soruşturulması çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olaydan derin üzüntü duyduklarını belirtti.
Price, "Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile'nin Batı Şeria'da öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Soruşturma, hızlı ve esaslı şekilde yapılmalı ve sorumlular hesap vermeli. Onun ölümü, dünyanın her yerindeki basın özgürlüğüne bir darbedir." ifadelerini kullandı.
Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerlerinin bu sabah işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle başından ağır yaralanmıştı.
Görevini yaptığı sırada ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurulan Ebu Akile yaşamını yitirmişti.
Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan Sumudi'nin durumunun stabil olduğu bildirilmişti.