Suveyda’da gençler tarafından yeni bir siyasi hareket kuruldu

Hareketin kurucuları, Suriye toplumundaki kutuplaşmayı sona erdirmeyi hedefliyor

Suriye’nin güneyindeki Suveyda’da merkezindeki gösteriler (Suwayda24)
Suriye’nin güneyindeki Suveyda’da merkezindeki gösteriler (Suwayda24)
TT

Suveyda’da gençler tarafından yeni bir siyasi hareket kuruldu

Suriye’nin güneyindeki Suveyda’da merkezindeki gösteriler (Suwayda24)
Suriye’nin güneyindeki Suveyda’da merkezindeki gösteriler (Suwayda24)

Suriye'nin güneyindeki Suveyda kentindeki aktivistler, gençlerin ağırlıklı olduğu yeni bir siyasi hareket kurdu. Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını azaltmayı ve siyasi kutuplaşmayı sona erdirmeyi amaçlayan yeni hareket, farklı meslek gruplarından 46 genç aktivistin katılımıyla mart ayında oluşturuldu.  
Gençlik hareketinin kurucularından biri Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, hareketin bir yıllık istişarelerin ardından duyurulduğunu ve temel hedeflerinin, gençlerin siyaset sahnesinde daha etkin bir biçimde yer almasını sağlamak ve toplumdaki kutuplaşmayı sona erdirmek olduğunu söyledi. Rejim yanlıları ile karşıtları arasındaki kutuplaşmayı sona erdirmek için çaba göstereceklerini belirten kaynak, Suriye halkının sorunlarının ancak siyasi faaliyetle çözülebileceğini ve gençlerin değişimin olmazsa olmaz öğeleri olduğunu belirtti.  
Suriye’de ideolojik siyasi partiler yerine, dışarıdan desteklenen sivil toplum kuruluşları ve rejim tarafından desteklenen partiler olduğuna dikkati çeken kurucu üyelerden biri, görüş farklılıklarına rağmen ‘değişim taraftarı’ kişilerin söz konusu yeni siyasi harekette yer aldıklarını kaydetti. 2011’den sonra Suriye’de oluşan ‘muhalif ve rejim destekçisi’ ayrımının yapay olduğunu savunan yetkili, bu kaba tasnifin, ‘siyasi mücadelenin içini boşalttığını’ ifade etti. Karşı tarafın görüşlerinin baskılanmasının özgürlüğün kısıtlanması ve sorunların derinleşmesine yol açtığını belirten kaynak, toplumun tüm katmanlarına hitap ederek, siyasi hayatı canlandırmayı hedeflediklerini söyledi.  
Yargının bağımsız olmaması ve sosyal adaletin oturmamış olmasını eleştiren kurucu üye, insanlar arasındaki ekonomik uçurumun ve siyasi ataletin sorunları gün geçtikçe daha da kronikleştirdiğini ifade etti. Yeni kurulan siyasi hareketin ilkelerini tartıştıklarını ve bir manifesto hazırladıklarını ifade eden kurucu kişi, şimdiden harekete yönelik büyük bir ilgi oluştuğunu, bunun da Suriye halkının bağımsız bir siyasi harekete ne kadar gereksinim duyduğunu gösterir nitelikte olduğunu söyledi.  
Dürzi mezhebine bağlı nüfusun ağırlıkta olduğu Suveyda kenti, iç savaş sürecinde rejimin kontrolünden çıkmayan nadir şehirlerden biri. Geçtiğimiz yıllarda kentte farklı siyasi oluşumlar ortaya çıktı. Şehirde Suriye rejiminden bağımsız olan, yerel halktan oluşan milis grupları da bulunuyor. Son yıllarda şehirde adam kaçırma, hırsızlık ve suikast gibi suç oranlarında ciddi artış gözleniyor.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.