UNICEF: Ekonomik kriz Lübnan’da sağlık hizmetlerini sekteye uğrattı

UNICEF: Lübnan'da kriz nedeniyle hamile kadın ölümleri üç katına çıktı

UNICEF: Ekonomik kriz Lübnan’da sağlık hizmetlerini sekteye uğrattı
TT

UNICEF: Ekonomik kriz Lübnan’da sağlık hizmetlerini sekteye uğrattı

UNICEF: Ekonomik kriz Lübnan’da sağlık hizmetlerini sekteye uğrattı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Lübnan’da doktorların ve ebelerin ülkeyi terk ettiği üç yıldır devam eden ekonomik kriz döneminde hamilelikle ilgili komplikasyonlardan ölen kadın sayısının üç katına çıktığını açıkladı.
Kriz, özellikle Lübnan’daki Suriyeli mülteci çocukların sağlığını da etkiliyor.
UNICEF, mülteci çocukların üçte birinin Ekim 2021'e kadar sağlık hizmetlerine erişimi olmadığını söyledi. Ayrıca, değerlendirmeye alınan dört ilde mülteciler arasında 2020'nin ilk çeyreğinde 65 olan yeni doğan ölümleri üçüncü çeyrekte 137’ye çıktı. Veriler Lübnan’da doğumların ilk dört haftasında ölen çocukların sayısının önemli ölçüde arttığını gösterdi.
6 milyon nüfusa sahip Lübnan 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
UNICEF Lübnan Temsilcisi Ettie Higgins, “Aileler çoğu zaman çocukları için temel sağlık hizmetlerine erişemezken, kendini işine adamış birçok sağlık çalışanı krizin gölgesinde sağlık hizmetlerini sürdürmek için mücadele ediyor" ifadelerini kullandı.
UNICEF, özellikle kadın ve çocuk doktorlarının yaklaşık yüzde 40'ının, ebelerin de yüzde 30'unun ülkeyi terk ettiğini ve bunun da bölgenin sağlık koruma merkezi olarak kabul edilen ülkede sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü ifade ediyor.
UNICEF yayınlanan son raporuna şu ifadeleri kullandı: “Lübnan hamile kadın ölümlerini büyük ölçüde azalttı. Ancak 2019'dan 2021'e geldiğimizde her 100 bin canlı doğumda ölüm oranları yüzde 13,7'den yüzde 37'ye yükseldi”.
Lübnan Ulusal Anne Güvenliği Komitesi Koordinatörü Faysal el-Fak, “2021’de Kovid-19 virüsünün Delta varyantı nedeniyle hamile  ölümlerinin büyük oranda arttığını ancak artışın arkasında ekonomik krizin de bir faktör olarak bulunduğunu” belirtti.
Fak, Reuters’e yaptığı açıklamada “Lübnan’daki ekonomik krizinin güçlü bir değişken olduğunu, annelerin doktora yeterince gidemeyebileceklerini ya da maliyeti nedeniyle gitmekten korkabileceklerini ve bunun annelerde doktora gidemeyecekleri hissini uyandırdığını” sözlerine ekledi.
UNICEF raporunda Lübnan para biriminin aşırı değer kaybetmesi nedeniyle ulaşım ve hizmet maliyetlerinin yükselmesinin, yakıt ve ilaçlara yönelik sübvansiyonların çoğunun kaldırılmasının sağlık hizmetlerini birçok kişi için karşılanamaz hale getirdiğini vurguladı.
Rapora göre ülkedeki çocukların aşılanma oranlarının düştüğünü ve yüz binlerce insanın kızamık ve zatürre gibi önlenebilir hastalıklara karşı savunmasız kaldığını da hatırlattı.



İsrail’in Batı Şeria'daki saldırısında 6 Filistinli öldürüldü

 Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)
Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)
TT

İsrail’in Batı Şeria'daki saldırısında 6 Filistinli öldürüldü

 Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)
Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)

Cenin Valisi Kemal Ebu Rub dün (Perşembe) Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Qabatiya kasabasına düzenlediği saldırıda 6 Filistinlinin öldüğünü ve 18 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Vali, yaralılardan dördünün durumunun kritik olduğunu ve İsrail güçlerinin bölgedeki altyapıyı tahrip ettikten sonra Qabatiya'dan çekildiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre Ebu Rub, “İşgal ordusu, kameralar tarafından kaydedilen görüntülerde, bazılarına acımasız ve karmaşık bir şekilde kötü muamele ettikten sonra, dört şehidin cenazesine el koydu" dedi.

İsrail ordusundan şu ana kadar olayla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Gazze'deki savaşın patlak vermesinden bu yana Batı Şeria'da şiddet artmış, İsrail güçleri neredeyse her gün binlerce kişinin tutuklandığı baskınlar düzenlemiş ve güvenlik güçleri ile Filistinli militanlar arasında çatışmalar yaşanmıştır.