Yeni bir yıldız patlaması türü keşfedildi: 'Mikronova'

"Bu fenomen, yıldızlarda termonükleer patlamaların nasıl meydana geldiğine dair anlayışımıza meydan okuyor"

(Ekran Görüntüsü)
(Ekran Görüntüsü)
TT

Yeni bir yıldız patlaması türü keşfedildi: 'Mikronova'

(Ekran Görüntüsü)
(Ekran Görüntüsü)

Gökbilimciler, mikronova adı verilen yeni bir yıldız patlaması türü keşfetti.
Bu kozmik olay, yıldızların içine çökerek patlamasıyla sonuçlanan dev süpernovalardan daha küçük.
Ancak araştırmacılar, bunların yine de çok güçlü patlamalar olduğunu vurguluyor.
Verilere göre, her bir mikronova, muazzam miktarda malzemeyi sadece birkaç saat içinde yakıp kavurabiliyor. Bu malzemelerin miktarı, yaklaşık 3,5 milyar Keops Piramidi’ne denk geliyor.
Beyaz cücelerin veya gezegen büyüklüğündeki küçük ölü yıldızların yüzeyinde meydana geldiği anlaşılan patlama türü, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'nin Atacama Çölü'ndeki Çok Büyük Teleskobu aracılığıyla gözlem yapan bir astronom ekibi tarafından keşdedildi.
Keşfin ayrıntıları, hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan gözlem makalesinde yer aldı.
Avrupa Güney Gözlemevi araştırmacıları, patlamanın nasıl meydana geldiğine dair bir video da tasarladı.
Birleşik Krallık'taki Durham Üniversitesi'nden gökbilimci ve araştırmanın başyazarı Simone Scaringi, "Mikronova dediğimiz bu şeyi ilk kez keşfettik ve tanımladık" diye konuştu:
"Bu fenomen, yıldızlarda termonükleer patlamaların nasıl meydana geldiğine dair anlayışımıza meydan okuyor."
Gökbilimciler tipik patlamalar olan novaları 16. yüzyıldan beri biliyor. Bu tür patlamalar, bir beyaz cücenin tüm yüzeyinin birkaç hafta boyunca yanmasına ve parlamasına neden oluyor.
Ancak yeni keşfedilen mikronova, tipik novalardan daha küçük ve yalnızca birkaç saat sürüyor.
Bunlar güçlü manyetik alanlara sahip yıldızlarda meydana geliyor. Söz konusu yıldızlarda hidrojen füzyon (iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturması) reaksiyonları manyetik kutuplarda daha yerel noktalarda görülüyor. Bu da daha ufak patlamalara yol açıyor.
Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden gökbilimci ve araştırmanın ortak yazarı Paul Groot, "Bu süreç, bir nova patlamasının gücünün yaklaşık milyonda birine sahip olan mikro füzyon bombalarının patlamasına neden oluyor" ifadelerini kullandı:
"Bu nedenle adını mikronova koyduk."
Araştırma ekibi kozmik olayı ilk olarak, NASA'nın gezegen avcısı Transit Exoplanet Survey Satellite (Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu / TESS) misyonunun topladığı verilerde gördü.
Söz konusu uydu, ötegezegenleri aramak için kullanıyor. Dolayısıyla etrafındaki gezegenleri gözlemlerken yıldızların kendisini de inceliyor.
Degenaar, "NASA'nın TESS'i tarafından toplanan verilere baktığımızda olağandışı bir şey keşfettik: Birkaç saat süren parlak bir optik ışık parlaması. Daha fazla araştırdığımızda benzer birkaç sinyal bulduk" diye açıkladı.
Mikronovalardan ikisi beyaz cüceler üzerinde meydana gelmişti ve gökbilimciler, Çok Büyük Teleskop'u kullanarak üçüncüsünün peşine düştü.
Bu patlamanın da beyaz cücede meydana geldiğinin görülmesi, yeni bir patlama türünün keşfine önayak oldu.
Mikronovalar artık yeni bir yıldız patlaması sınıfı olarak ilan edildiğinden dolayı araştırma ekibi, bunların ne kadar yaygın olduklarını görmek için daha fazlasını gözlemlemeyi umuyor.
Independent Türkçe, Sky News, CNN International, Ars Technica



Apple, "etrafındaki dünyayı algılayabilen" akıllı gözlük geliştiriyor

(Reuters)
(Reuters)
TT

Apple, "etrafındaki dünyayı algılayabilen" akıllı gözlük geliştiriyor

(Reuters)
(Reuters)

Andrew Griffin 

Apple'ın bu yıl içinde hazır olabilecek akıllı gözlükler üzerinde çalıştığı yeni bir haberde bildirildi.

Bloomberg'e göre gözlükler, etraflarındaki dünyadan haberdar olmalarını sağlayan bir dizi sensör taşıyacak.

Haberde şirketin gözlükleri 2026'da piyasaya sürmeyi planladığı iddia ediliyor.

Bu da onları, Meta'nın Ray-Ban'le işbirliği içinde geliştirdiği popüler gözlükleriyle doğrudan rekabete sokacak. Bu gözlüklerde kamera, mikrofon, kulağa ses veren hoparlörler ve Meta'nın yapay zeka asistanıyla konuşmayı sağlayan bir bağlantı özelliği var.

Apple'ın gözlükleri, muhtemelen şirketin mevcut AirPods'una benzer şekilde çalışacak. Bu cihazlar sanal asistan Siri'yle konuşmak için kullanılabilen bir mikrofon içeriyor.

Ancak gözlüklerde, cihazın dünyayı görebilmesini ve muhtemelen bu bağlamı cevaplara dahil etmesini sağlayan en az bir kamera yer alacak.

Apple'ın aynı zamanda kamera içeren olası bir AirPods üzerinde de çalıştığını öne süren bazı söylentiler dolaşıyor ancak bunların piyasaya sürülüp sürülmeyeceği ve kameranın ne için kullanılacağı belirsizliğini koruyor.

Apple, sahibinin gözlük gibi taktığı artırılmış gerçeklik başlığı Vision Pro'yu çoktan piyasaya sürdü. Ancak bu cihaz ağır ve kameralar kullanarak dış dünyayı dışarıdaki bir ekrana yansıtıyor.

Meta'nın kendi gözlüklerinin yanı sıra böyle bir başlığı da var ve bu ikisini entegre ederek gerçek dünyayı gösteren ama aynı zamanda üzerine sanal bilgi ve nesneler yerleştirme olanağı da sunan hafif bir başlık üretmek istediğini açıkça belirtiyor.

Apple uzun zamandır öncelikli ilgi alanının sanal gerçeklikten ziyade artırılmış gerçeklik olduğunu ve Vision Pro başlığının amacının kullanıcıları dış dünyayla buluşturmak olduğunu ifade ediyor.

Independent Türkçe, independent.co.uk/tech