Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’nun feshini tartışıyor

Tunus siyaseti Said’in Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’nu feshetme kararını tartışıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Reuters)
TT

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’nun feshini tartışıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Reuters)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Reuters)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu’nun kaderine yönelik tartışmayı, seçilmiş komisyonu fesheden, yeni yapısını ve üyelerinin nasıl seçileceğini belirleyen bir kararname yayınlayarak çözdü.
Yeni seçim kurulu, önceden olduğu gibi 9 değil 7 üyeden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Said önceki seçimler için kurulan Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu üyelerinden üçünü seçerken, bu üyelere bilgi sistemleri ve güvenlik alanında bir uzmanın yanı sıra geçici Yüksek Yargı Konseyi tarafından tavsiye edilen üç hakim de dahil olacak. Cumhurbaşkanı, Seçim Komisyonu Başkanını bizzat seçecek.
25 Temmuz’da gerçekleştirilmesi beklenen referandumu ve 17 Aralık’ta gerçekleştirilmesi planlanan parlamento seçimlerini denetlemek üzere oluşturulacak olan bu organın yapısını belirleyen kararnamenin yayınlanmasının ardından, çok sayıda siyasi parti ve sosyal parti kararname ile ilgili farklı görüşlerini dile getirdi.
İslamcı çizgideki Nahda Hareketi ve Sosyalist çizgideki İşçi Partisi, seçim kurulunun oluşturulmasına yönelik bu yeni formülü reddetme konusunda aynı fikirde.
Nahda Hareketi yaptığı açıklamada, bu kararnamenin “Tunus halkının ve devriminin küçümsenmesini, devletin daha fazla dağıtılmasını, tüm otoritelerin ele geçirilmesini ve ülkedeki demokratik kazanımların sabote edilmesini ifade ettiğini” belirtti. Açıklamada, Bağımsız Seçim Yüksek Kurulu’nun feshedilmesinin ve yeni bir kuruluşunun duyurulması, ‘darbenin temel ayaklarını tamamlama yolunda yeni bir adım’ olarak değerlendirdi. Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Said’in Bağımsız Seçim Kurulu üzerindeki kontrolünün, yaklaşan seçimlerin güvenilirliğini kaybetmesi anlamına geldiğine yönelik uyarıda bulundu.
25 Temmuz 2021 sürecini yani geçen yılın yazından bu yana Cumhurbaşkanı Said tarafından açıklanan olağanüstü adımları destekleyen, Halk Hareketi Genel Sekreteri Zuheyr Hamdi, önceki Yüksek Seçim Kurulu’nu eleştirdi ve Başkanı Nebil Beffun’u, binlerce gencin bilgileri dışında geçmiş seçimlere kaydetmekle suçladı. Hamdi önceki kurumun bağımsızlığına ilişkin şüphelerini dile getirdi. Beffun’un ‘Nahda Hareketinin kollarından biri’ olduğunu belirtirken, Beffun’a kurumla birlikte görevden birlikte ayrılması çağrısında bulundu. Ayırca Hamdi, seçim kurulunu, Nahda Hareketi’nin iktidarda kalmasının arkasında olmakla suçladı.
Hamma el-Hammami liderliğindeki İşçi Partisi, Bağımsız Seçim Yüksek Kurulu konusundaki yasada yapılan değişikliği kınayarak, “Tek amacı, Cumhurbaşkanı Said’in eğilimlerinin doğasını ortaya koyan bir şekilde herhangi bir ulusal veya yerel seçim sürecine el koymak” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, kurulun artık bütünüyle gerek devlet başkanı tarafından doğrudan (3 üye) veya gerekse dolaylı olarak yani, Yüksek Yargı Konseyi tarafından yapılan tavsiyelere göre atanacağını belirtiyor.
Tunus Cumhurbaşkanı, Arap ve İslam ülkelerinin büyükelçileri ile Tunus’taki Arap ve İslam kuruluşlarının başkanlarına verdiği iftarda yaptığı konuşmada, “Bir devlette tek bir tutum olması, demokrasinin bulunmadığı anlamına gelmez. Devlet, ulus ve halka yönelik meselelerde belli başlı esaslar üzerinde uzlaşı sağlanması ve tutumların birleştirilmesi, kötülüklerden sakınılmasını ve bunların üstesinden gelinmesini sağlar” ifadelerini kullandı.
Tunus Cumhurbaşkanı, 2021 Temmuz ayında Tunus’ta Anayasa’nın 80'inci maddesinin yürürlüğe girdiğini ve istisnai tedbirlerin kabul edildiğini duyurduktan sonra çeşitli adımları atmıştı. Bunlar arasında Hişam el-Meşişi hükümetinin görevden alınması, Tunus parlamentosunun feshedilmesi, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve seçilmiş Yüksek Yargı Konseyinin feshedilmesi yer alıyordu. Ayrıca, Tunus Parlamentosu tarafından seçilen Bağımsız Seçim Yüksek Kurulu’nun feshedildiği duyurularak, yapısının nasıl olacağı ve üyelerinin nasıl belirleneceğine yönelik değişiklikler yapmak için geçici bir yargı konseyinin getirilmesi kararı da alınmıştı.



Mezhep çatışmalarının Suriye'den Lübnan'a yayılmasını önlemek için siyasi ve dini girişimler

Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)
Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)
TT

Mezhep çatışmalarının Suriye'den Lübnan'a yayılmasını önlemek için siyasi ve dini girişimler

Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)
Çeşitli partilerin mezhep çatışmalarının Lübnan'a yayılmasını önleme çabaları sürüyor (İlerici Sosyalist Parti)

Özellikle Dürzilerin çoğunlukta olduğu bölgelerde bazı güvenlik olaylarının kaydedilmesinin ardından, Suriye'deki mezhep çatışmalarının Lübnan'a sıçramasını önlemek için çeşitli siyasi, güvenlik ve dini düzeylerde çabalar sarf ediliyor.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Joseph Avn Cuma günü Yüksek Savunma Konseyi'ne başkanlık ederken Lübnan'daki iç istikrar ortamını ve Suriyeli mülteci krizini olumsuz etkileyebilecek her türlü yansımanın kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Dağ yolu üzerindeki Şabaniye kasabasında bulunan caminin imamı Şeyh Hüseyin Hamza'nın bir grup gencin saldırısına uğraması bölgede gerginliğe yol açmış, olayların büyümemesi için en üst düzeyde temaslarda bulunulmuş ve tüm taraflar çekişmenin içine çekilmek istemediklerini vurgulamışlardır. Sonuç olarak, İstihbarat Müdürlüğü bir dizi izleme ve takip operasyonunun yanı sıra diğer ordu birimlerinin desteğiyle baskınlar gerçekleştirmiş, bunun sonucunda olaya karışan iki vatandaş (J.A.) ve (B.A.) gözaltına alınmış ve haklarında yetkili yargının gözetiminde soruşturma başlatılmıştır. Ordu Komutanlığı yaptığı açıklamada vatandaşları ülkemizin içinden geçmekte olduğu hassas süreçte sorumlu davranmaya ve iç barışa zarar verebilecek eylemlerin içine dahil olmamaya çağırdı.

Dürzi Şeyhliği: Güvenlik ve istikrarı ihlal eden her türlü suçlunun himayesi kaldırılsın

Bu olayın ardından Dürzi Şeyhliği tarafından yapılan açıklamada Şabaniye yolunda ailesinin yanında bulunan Şeyh Hamza'nın, eylemleriyle her şeyden önce dağı, halkını ve ahlaki, sosyal ve dini değerlerini rencide eden bir grup genç tarafından teşhir ve taciz edilmesini kınadığı belirtilerek gerekçesi ne olursa olsun güvenlik ve istikrarı bozacak her türlü eylemin karşısında olunduğu ifade edildi. Grup, Suriye'deki olayların başlangıcından bu yana ilan ettiği ister yol keserek ister yakın bağlarımız ve birlikte yaşadığımız onurlu Sünni toplumdan ya da bölgelerimizdeki Suriyeli mültecilerden herhangi birine saldırarak olsun, her türlü kanun dışı uygulamayı reddettiğini bir kez daha ifade etti.

Olayı yorumlayan Şeyh Hamza, başına gelenlerin Lübnan'daki onurlu Dürzi toplumunu temsil etmeyen bireysel bir fitne eylemi olduğunu vurguladı.

Gelecek Hareketi ise yaptığı açıklamada Şeyh Hamza'ya yönelik olayın takipçisi olduğunu ve Lübnan Cumhuriyeti Başmüftüsü Şeyh Abdulatif Deryan, İlerici Sosyalist Parti liderliği, bölge liderleri, tepkileri kontrol altına almakla görevli güvenlik, askeri ve adli kurumlar ve Lübnan Demokrat Partisi ile temas halinde olduğunu duyurdu... Temaslarda saldırganların tutuklanmasına ve fitnenin önlenmesine yönelik tüm çabalar övüldü ve tüm mezheplerden insanların her zaman iç barışını korumak ve ortak bir arada yaşama bağlarını güçlendirmek için bir araya geldiği bir bölgede tepkilerin içine çekilmekten kaçınılması vurgulandı.