Sisi’nin siyasi diyalog çağrısı, memnuniyet mesajları ve taleplerle karşılanıyor

Parti mensupları, aktivistlerin serbest bırakılması ve özgürlükler gibi öncelikli dosyalara odaklanma taleplerini dile getirdi

Mısır Cumhurbaşkanı, önceki gün Kahire’de Kur’an-ı Kerim hafızlarının onurlandırılması sırasında (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı, önceki gün Kahire’de Kur’an-ı Kerim hafızlarının onurlandırılması sırasında (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi’nin siyasi diyalog çağrısı, memnuniyet mesajları ve taleplerle karşılanıyor

Mısır Cumhurbaşkanı, önceki gün Kahire’de Kur’an-ı Kerim hafızlarının onurlandırılması sırasında (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı, önceki gün Kahire’de Kur’an-ı Kerim hafızlarının onurlandırılması sırasında (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi’nin ‘istisnasız tüm parti ve gençlik akımlarıyla siyasi diyalog kurulması’ çağrısı, dün Kahire’de geniş çapta ilgi gördü. Parti mensupları, parlamento üyeleri ve insan hakları çevreleri bu çağrıyı, ‘tutuklu aktivistler’ ve ‘özgürlükler’ dosyalarının önceliğine odaklanılması talepleriyle karşıladı.
Sisi’nin Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi çalışmalarının genişletilmesi imasında bulunduktan bir gün sonra, Komite üyeleri, ünlü politikacıların ve gazetecilerin serbest bırakılmaya başladığını belirtti.
Sisi dün akşam Mısır Aile İftarı sırasında, hapisteki aktivistlerin ve insan hakları savunucularının ailelerine üstü kapalı güvence mesajı verdi. Cumhurbaşkanı son günlerde bazılarının serbest bırakılması konusundaki ‘büyük mutluluğunu’ dile getirdi ve “Onlara, bu vatanın hepimizi barındırdığını ve fikir ayrılıklarının vatan davasını bozmadığını söylüyorum” ifadelerini sözlerine ekledi.
Mısırlı partilerin çoğu dün Sisi’nin diyalog çağrısını memnuniyetle karşılayan açıklamalar yayınladı. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli hükümetin haftalık toplantısında, hükümetin cumhurbaşkanının görevlerini, bir uygulama planına göre Mısır Aile İftarı ile uygulamaya başlayacağını söyledi.
Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi üyesi Muhammed Abdulaziz’e göre, Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi, çeşitli partilerden ve siyasi güçlerden, Ulusal İnsan Hakları Konseyi'nden ve Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komitesi'nden tutuklu gençlerin isimlerini almaya başladı.
Abdulaziz dün Mısırlı gazeteci Hussam Munes’in serbest bırakılmasına dikkat çekerken, Gazeteciler Sendikası, Sisi’nin kararlarının tamamını memnuniyetle karşıladığı bir bildiri yayınladı. Sendika Başkanı Dia Raşvan, geniş kapsamlı bir ulusal siyasi diyalog çağrısının, 25 Ocak 2011 ve 30 Haziran 2013 devrimlerinden sonra Mısır devletinin siyasi yolunda niteliksel bir sıçrama olduğunu ayrıca, anlaşma ve anlaşmazlıklar olsun tüm açılardan bir arada yaşama ve uyumluluk kapısı açtığını belirtti.
Sisi, Ulusal Gençlik Konferansı Yönetimi’nin çalışmaları başlatmakla görevlendirdiği ‘ulusal siyasi diyalog’ oturumlarının son aşamalarına katılma sözü vermişti.
Kahire Üniversitesi’nden Siyasi Bilimler Profesörü Dr. Mustada es-Seyyid, Şarku’l Avsat’a “Siyasi diyalog duyurulmasının zamanlamasının bir anlamı var. Zira Mısır, Rusya-Ukrayna savaşının iki katına çıkardığı bir ekonomik krizle yüzleşiyor bunun yanı sıra yeni bir kredi almak için Uluslararası Para Fonu ile bir anlaşma yapma çabalarında bulunuyor ve bunun yaşam giderleri konusunda etki yaratması bekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Seyyid, “Kahire ve Batı başkentleri arasındaki ilişkilerde, bu hukuk dosyası daima gündemde yer alıyor. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Sisi yönetimine tamamen karşı çıkmayan, bunun yerine daha fazla ifade ve örgütlenme özgürlüğü isteyen kişilerin serbest bırakılmasının gölgesinde siyasi güçlerle gerilimi azaltan bir adım atılması faydalı oldu. Daha önce de siyasi anlaşmazlıkları olan çok sayıda mahkumun serbest bırakılmıştı” ifadelerini kullandı.
Siyasi diyaloğun içerebileceği çalışma gündemine ilişkin beklentileri ile ilgili olarak, Seyyid “Bu henüz bilinmiyor. Ancak diyaloğa uygun bir atmosfere sahip olması gerekiyor, özellikle de tutuklu kişiler konusunda” ifadelerini kullandı. Ayrıca “Tutuklu aktivistlerin serbest bırakılması dosyasında ilerlemenin sağlanması, diyalog arayışının ciddiyetini gösterecek” dedi.
Diğer yandan, Sisi dün gece Kadir gecesi etkinliklerine katıldığı sırada, “Bilinçli ve bilgece bir dini söylem, yıkıcı aşırılıkçı ideolojiyle yüzleşmenin en önemli unsurlarından biridir.” ifadelerini kullandı ve din ve vatan konularında anlayış ve farkındalığı yaymak için daha fazla çaba harcama ve sürekli çalışma çağrısında bulundu.
Sisi ayrıca ‘sıkı çalışma, ustalık, samimiyet, iş birliği, şefkat ve milli dayanışmanın zorunlu olduğunu’ da vurguladı.



Hamas nakit krizi yaşıyor, savaşçılara ödeme yapılamıyor

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
TT

Hamas nakit krizi yaşıyor, savaşçılara ödeme yapılamıyor

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana 51 binden fazla Filistinliyi öldürdü (Reuters)

Gazze'de nakit sıkıntısı çeken Hamas'ın savaşçılarına ödeme yapamadığı iddia ediliyor.

Wall Street Journal (WSJ), İsrail’in saldırılarını tekrar başlatması ve Gazze’deki bazı bölgelerde işgalini genişletmesi nedeniyle Hamas’ın nakit para sorunu yaşadığını yazıyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla konuşan Arap istihbarat yetkilileri, Hamas’a bağlı birçok memurun maaşının kesildiğini söylüyor. Ayrıca geçen aydan beri çok sayıda savaşçı ve siyasetçinin normal maaşlarının sadece yarısını alabildiği aktarılıyor.

Gazze ekonomisiyle ilgili araştırmalar yapan Eyal Ofer şu değerlendirmeleri paylaşıyor:

Büyük miktarda nakit paraya sahip olsalar bile bunu dağıtma kabiliyetleri çok sınırlı hale geldi.

Araştırmacı, Hamas’ın nakitleri kuryeler aracılığıyla taşıdığını veya Gazze’de belirli yerlere ödeme noktaları kurduğunu belirtiyor. İsrail askerlerinin yürüttüğü kara operasyonları nedeniyle iki yöntemin de etkili şekilde kullanılamadığı ifade ediliyor.

Haberde, Gazze'deki sivil hükümeti kontrol eden Hamas’ın savaştan önce Katar'dan aylık 15 milyon dolar nakit transferi aldığı bilgisi paylaşılıyor. Batılı ve Arap yetkililer, Hamas’ın Batı Afrika, Güney Asya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden de fon topladığını, çoğu Türkiye’de olmak üzere yaklaşık 500 milyon dolarlık bir nakit stoku oluşturduğunu ileri sürüyor.

Gazze’nin kuzeyindeki Eş-Şati mülteci kampından Filistinli avukat Mumen Natur, Hamas’ın nakit krizi yaşadığını savunarak şu iddiaları paylaşıyor:

Hamas para bulmakla ilgili ciddi bir kriz yaşıyor. Çoğunlukla karaborsada nakit karşılığı satılan insani yardımlara bağımlıydılar.

WSJ, nakit sıkıntısı nedeniyle Hamas’ın yeni savaşçıları safına katmakta güçlük yaşadığını da yazıyor.  

Gazze Şeridi’nde toplamda ne kadar nakit para kaldığı bilinmiyor. Ancak Ofer, toplamda 3 milyar dolarlık nakdin dolaşımda olabileceğini öngördüğünü söylüyor.

WSJ, Hamas’ın yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Tel Aviv yönetimi, Hamas’ın uluslararası yardımları çalarak karaborsada sattığını ileri sürüyor. Filistinli örgütse iddiaları defalarca yalanlamıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel