VİDEO… Putin’in el ve bacağının kontrolsüz titremesi sağlığıyla ilgili soruları gündeme getirdi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)
TT

VİDEO… Putin’in el ve bacağının kontrolsüz titremesi sağlığıyla ilgili soruları gündeme getirdi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sağ el ve ayağının kontrolsüz bir şekilde titrediğini gösteren yeni bir video, Rus liderin sağlığıyla ilgili yeni soruları gündeme getirdi.
The Independent’ın haberine göre, Putin’in Ukrayna’ya yönelik ‘askeri operasyon’ kararından birkaç gün önce Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile görüşmesinde çekilen görüntülerde sağ el ve ayağının kontrolsüz titrediği görüldü.
Görüntülere göre Putin, Lukaşenko’ya yaklaşırken sağ elindeki titremeyi durdurmak için elini göğsüne götürdü, ancak bu esnada bacağı da yalpaladı. Bu görüntülerin ortaya çıkması Rus liderin Parkinson olduğuna dair iddiaları yeniden gündeme getirdi.

Putin’in son aylarda şişmiş yüzü, kambur duruşu ve destek almak için eşyaları sıkıca kavraması sağlığının bozulduğuna dair iddiaları artırdı.
Rus liderin, geçen hafta yapılan bir toplantıda sağ eliyle masanın köşesini 12 dakikalık video bitene kadar tuttuğu görüldü.
Putin ayrıca Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmesinde de sağ eliyle masanın kenarını aralıklı olarak tuttu.
Moskova, Putin’in ciddi sağlık sorunları yaşadığına dair haberleri defalarca yalanladı. 
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Putin’in tiroid kanseri ameliyatı geçirdiğine dair haberleri yalanladı.
Peskov, Putin’in sağlığının mükemmel olduğunu ve soğuk algınlığından daha ciddi bir hastalıkla uğraşmadığını söyledi.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.