İngiltere İçişleri Bakanı: Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesi tarihi bir andır

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel (AFP)
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel (AFP)
TT

İngiltere İçişleri Bakanı: Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesi tarihi bir andır

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel (AFP)
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel (AFP)

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere’deki mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesine ilişkin tartışmalı Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesini tarihi bir an olarak nitelendirdi.
Patel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı kraliyet onayını aldı ve yasallaştı” dedi.
Patel, tasarının kabul edilmesini ‘yasa dışı göç ve suç gruplarına karşı verdiği mücadelesinde ülkeye yasa dışı ve tehlikeli yollardan girenlere daha sert cezalar verecek İngiltere için tarihi bir an’ olarak değerlendirdi.
Yeni yasa ile İngiltere’ye yasadışı yollarla gelen göçmenler ve insan kaçakçıları için ağır cezalar verilecek.
İngiltere ve Ruanda, iki hafta önce, ülkeye yasa dışı yollardan giren düzensiz göçmen veya sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için bir anlaşma yapmıştı.
İçişleri Bakanlığı, düzensiz göçmenleri veya sığınmacıları Londra’nın 10 bin kilometre uzağına göndererek hükümetin, ülkeye geçmeye çalışanların sayısını azaltmaya çalıştığını savunuyor. 2020 yılında 8 bin 466 kişi İngiltere’ye giriş yapmıştı. Bu sayı 2021 yılında 28 bin 500 oldu.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise yasadışı göç ile mücadelenin Brexit’in ana hedefi olduğunu kaydetti.
Söz konusu yasa, uluslararası kuruluşlar ve insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), gelişmelerin mültecilere yönelik uluslararası antlaşmalara zarar verdiğini belirtti.
Sivil toplum kuruluşu Oxfam, tasarının yasallaşmasını ‘ülkelerindeki çatışmalardan ve şiddetten kaçan ailelere yönelik bir darbe’ olarak nitelendirdi.
Prens Charles, Londra’nın batısında bulunan bir halk merkezini ziyareti sırasında sığınmacılara ilişkin bir konuşma yapmıştı. Prens, Türkiye’den göç eden bir psikoloğun durumu ile ilgili ‘bir şeylerin yapılması’ gerektiğini belirtmişti.
Prens Charles’ın özel sekreteri, Prens’in merkezde gönüllü olarak çalışan Halepli Eymen’in hikayesinden çok etkilendiğini ve Eymen ile temas halinde olmak istediğini kaydetti.



Rusya, casusluk suçlamasıyla bir İngiliz diplomatı sınır dışı etti

Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)
Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)
TT

Rusya, casusluk suçlamasıyla bir İngiliz diplomatı sınır dışı etti

Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)
Moskova’daki İngiltere Maslahatgüzarı Danae Dholakia (EPA)

Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova ile Batı arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde, “casusluk” suçlamasıyla bir İngiliz diplomatı sınır dışı ettiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün (Perşembe) yapılan açıklamada, İngiltere’nin Moskova Büyükelçiliği’nde görevli bir diplomatın “Britanya gizli servislerine mensup olduğuna dair bilgiler” alındığı belirtilerek, söz konusu diplomatın akreditasyonunun iptal edildiği bildirildi. Açıklamaya göre, İngiltere’nin maslahatgüzarı Danae Dholakia bakanlığa çağrılarak karar kendisine iletildi ve diplomata Rusya’dan ayrılması için iki haftalık süre tanındı.

Rus devlet televizyonu RT’nin, Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) dayandırdığı haberde ise, söz konusu kişinin “Moskova’daki İngiliz Büyükelçiliği’nin bir biriminde sekreterlik görevi kisvesi altında Rusya’ya gönderilmiş, beyan edilmemiş bir İngiliz istihbarat subayı” olduğu öne sürüldü. FSB, İngiliz subayın akreditasyonunun iptal edildiğini ve iki hafta içinde Rusya’yı terk etmesinin istendiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Londra’nın bu konudaki tutumunu sertleştirmesi halinde Moskova’nın tepkisinin “kararlı ve net” olacağı uyarısında bulunarak, “Rusya, Britanya özel servislerine mensup ve resmen beyan edilmemiş personelin topraklarımızdaki faaliyetlerine müsamaha göstermeyecektir” açıklamasını yaptı.


İran geçici olarak kapatılan hava sahasını açtı

Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait iki uçak (Arşiv- Mizan)
Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait iki uçak (Arşiv- Mizan)
TT

İran geçici olarak kapatılan hava sahasını açtı

Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait iki uçak (Arşiv- Mizan)
Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait iki uçak (Arşiv- Mizan)

İran, ABD ile İran arasında olası askeri müdahale korkusu nedeniyle yaklaşık beş saatliğine kapattığı hava sahasını yeniden açtı. Bu durum, havayollarının bazı uçuşları iptal etmesine, güzergahlarını değiştirmesine veya geciktirmesine neden olmuştu.

Federal Havacılık İdaresi internet sitesinde yer alan bir duyuruda, İran'ın dün saat 22:15'ten itibaren ülke üzerinden resmi olarak yetkilendirilmiş uluslararası uçuşlar hariç, tüm uçuşlara hava sahasını geçici olarak kapattığı belirtildi. Uçuş takip sitesi Flightradar24'e göre bu kısıtlama saat 03:00'ten kısa bir süre önce kaldırıldı ve İran havayollarına ait beş uçuş, ülke üzerinde yeniden uçuşlara başlayan ilk uçuşlar arasında yer aldı.

Geçici kapanma, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'da yıllardır görülen en büyük hükümet karşıtı protestolarla başa çıkma seçeneklerini değerlendirdiği bir dönemde gerçekleşti.

ABD'li bir yetkili dün yaptığı açıklamada, üst düzey bir İranlı yetkilinin Tahran'ın komşularını ABD tarafından saldırıya uğraması durumunda ABD üslerini hedef alacağı konusunda uyardığını söylemesinin ardından, ABD'nin Ortadoğu'daki üslerinden bazı personeli geri çektiğini belirtti.

Almanya, bölgedeki gerginliğin artmasıyla birlikte Lufthansa'nın Ortadoğu genelindeki uçuşlarını yeniden planlamasının ardından, dün havayollarını İran hava sahasına girmemeleri konusunda uyaran yeni yönergeler yayınladı.

Amerika Birleşik Devletleri zaten İran üzerinden tüm ABD ticari uçuşlarının geçmesini yasaklamış durumda ve iki ülke arasında doğrudan uçuş bulunmuyor.

Flydubai ve Türk Hava Yolları gibi havayolları geçen hafta İran'a yapılan birçok uçuşu iptal etti. Lufthansa dün yaptığı açıklamada, bir sonraki duyuruya kadar İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını ve uçuş ekiplerinin havaalanlarında gecelemelerini önlemek için önümüzdeki pazartesi gününe kadar Tel Aviv ve Amman'a sadece gündüz uçuşları gerçekleştireceğini belirtti. Açıklamada, bu önlemler nedeniyle bazı uçuşların iptal edilebileceği de ifade edildi.

Lufthansa Grubu'nun büyük hissedarlarından biri olduğu İtalyan havayolu şirketi ETA Airways, Tel Aviv'e olan gece uçuşlarını önümüzdeki salı gününe kadar askıya alacağını açıkladı.


ABD, İsrail'deki vatandaşlarını uyararak pasaportlarının geçerliliğini kontrol etmelerini istedi

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği (Arşiv- Reuters)
ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği (Arşiv- Reuters)
TT

ABD, İsrail'deki vatandaşlarını uyararak pasaportlarının geçerliliğini kontrol etmelerini istedi

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği (Arşiv- Reuters)
ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği (Arşiv- Reuters)

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde bulunan vatandaşlarına güvenlik uyarısı yayınladı.

Uyarıda, bölgedeki gerginlikler çerçevesinde “personeline ve ABD vatandaşlarına, kişisel güvenlik ve hazırlık konusunda rutin kurallara uymalarını, son güvenlik uyarılarını takip etmelerini, seyahat planlarını gözden geçirerek olası aksaklıkların önlenmesini sağlamalarını, kendileri ve aileleri için uygun kararlar almalarını vurgulamaya devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

Alman haber ajansının (DPA) İsrail medyasından aktardığına göre büyükelçilik, misyonun, personelin ve operasyonların durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını ve konsolosluk hizmetlerinin normal şekilde devam ettiğini belirtti.

Uyarıda, vatandaşların ani seyahatlere hazırlık olarak, ABD pasaportlarının geçerliliğini kontrol etmeleri, çevrelerini izlemeleri ve yerel yetkililerin talimatlarına uymaları gerektiği vurglandı.