Filistin lideri Abbas sükunetin sağlanması ve siyasi sürecin başlatılması için baskı yapıyor

Filistinliler Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın Washington ziyaretinden büyük bir yardım bekliyorlar.

Kral 2. Abdullah ve Başkan Mahmud Abbas çarşamba günü Amman’daki Hüseyniye Sarayı’nda bir araya geldi (WAFA)
Kral 2. Abdullah ve Başkan Mahmud Abbas çarşamba günü Amman’daki Hüseyniye Sarayı’nda bir araya geldi (WAFA)
TT

Filistin lideri Abbas sükunetin sağlanması ve siyasi sürecin başlatılması için baskı yapıyor

Kral 2. Abdullah ve Başkan Mahmud Abbas çarşamba günü Amman’daki Hüseyniye Sarayı’nda bir araya geldi (WAFA)
Kral 2. Abdullah ve Başkan Mahmud Abbas çarşamba günü Amman’daki Hüseyniye Sarayı’nda bir araya geldi (WAFA)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kudüs de dahil olmak üzere Filistin topraklarındaki gerginliğin azaltılması için baskı yapıyor. Görüşmelere yakın kaynaklara göre, geçici güvenlik çözümlerinin arzu edilen çözümler olmadığı ilkesinden hareketle daimî ve kapsamlı barışı tesis etmek için sükuneti sağlayacak tek çözüm olan siyasi sürecin başlatıldığını bildirdi.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Abbas ile Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın, bölgede siyasi sürecin ilerletilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Abbas ve Abdullah’ın, Filistin devletinin kurulmasını, İsrail de dahil olmak üzere bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının tek garantörü olarak gördüğünü aktaran kaynaklar, Abbas’ın aynı düşünceleri geçen hafta Ramallah’ta İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar ile yaptığı görüşmede de dile getirdiğini kaydetti. Kaynaklar, Abbas’ın bu düşünceleri Abdullah ve Bar görüşmesinden önce gerginliğin tırmandığı dönemlerde kendisiyle iletişim kuran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e de aktardığını belirtti.
Abbas, önceki gün (çarşamba) Ürdün’ün başkenti Amman’ı ziyaret ederek Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüştü. Ürdün resmi haber ajansı PETRA’ya göre Abbas’ın Amman ziyareti, Kral Abdullah ve eşi Kraliçe Rania’nın ABD’ye gerçekleştireceği özel ve akabindeki çalışma ziyaretinden önce geldi. İki lider İsrail’in son dönemde Kudüs’te yarattığı gerginliği ve barış sürecini görüştü. Abbas, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti topraklarındaki işgale son verilmesini sağlayacak bir siyasi sürece dönülmesi gerektiğini ifade etti.
Kral Abdullah, Filistin’in başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkının yanında olduğunu vurguladı. Görüşmede ayrıca Kudüs’teki gelişmeler, kutsal mekanların durumu, sükuneti sağlama yolları ve Kudüs’ün tarihi statüsünü koruma meseleleri ele alındı. Ürdün, Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyanlara ait olan kutsal mekanların vasisi konumunda bulunuyor. 1994’te Amman ile barış anlaşması imzalayan İsrail de Ürdün’ün bu konumunu tanıyor.
Kral Abdullah, Abbas ile görüşmesinden önce Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in katılımıyla gerçekleşen üçlü zirvede bulunmuştu. Filistin meselesi ve siyasi sürecin ileriye taşınması noktasında Ürdün ve Mısır arasında yüksek düzeyli bir koordinasyon bulunuyor.
Kaynaklar, Abbas’ın son dönemde gerginliğin yeniden tırmanmasının ardından İsrailli ve ABD’li muhataplarına ‘siyasi çözüm olmadığı sürece şiddet sarmalının devam edeceği’ mesajını verdiğini bildirdi.
Siyasi süreç başlatma girişimi, ABD’nin mevcut Başkanı Joe Biden yönetimi iktidara gelene kadarki süreçte pratikte Mısır-Ürdün-Filistin koordinasyonuyla başlamıştı. Fakat beklentilerin aksine Washington siyasi bir süreç başlatmak için herhangi bir girişimde bulunmadı, donukluğu kırmak ve güven inşa etmek amacıyla bu yöndeki girişimleri sadece ekonomik yönden desteklemekle yetindi. Filistinliler ise ABD’nin bu politikasının siyasi sürece alternatif olmasını reddediyor ve ABD’nin, Filistinliler ile İsrailliler arasında doğrudan müzakerelerin başlatılmasına öncülük edecek ve bölgenin tamamında kapsamlı bir sükunet ortamı sağlayacak yeni bir siyasi süreci başlatması için doğrudan destek vermesini istiyorlar.
Filistin Yönetimi daha önce çok taraflı uluslararası bir mekanizmanın himayesinde siyasi sürecin başlatılmasını teklif etmişti. Filistinliler Kral Abdullah’ın, denklemi değiştirmesi ve çatışmaya daha derin bir şekilde müdahale etmesi için mevcut ABD yönetimini ikna etmede büyük yardımının dokunmasını bekliyor. Abbas ise İsrail hükümetinin gerginliği tırmandırıcı pozisyonunda bir değişiklik yaratmak amacıyla İsrailli yetkililerle görüşüyor. Nitekim bu kapsamda Abbas, geçen hafta Ramallah’ta İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar ile görüştü. Bu görüşme dün İsrail medyası tarafından duyuruldu. Abbas ile Bar arasındaki görüşme, Ramazan ayı ve Yahudilerin Pesah Bayramı ile eşzamanlı olarak Harem-i Şerif’te şiddetli protestoların çatışmaların yaşandığı bir dönemde gerçekleşti.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Abbas ve Bar arasındaki görüşmede Ramazan ayının sonuna yaklaşılmasıyla birlikte sükuneti sağlamanın ve gerginliği azaltmanın yolları ele alındı. İsrail Ordu Radyosu, Bar’ın Ramallah’taki Devlet Başkanlığı konutuna gittiği ve Abbas ile ikili görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi. Radyonun haberine göre Bar, Abbas’a güvenlik durumları, Hamas’ın Batı Şeria’da ‘istikrarı sarsan girişimleri’ ve gerginliğin Harem-i Şerif ile Filistin şehirlerine uzanması halinde Filistin Yönetimi için oluşturacağı tehlikeler hakkında bilgi verdi.
Bar, bu durumun Filistin Yönetimi üzerinde ve İsraillilerin günlük yaşamları üzerinde risk oluşturacağını ifade etti. Radyonun haberine göre ikili ayrıca Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki güvenlik koordinasyonuyla ilgili bazı meseleleri de görüştü.
Abbas ve Bar arasındaki toplantının en önemli tarafının sonuçları olduğunu belirten İsrail medyası, bu toplantıdan sonra Batı Şeria’daki Filistin kentlerinde gösteriler kontrol altına alındığı değerlendirmesinde bulundu.
Abbas, Naftali Bennett başkanlığındaki hükümetin yaklaşık bir yıl önce yemin ederek göreve başlamasından bu yana bir dizi üst düzey İsrailli yetkiliyle görüştü. Bu yetkililer arasında Kasım 2021'de İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’in (Şabak) başına getirilen Bar da bulunuyor. Abbas ayrıca İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile iki kez görüştü. İsrail tüm bunlara rağmen bu görüşmeleri Nisan 2014’te durdurulan müzakerelerin bir parçası olarak nitelendirmekten uzak duruyor. Aynı şekilde İsrail tarafının yeni bir siyasi süreç başlatma teklifini kabul edebileceğine dair herhangi bir işaret yok.



İsrail ordusu Batı Şeria'da iki Filistinli genci öldürdü

İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)
TT

İsrail ordusu Batı Şeria'da iki Filistinli genci öldürdü

İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun bugün işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarında iki Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Filistin Sivil İşler İdaresi'nin ‘23 yaşındaki Muhammed Ömer Zekarne ve 19 yaşındaki Mervah Yaser Ratib Hazimiyye'nin bu sabah Kabatiye kasabasında işgalciler tarafından şehit edildiği’ bilgisini verdiği belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İslami Cihad Hareketi, iki şehidin İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri’nden olduğunu duyurdu.

Hareket yaptığı açıklamada Muhammed Ömer Zekarne'nin ‘el-Funduk operasyonunun faillerinden biri olduğunu’ doğruladı.

erg
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki Mesliye köyüne baskın düzenledi. (EPA)

İsrail ordusu tarafından bugün yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz birkaç saat içinde, Filistin güvenlik güçleri, İsrail ordusu ve Şin-Bet arasındaki ortak terörle mücadele operasyonunda, Cenin bölgesindeki güçler Kabatiye'den bir İslami Cihad Hareketi mensubu olan Muhammed Ömer Zekarne'yi etkisiz hale getirdi” denildi.

Zekarne, 6 Ocak'ta el-Funduk kasabasında üç İsrailli sivilin öldürüldüğü ölümcül terör saldırısını gerçekleştiren terörist hücrenin üç üyesinden biriydi.

6 Ocak'ta Filistinli silahlı kişiler Nablus ve Kalkilya'yı birbirine bağlayan yolda, el-Funduk kasabası yakınlarında İsrail araçlarına saldırarak üç İsraillinin ölümüne ve yedi kişinin yaralanmasına neden oldu.

İsrail askeri araçlarıyla çevrili bir İsrail buldozerinin, Cenin'in Kabatiye kasabası yakınlarındaki Mesliye köyünün eteklerinde, iki gencin saklandığı anlaşılan bir mağarayı buldozerle yıktığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Mesliye köyü muhtarı İmad Ebu’r Rub, ‘köy sakinlerinin sabah saatlerinde İsrail ordusunun baskını karşısında şaşırdıklarını’ söyledi.

Ebu’r Rub, “Askeri yetkililerle temasa geçtik ve bize sınırlı bir saldırı olduğunu söylediler. Ancak kısa bir süre sonra köyün kuzey bölgesinde silah sesleri duyduk. Bir İsrail helikopteri ve buldozerler geldi” ifadelerini kullandı.

Helikopterin ‘taş ocağı bölgesine doğru’ iki füze attığını ifade eden Ebu’r Rub, operasyonun yaklaşık dört saat sürdüğünü ve ‘köylülerin bölgeye gittiklerinde kan izleri gördüklerini’ söyledi.

Batı Şeria, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının ardından Gazze Şeridi'nde savaşın patlak vermesinden bu yana şiddet olaylarında artışa tanık oldu.

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre o tarihten bu yana Batı Şeria'da İsrail güçleri ya da yerleşimciler tarafından en az 918 Filistinli öldürüldü.

Buna karşılık, İsrail resmi kaynaklarına göre aynı dönemde Filistinliler tarafından gerçekleştirilen saldırılarda en az 33 İsrailli öldürüldü.