Tunus Cumhurbaşkanı Said, yeni siyasi tedbir paketini duyurmaya hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Said, terör operasyonlarının kurbanlarının aileleriyle Kartaca Sarayı’nda düzenlenen iftar programına katıldı. (Tunus Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Said, terör operasyonlarının kurbanlarının aileleriyle Kartaca Sarayı’nda düzenlenen iftar programına katıldı. (Tunus Cumhurbaşkanlığı)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı Said, yeni siyasi tedbir paketini duyurmaya hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Said, terör operasyonlarının kurbanlarının aileleriyle Kartaca Sarayı’nda düzenlenen iftar programına katıldı. (Tunus Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Said, terör operasyonlarının kurbanlarının aileleriyle Kartaca Sarayı’nda düzenlenen iftar programına katıldı. (Tunus Cumhurbaşkanlığı)

Tunus siyaset sahnesi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in ‘yalnızca reform yolunun kökünü kazımayı amaçlamayan, aynı zamanda cumhurbaşkanlığının seçeneklerine karşı çıkan bir cephe oluşturmuş siyasi partilerin önünü kesecek’ bir adım atarak açıklayacağı yeni karar paketini bekliyor.
Tunus’ta birden fazla siyasi parti, Ramazan Bayramı döneminde Cumhurbaşkanı Said’in parlamentonun çalışmalarının dondurulması da dahil yaklaşık dokuz ay önce açıkladığı ‘olağanüstü hal tedbirlerine’  eşlik eden birçok belirsizliği çözmeye çalışmasını bekliyordu.
Tunus Cumhurbaşkanı, bayram mesajında alacağı bu yeni kararlara atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Bayramınız mübarek olsun. Bayram hilali doğacak ve Tunus’ta tam dolunaya ulaşacak. Hilal için mükemmel bir gece, aynı zamanda halkımızın iradesine ve taleplerine dayanarak uğraştığımız birçok mesele için mükemmel bir gece. Bayram geçmişi sürükleyerek gelmeyecek, Allah’ın izniyle ciddiyet ve yenilenmenin olduğu bir düzen ile gelecektir.”
Bu çerçevede birçok gözlemci, Cumhurbaşkanı’nın 25 Temmuz’da yapılması planlanan referandumun yanı sıra, bu yılın sonunda yapılması planlanan parlamento seçimleri öncesinde kesin uygulamalar gerektiren bir dizi konuyu çözmesini bekliyor.
Tunuslu siyasi kaynaklar ise Kays Said’in seçim yasasını ihlal eden, siyasi partilerden hesap sorma sürecini ve yabancı fon aldığı kanıtlanan partileri kapatmaya yönelik kademeli ilerlemeyi sürdüreceği kanaatinde. Kaynaklar, tahminlerini Cumhurbaşkanı’nın siyasi rakipleri karşısında dile getirdiği ‘üç hayıra’ ve Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den gelen eleştirilere kayıtsız kalmasına dayandırıyor.
Aynı şekilde kaynaklar, Cumhurbaşkanı Said’in kendisini ‘iktidarı yalnız başına üstlenmekle’ suçlayanların önünü kesmek için şiddetle desteklediği ulusal diyaloğun başlangıç tarihini açıklayacağını öne sürdüler. Kaynaklara göre katılımcı listesi, 25 Temmuz 2021’de açıklanan olağanüstü hal tedbirleri anayasal kurumlara karşı bir darbe olarak gören partilerden arındırılacak.
Said’in, elektronik istişare sonuçlarını formüle etmek ve seçim tarihlerini resmi gazetede yayınlayarak belirlemekle görevlendirilecek bir komitenin oluşturulmasının yanı sıra seçim yasası ve siyasi sistemle ilgili daha fazla siyasi reform yönünde ilerlemesi bekleniyor.
Tunus Cumhurbaşkanı Said çarşamba akşamı Kartaca Sarayı’nda bir iftar programına ev sahipliği yaptı. Tunus Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre iftar programı, terör operasyonlarında şehit olan ya da yaralanan askeri ve güvenlik güçlerinin ailelerinin ve devrim şehitlerinin ve yaralılarının ailelerinin katılımıyla düzenlendi.
Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tunus’taki duruma ilişkin açıklamada bulunurken ABD’nin ‘siyasi partileri, sendikaları ve sivil toplumu içermesi koşuluyla’ kapsamlı ve şeffaf bir reform sürecini desteklediğini vurguladı. Blinken, 2023 yılı bütçesini görüşmek üzere düzenlenen bir oturumda Tunus’un ABD’nin bölgede desteklediği başarı öyküleri arasında yer aldığını belirtti. ABD’li Bakan ayrıca, Washington’ın Tunus Cumhurbaşkanı’nın parlamentoyu ‘tek taraflı bir adımla feshetme’ kararından duyduğu endişeyi dile getirdi.
Blinken, ABD’nin ‘özellikle de ifade özgürlüğüyle ilgili davalar olmak üzere sivil davalar için’ askeri mahkemelerin kullanılmasına son vermek üzere baskı yaptığına dikkati çekti.
ABD Dışişleri Bakanı, Tunus makamlarının uluslararası finans kuruluşlarından yardım alabilmek amacıyla çalışması gerektiğini de vurgularken ancak şu anda sahada yaşananların, ülkenin bocaladığı ekonomik ve mali krizden kurtulmak için bu hedefe ulaşma yolundan saptığını belirtti. Antony Blinken ayrıca Washington’un ‘demokratik sürece’ geri dönmesi halinde Tunus’a destek vermeye hazır olduğunu da dile getirdi.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.