Cibran Basil’in Lübnan’ın kuzeyine yaptığı ziyaret protestolara yol açtı

Cibran Basil (Reuters)
Cibran Basil (Reuters)
TT

Cibran Basil’in Lübnan’ın kuzeyine yaptığı ziyaret protestolara yol açtı

Cibran Basil (Reuters)
Cibran Basil (Reuters)

Lübnan’da 15 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçimler yaklaşırken, ülkede gerilim de artıyor.
Lübnan ordusu, Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi lideri Cibran Basil’in Akkar şehrinde ziyareti vesilesiyle toplanan destekçiler ile ziyarete itiraz ederek yolları kapatan muhalifler arasında patlak veren arbedenin büyümesini önlemek için şehirde yoğun bir şekilde konuşlandı.
Akkar’da Rahba kasabasında ziyaret nedeniyle kutlama yapan Özgür Yurtsever Hareketi’ne karşı dün protesto hareketleri başladı.
Protestocular, Basil’in bölgeyi ziyaretini protesto etmek için Akkar’da bulunan Halba Meydanı’ndaki yolu trafiğe kapattı.
Lübnan medyasına göre, Basil’in bölgeye ulaşmasını engellemek için yolların kapatılması sonucu Rahba kasabası kavşağında hareketin destekçileri ile çok sayıda protestocu arasında çıkan tartışma, sopa ve taşlı bir çatışmaya dönüştü. Çıkan çatışmada her iki taraftan da yaralananlar oldu.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklara göre, Lübnan ordusu çatışmanın büyümesini önlemek için Rahba kasabasına giden yol boyunca geniş bir şekilde konuşlandı.
Basil ise bölgeye gelmesinin ardından yaptığı konuşmada tüm bölgeleri ziyaret edeceğini söyleyerek, güvenliği sağlama sorumluluğunun hükümet ve İçişleri Bakanlığı’nda olduğunu dile getirdi.
Destekçilerine hitap eden Basil şu ifadeleri kullandı;
“Lübnan genelinde seçimlere katılıyoruz. Halkın güvenliğini sağlamaktan hükümet ve güvenlik güçleri sorumludur. Yaşananlardan sonra, bu ziyaretin gerçekleşmesi, başarımızın ve Özgür Yurtsever Hareketi’nin Lübnan’ın her bölgesinde mevcut olduğu konusundaki ısrarımızın bir göstergesidir. Lübnan topraklarının her bölgesini, yoldaşlarımızı ve halkımızı ziyaret etmemize kimse engel olamaz. Seçim çalışmaları kapsamında bir bölgeyi ziyaret etmek istediğimizde sorun çıkması kabul edilebilir mi? Hareketin müttefikleri ile üç milletvekili kazanabileceği bir bölgeyi ziyaret edemezsek seçimlerde fırsat eşitliği nerede?”
Basil konuşmasında ayrıca, “Bugün Akkar’dayız, yarın Aley, Chouf ve Cezzine’de olacağız. Öbür gün Bekaa’da, daha sonra Beyrut’ta olacağız. Ya tüm vatandaşlarla birlikte hareket edeceğiz ya da yetkililer seçimleri yapamayacak. O zaman seçimlere katılımımızı askıya alacağız” diyerek uyardı.
Konuşmasında Suriyeli mültecilere değinen Basil, “Yerinden edilenlerin Suriye’ye dönmesini istiyoruz çünkü Lübnan küçük bir bölge, imkanları kısıtlı. Yerinden edilme iltica gibidir, devam ederse yerleşime dönüşecek ve ülkede büyük bir dengesizlik yaratacaktır” diyerek, Suriye ile daha iyi ilişkiler kurmak istediklerini vurguladı.
Basil konuşmasının sonunda, “Kapsamlı idari ve mali yerelleşmeye sahip bir sivil devlet inşa edebiliriz. Ancak Lübnan’ı 30 yılı aşkın bir süredir kontrol eden yolsuzluk sistemi ve milis zihniyeti bizi, değişim ve reform fikrini kabul etmedi” dedi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.