Sisi: Yürütülen dev projeler, Mısır’ın sabır göstermesine destek oldu

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ülkesinin Kovid-19 sürecini ‘sert bir şekilde’ atlattığını söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi dün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı münasebetiyle konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi dün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı münasebetiyle konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi: Yürütülen dev projeler, Mısır’ın sabır göstermesine destek oldu

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi dün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı münasebetiyle konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi dün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı münasebetiyle konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ardı ardına gelen başarılar ve dev projelerin, Mısır’ın Rusya-Ukrayna savaşı ve Kovid-19 pandemisinin yansımaları gibi son uluslararası krizler karşısında sabır gösterebilmesinin temel nedeni olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Sisi dün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı münasebetiyle bir konuşma yaptı. Sisi konuşmasında, hükümetin en çok ihtiyaç sahibi olan gruplara ve bu krizler sebebiyle sıkıntı çeken düzensiz işçilere sağladığı destek ve sosyal koruma programlarını ele aldı.
Mısır Kovid-19 salgından ve ardından buğday ithalatının yüzde 80’inden fazlasını Rusya ve Ukrayna’dan sağlıyor olması sebebiyle, başta gıda ürünleri konusunda olmak üzere fiyat artışına sahne oldu. Ukrayna’daki savaşın yansımalarından büyük oranda etkilendi. Mısır Cumhurbaşkanı dün konuşmasında şunları söyledi:
“İstihdam da Kovid-19 pandemisinin yansımalarından büyük ölçüde etkilendi. Zira dünyada milyonlarca işçi işini kaybetti ve tamamen modern teknolojiye bağlı yeni iş türleri ortaya çıktı. O dönemin kazananları, modern dijital gelişmelerden en iyi şekilde yararlanan ve değişimin hızına ayak uyduranlar oldu.  Bu nedenle biz de ülkenin her alanında ve tüm hizmetlerinde dijital dönüşüm gerçekleştirmeye büyük bir önem verdik.”
Sisi’nin gündeminde hükümetin söz konusu krizlere karşı koymak için yürüttüğü programlar da vardı:
“En ihtiyaç sahibi gruplara gerekli desteği ve sosyal korumayı sağladık. Devlet, düzensiz çalışanlar için maddi sosyal yardımlar sağladı. Bu kişileri ekonomik olarak güçlendirmek, uygun iş olanakları sağlamak ve kayıtlı sektöre entegre etmek için çalıştı. Sorunlar yaşayan şirketlerdeki düzenli çalışanların ücretleri de İşçi Acil Yardım Fonu aracılığıyla karşılandı. İşletme sahiplerine destek vermekten çekinmedik. Omuzlarındaki yükleri hafifletmek için bir muafiyet ve maddi yardım paketi çıkarıldı.”
Mısır Cumhurbaşkanı, bu adımların uluslararası kurum ve kuruluşlardan övgü aldığını ve Mısır’ın bu konuda önde gelen uluslararası deneyim sahiplerinden biri olarak görüldüğünü belirtti. Sisi, Kovid-19 pandemisine ek olarak uluslararası arenanın tanık olduğu son gelişmelerin küresel ekonomi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu vurguladı. Bunların, uluslararası ekonomik büyümenin hareketini doğrudan etkilediğini ve Mısır’ında bu durumlardan olumlu ve olumsuz olarak etkilenen bu dünyanın bir parçası olduğuna şüphe olmadığını söyledi. Mısır ekonomi sisteminde, bozulmaya karşı korumayı amaçlayan bazı ihtiyati kararların alındığını kaydetti.
Mısır Cumhurbaşkanı sözleirnin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Mısır’da son 7 yılda ardı ardına gerçekleştirilen başarılar ve dev projeler, her şeyden önce, yaşam kalitesini iyileştirmeyi ve tüm Mısır halkı için insana yakışır bir yaşam sağlamayı amaçlıyor. İstisnasız tüm zorluklar ve krizler karşısında, sebat gösterebilmenin önemli bir temeli haline geldi. Yeni ufuklara ulaşmak için önemli bir çalışma ve üretim aşamasının eşiğindeyiz ve bu doğru yolda ilerlemek için Mısırlı işçilerin katkıları gerektiriyor. Ayrıca Onurlu Yaşam girişimi çatısı altında, cumhuriyet düzeyinde gezici eğitim birimleri ile Mısır’ın köylerine eğitim hizmetlerinin ulaştırılmasına yönelik çalışmalara odaklandık. Bunlar, vatandaşlara sunulan günlük hizmetlerin seviyesini iyileştirmek ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için iş olanakları sağlamayı amaçlıyor.”
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi hükümete, gençlere yeni iş olanakları ve ekonomik büyümeye paralel istihdam artışı sağlamayı amaçlayan ulusal istihdam stratejisini hızla sonuçlandırması için talimat verdiğini söyledi. Söz konusu stratejinin, işgücü piyasasının yeni gerçekliği ile başa çıkacak ve ani ekonomik değişimlere, modern teknolojik dönüşümlere ayak uyduracak ve gelecekteki işlerle etkin bir şekilde ilgilenecek bir strateji olduğunu belirten Sisi şunları söyledi:
“Mısır, devlet kurumlarında ve kamu ekonomi ve hizmet birimlerinde çalışanların asgari ücretlerinin artırılmasına özel önem verdi. Öyle ki Ulusal Maaş Konseyi, Mısır’da uzun yıllardan sonra ilk kez özel sektördeki işçiler için asgari ücretin belirlenmesi konusunda anlaşmaya vardı.”
Sisi kadınların güçlendirilmesi konusunda da bunun milli geliri artırmak ve kalkınma oranlarını ikiye katlamak için çalıştığını söyledi. Devletin çalışan kadınlarla ilgili birçok reformu gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Sisi ayrıca kadınları işgücü piyasasında desteklemek, onların gelecekteki işlere katılımlarını sağlamak ve işyerinde korunmalarını güvence altına almak üzere destekleyici bir çerçevenin geliştirilmesi gereğini vurguladı.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.