Brezilya lideri Bolsonaro: Leonardo DiCaprio saçma sapan konuşmak yerine çenesini kapatsa iyi olur

Ünlü aktör, bütün Brezilyalıları 2 Ekim'deki seçimde oy kullanmaya çağırmıştı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (Reuters)
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (Reuters)
TT

Brezilya lideri Bolsonaro: Leonardo DiCaprio saçma sapan konuşmak yerine çenesini kapatsa iyi olur

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (Reuters)
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (Reuters)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio'ya sataşmayı sürdürüyor.
Brezilya lideri salı yaptığı açıklamada, yaklaşan seçimlerde herkesin oy vermesini isteyen ve Amazon yağmur ormanlarının korunması çağrısı yapan DiCaprio'nun "çenesini kapatmasını" söyledi.
Ünlü aktör, 28 Nisan'da attığı tweet'te "Brezilya, iklim değişikliğinde hayati öneme sahip Amazonlara ve diğer ekosistemlere eve sahipliği yapıyor. Orada yaşananlar hepimizi ilgilendiriyor ve sağlıklı bir dünya için değişimi getirecek temel şey gençlerin oy kullanması" ifadelerini kullanmıştı.
Bu açıklamaya iki gün sonra cevap veren Bolsonaro ise "Desteğin için teşekkürler, Leo! Yaklaşan seçimlerde her Brezilyalının oy kullanmasını sağlamak gerçekten de çok önemli" demişti. Brezilya Devlet Başkanı sözlerini şöyle sürdürmüştü:
"Amazonlardaki hakimiyetimizi korumamızı mı istiyorlar yoksa yabancıların şahsi çıkarlarına hizmet eden sahtekarlar tarafından mı yönetilmek istiyorlar; buna halkımız karar verecek."
DiCaprio'nun tweet'ini unutmayan Bolsonaro, Başkent Brasilia'daki Alvorada Sarayı'nın önünde iki gün önce toplanan destekçilerine yaptığı konuşmada şu sözleri sarf etti:
"DiCaprio, Dünya Ticaret Örgütü Başkanı'nın, Brezilya'nın tarım ticareti olmasaydı dünyanın aç kalacağını söylediğini bilmek zorunda. Yani DiCaprio saçma sapan konuşmak yerine çenesini kapatsa iyi olur."
2019'da iktidara gelen radikal sağcı Bolsonaro, ihmalkar çevre politikalarıyla yasadışı ağaç kesimi ve madencilik faaliyetlerine göz yumarak Amazonlardaki ormansızlaşmayı durdurmaması nedeniyle eleştiriliyor.
Resmi verilere göre Bolsonaro hükümeti göreve geldiğinden beri Brezilya Amazonlarındaki ormansızlaşma önceki 10 yıla kıyasla yüzde 75 arttı.
Brezilya'da genel seçimlerin 2 Ekim'de düzenlenmesi planlanıyor.
 



İran, Arakçi-Witkoff görüşmelerinden daha üst düzey bir toplantı yapılmasını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
TT

İran, Arakçi-Witkoff görüşmelerinden daha üst düzey bir toplantı yapılmasını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)

Tahran, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff arasında nükleer program konusunda devam eden müzakerelerden daha üst düzeyde bir toplantı yapılmasını reddetti.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da, her iki tarafın da yapıcı olarak nitelendirdiği Roma'daki ikinci turdan bir hafta sonra, yaklaşık altı saat süren teknik düzeydeki müzakereleri içeren üçüncü bir nükleer müzakere turu gerçekleştirdi.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi görüşmelerin önümüzdeki hafta da devam edeceğini ve 3 Mayıs'ta ‘üst düzey bir toplantının’ daha planlandığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Ummanlı bakanın ‘üst düzey’ toplantıdan neyi kastettiğine ilişkin bir soruya cevaben, “Kastedilen, İran Dışişleri Bakanı ve ABD Özel Temsilcisi’nin başkanlık edeceği dördüncü tur müzakerelerdir” dedi.

Ülkesinin müzakereleri yakın bir tempoda sürdürmeye hazır olduğunu belirten Bekayi, uygulanan yaptırımların her İran vatandaşının günlük yaşamını hedef aldığını ve Tahran'ın bu yaptırımların kaldırılması için ciddi çaba sarf ettiğini kaydetti.

Bekayi, “Başından beri ciddiyetimizi beyan ettik. Haksız yaptırımları kaldırabildiğimiz her günün İran halkının yararına olacağına inanıyoruz. Bu yaptırımlar her birimizin hayatını etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“Müzakerelerin ilerleyişine herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz ve karşılıklı mutabakat sağlanması koşuluyla müzakerelerin daha kısa bir tempoda yürütülmesine de itirazımız yok” diyen Bekayi, ‘yaptırımların amacının İran halkına baskı yapmak olduğunu ve yaptırımlarla yüzleşmek ve bunları kaldırmak konusunda ciddi olduklarını’ vurguladı.

Bekayi olağan basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) bir teknik ekibin nükleer uzmanlarla görüşmelerde bulunmak üzere ülkeye geldiğini söyledi.

Bekayi, “Heyet İran'a ulaştı ve bugün İranlı uzmanlarla güvenlik önlemleri de dahil olmak üzere teknik görüşmelerde bulunacak” dedi.

Cumartesi günkü görüşmelerin tamamlanmasının ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, UAEA'dan uzmanların cumartesi günü yapılması beklenen bir sonraki tura katılabileceğini belirtti.

UAEA Direktörü Rafael Grossi 17 Nisan'da Tahran'a yaptığı ziyaret sırasında ajansının müzakerelerde olumlu bir sonuca ulaşılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Trump, İran ile dünyanın önde gelen güçleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmiş, bunun üzerine İran anlaşmada öngörülen uranyum zenginleştirme sınırlarını aşmış ve UAEA denetimini kısıtlamıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında UAEA, Tahran'ın uranyumu yüzde 60 saflığa, yani silahlar için gereken seviyeye yakın bir oranda zenginleştirmesiyle mevcut durumu ‘son derece endişe verici’ olarak tanımlayan bir rapor yayınladı. Tahran ise nükleer silah elde etmeye çalıştığını sürekli olarak reddediyor.