Rusya'dan Filistin diyaloğunu ilerletmeye yönelik adım

Kremlin yönetimi yeni müzakere turuna ev sahipliği yapmaya hazırolduğunu duyurdu.

Mihail Bogdanov. (Reuters)
Mihail Bogdanov. (Reuters)
TT

Rusya'dan Filistin diyaloğunu ilerletmeye yönelik adım

Mihail Bogdanov. (Reuters)
Mihail Bogdanov. (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı’nın Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov dün, Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine Moskova’yı ziyaret eden Hamas heyetiyle kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi. Rus diplomat, devlet haber ajansı TASS’a verdiği demeçte görüşmenin sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi:
“Görüşmeler çok iyi, anlamlı ve yapıcıydı. Herkes geleneksel, dostane Rus-Filistin ilişkilerinin önemini anlıyor. Filistin’de önde gelen tüm siyasi ve sosyal güçlerle teması sürdürüyoruz.”
Mihail Bogdanov, görüşmede siyasi ve bölgesel düzeyde mevcut durumun tartışıldığını ve Filistin uzlaşı dosyasının ele alındığını söyledi. Ayrıca ülkesinin Filistinli gruplar arasında Moskova’da yeni bir müzakere turu düzenleme çağrısını yinelediğini vurguladı.  
Bakan Yardımcısı, Rusya’nın bu konuda ek çaba göstermeye hazır olduğunu daha nce de defalarca bildirdiğini söylediği açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bugün bir kez daha, Filistinlilerin kendilerinin talebi üzerine, Moskova’nın genel toplantılar, ikili veya üçlü görüşmeler için platform sunmaya her zaman hazır olduğunu vurguladım. Filistinliler arasındaki tüm anlaşmazlıkların üstesinden gelmeye yardım etmek için daima hazırız. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları uyarınca, Filistin sorunun adil bir çözümü ulaştırılmasını destekliyoruz. Filistin devletini, 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bir ülke olarak tanıdık. Tutumumuz 10 yıldan fazla bir süredir değişmedi. Bu yüzden herhangi bir taraf Rusya’nın tutumu hakkında soru sormamalı.”
Rus diplomat Moskova’nın tüm Filistin tarafları ile temaslarını sürdürdüğünü ve Hamas Hareketi’nin heyetini aldıktan sonra gündeme getirilen dosyalar üzerindeki tartışmaları tamamlamak için yakında Filistin Kurtuluş Örgütü’nü ve Fetih Hareketi’nin liderliğini temsil eden bir heyeti kabul edeceğini belirttiği açıklamasına şöyle devam etti:
“Çeşitli Filistin güçleriyle aktif temaslar yürütüyoruz. Daha önce burada birkaç heyet ağırladık. Yakında Fetih Hareketi’nden ve diğer gruplardan daha fazla heyetin gelmesini bekliyoruz. Yaz aylarında da temasların devam etmesi yönünde beklenti var.”
Bogdanov, görüşme sırasında Kudüs çevresindeki duruma ilişkin gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek Rusya’nın bölgedeki gerilimi durdurma çağrısını vurguladığını söyledi. Bakan Yardımcısı, Kudüs’teki kutsal mekanların mevcut durumunu garanti altına alınması gerektiğini ve isteyen herkesin ve ibadet edenlerin daha önce varılan anlaşmalar uyarınca kutsal mekanlara erişebilmesi gerektiğini kaydetti.
Siyasi meselelere de değinen Bogdanov, Ortadoğu Dörtlüsü dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı girişiminin, ABD tarafından engellenmesi nedeniyle başarısız olduğunu belirtti.
Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Musa Ebu Merzuk, Hamas yöneticileri Fethi Hammad ve Husam Bedran’ın yanı sıra hareketin Moskova’daki temsilcilerini kapsayan heyet, Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmelerin yanı sıra parlamento temsilcileri ve Rus sosyal kuruluşlarının temsilcileri ile gerçekleştirilenler de dahil olmak üzere birçok toplantı düzenledi.



Mikati: Lübnan'da İran vesayetini kabul etmiyoruz

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati (AFP)
Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati (AFP)
TT

Mikati: Lübnan'da İran vesayetini kabul etmiyoruz

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati (AFP)
Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati (AFP)

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Lübnan ordusunun ülkenin güneyinde konuşlandırılmasına ilişkin 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması konusunda Tahran'ın Fransa ile müzakereye hazır olduğu yönündeki açıklamasını şaşkınlıkla karşıladığını ifade etti.

Mikati yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İran Dışişleri Bakanı ve Şura Meclisi Başkanı'na Lübnan'a yaptıkları son ziyaretler sırasında Lübnan'ın durumunu anlamaları gerektiğini, özellikle de Lübnan'ın eşi benzeri görülmemiş bir İsrail saldırısına maruz kaldığını ve ateşkes konusunda İsrail'e baskı yapılması için Fransa da dahil olmak üzere Lübnan'ın tüm dostlarıyla birlikte çalıştığımızı bildirdiğimiz göz önünde bulundurulduğunda, Lübnan'ın içişlerine açık bir müdahale ve Lübnan üzerinde kabul edilemez bir vesayet kurma girişimi teşkil eden bu tutum karşısında şaşkınlığa uğradık.”

1701 sayılı uluslararası kararın uygulanmasının müzakere edilmesi konusunun Lübnan devleti tarafından ele alındığını ifade eden

Mikati, herkesin bu yönde destek vermesi ve tüm ulusal ve egemen mülahazalarla reddedilen yeni yetkiler dayatmaya çalışmaması gerektiğini vurguladı.

Mikati, Dışişleri Bakanı Abdullah Bouhabib'den Beyrut'taki İran Büyükelçiliği maslahatgüzarını çağırarak Kalibaf'ın sözlerini sormasını ve maslahatgüzarı Lübnan'ın bu konudaki tutumu hakkında bilgilendirmesini istedi.