Brezilyalı 121 yaşındaki kadının dünyanın en yaşlı insanı olduğuna inanılıyor

Maria Gomes dos Reis Brezilya’nın Bom Jesus da Lapa köyünde yaşıyor (Daily Mail)
Maria Gomes dos Reis Brezilya’nın Bom Jesus da Lapa köyünde yaşıyor (Daily Mail)
TT

Brezilyalı 121 yaşındaki kadının dünyanın en yaşlı insanı olduğuna inanılıyor

Maria Gomes dos Reis Brezilya’nın Bom Jesus da Lapa köyünde yaşıyor (Daily Mail)
Maria Gomes dos Reis Brezilya’nın Bom Jesus da Lapa köyünde yaşıyor (Daily Mail)

Brezilyalı yetkililer, doktorların evde tedavi ederken farkına vardığı 121 yaşındaki bir kadının dünyanın yaşayan en yaşlı insanı olduğuna inanıyor.
Daily Mail’in haberine göre, Bom Jesus da Lapa köyüne gönderilen bir sağlık ekibi 121 yaşındaki Maria Gomes dos Reis’i buldu.
Doğum belgesine göre 16 Haziran 1900’de Bela Vista’nın Bom Jesus da Lapa köyünde dünyaya gelen Gomes dos Reis, bütün çocuklarının hayatını kaybetmesi nedeniyle torunu Celia Gomes ile yaşıyor.
Celia Gomes, büyükannesinin sekiz yıl öncesine kadar yemek hazırladığını, çamaşır yıkadığını ve kilisede ayine katıldığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Hayatımız artık onunla ilgilenmekle geçiyor.  Yaşının ilerlediğini biliyoruz. Ama onun dünyanın en yaşlısı olduğunu bilmek? Buna biz bile şaşırıyoruz.”
Maria Gomes dos Reis ile torunu Celia Gomes’in yanı sıra diğer 13 torunu ilgileniyor.
Torunu Victoria, “Hala birçok şeyin farkında. Bizimle konuşuyor. Bazen kim olduğunu unutuyor” diye konuştu.

Altı yaşındayken büyükannesinin yaşadığı eve taşınan Ivanilde Gomes ise, “O her zaman kulağıma küpe yaptığım şu cümleyi söylerdi: ‘Git çalış kızım. Bugün mezun olmayı başardıysam, bu büyükannemden aldığım cesaret sayesinde oldu” dedi.
Guinness Dünya Rekorları’na göre dünyanın en yaşlı insanı olarak 118 yaşındaki Fransız Rahibe Lucile Randon biliniyordu.

Gomes dos Reis’in listedeki yerini doğrulamak için, kendisi veya ailesinin 4 bin Brezilya reali (800 dolar) ödemesi ve Guinness’e yaşını kanıtlayan yasal belgeler sunması gerekiyor.



Yapay zeka destekli gözlükler, işitme sorunu yaşayanlara "süper güç kazandıracak"

İskoç araştırmacılar yapay zeka gözlüklerinin 2026'da hazır olacağını söylüyor (Temsili/Unsplash)
İskoç araştırmacılar yapay zeka gözlüklerinin 2026'da hazır olacağını söylüyor (Temsili/Unsplash)
TT

Yapay zeka destekli gözlükler, işitme sorunu yaşayanlara "süper güç kazandıracak"

İskoç araştırmacılar yapay zeka gözlüklerinin 2026'da hazır olacağını söylüyor (Temsili/Unsplash)
İskoç araştırmacılar yapay zeka gözlüklerinin 2026'da hazır olacağını söylüyor (Temsili/Unsplash)

Bilim insanları, yapay zeka destekli ve kullanıcılara insanüstü işitme yeteneği kazandıran bir gözlük geliştirdi.

Dudak hareketlerini konuşmaya çeviren bir kamerayla donatılmış akıllı gözlükler, işitme güçlüğü çeken kişilere veya gürültülü ortamlarda bulunan herkese net ses sağlıyor.

Heriot-Watt, Edinburgh, Napier ve Sterling'den bir ekibin geliştirdiği gözlük, çamaşır makinesi sesi ve trafik gürültüsü gibi örneklerle eğitildi

Araştırmacılar yeni akıllı gözlüğün, İşitme Engelliler Kraliyet Ulusal Enstitüsü verilerine göre Birleşik Krallık'ta sohbeti zorlaştıracak kadar ciddi işitme kaybı yaşayan 1,2 milyondan fazla yetişkine yardımcı olabileceğini umuyor.

Edinburgh'daki Heriot-Watt Üniversitesi'nden Mathini Sellathurai "İşitme cihazlarını yeniden icat etmeye çalışmıyoruz. Onlara süper güçler kazandırmaya çalışıyoruz" diyor.

Kullanıcı dinlemek istediği kişiye kamerayı doğrultuyor veya ona bakıyor. Aynı anda iki kişi konuşsa bile yapay zeka görsel ipuçlarını kullanarak bakılan kişinin sesini çıkarıyor.

Yüksek seviyede bilgi işlem gerektiren bu süreçte ses verileri İsveç'teki sunuculara gönderiliyor. Araştırmacılar mesafeye rağmen, yüksek hızlı geniş bant veya 5G'nin bunu "anında oluyormuş gibi hissettirdiğini" iddia ediyor.

Teknoloji öncelikle işitme cihazı kullanan ve görme bozukluğu olan kişileri desteklemeyi amaçlıyor ancak petrol platformları ya da kalabalık mekanlar gibi gürültülü yerlerde çalışan herkes tarafından kullanılabilecek kadar genele hitap ediyor.

Profesör Sellathurai, "İşitme cihazı üreten sadece birkaç büyük şirket var ve gürültülü ortamlar için sınırlı destek sunuyorlar" diyor.

Bu engeli aşmak ve özellikle çocuklar ve yaşlı yetişkinler olmak üzere daha fazla kişinin uygun fiyatlı, yapay zekayla çalışan işitme desteğine erişmesine katkı sunmak istiyoruz.

Halihazırda işitme cihazı üreticileriyle görüşen araştırmacılar, gözlüğün çalışan bir versiyonunun 2026'da hazır olmasını umuyor.

Ayrıca uyumlu bir cihaza sahip herkesin teknolojiden yararlanabilmesi için bulut tabanlı sistemi herkesin kullanımına açmayı planlıyorlar.

Independent Türkçe