Biden yönetimi, Pentagon envanterinden Ukrayna'ya 150 milyon dolarlık ek malzeme sağlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna'ya ABD ordusunun envanterinden 150 milyon dolar değerinde ek silah sağlanmasına yetki verdiğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
TT

Biden yönetimi, Pentagon envanterinden Ukrayna'ya 150 milyon dolarlık ek malzeme sağlıyor

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden dün (Cuma) Ukrayna'ya topçu mühimmatı ve radar ekipmanı da dahil olmak üzere yeni ABD yardımını duyurdu. Biden ayrıca Kiev'e silah tedarik etmek için ayrılan fonların tükenmekte olduğu konusunda uyardı ve Kongre'yi ek fon tahsis etmeye çağırdı.
Üst düzey bir ABD'li yetkili paketin 150 milyon dolar değerinde olduğunu belirtirken Biden, "Ukrayna'ya daha fazla topçu mühimmatı, radar ve diğer teçhizat sağlayacak ek bir güvenlik yardımı paketini duyuruyorum" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "Kremlin'in haksız ve acımasız savaşının başlamasının üzerinden iki aydan fazla bir süre geçerken, Ukrayna halkının başardıklarından etkilenmemek mümkün değil. Ayrıca başarılı olacaklarına inanmamak da mümkün değil çünkü mücadele etme iradesine ve becerisine sahip olduklarını gösterdiler." ifadelerini kullandı.
Ukrayna'nın Rusya'nın saldırı ve yıkımlarına rağmen "özgür ve bağımsız bir ülke" olarak kalacağını vurgulayan Blinken, "Başkan'dan (Joe Biden) gelen bir yetki uyarınca, Ukrayna'ya daha fazla acil askeri yardım sağlamak için ABD Savunma Bakanlığı envanterinden 150 milyon dolar değerinde ek silah ve teçhizatın çekilmesine izin veriyorum. Bu yetki, Ağustos 2021'den bu yana Ukrayna için Savunma Bakanlığı envanterlerinden yapılan dokuzuncu silah, teçhizat ve malzeme alımıdır." açıklamasında bulundu.
Blinken, bu yardım paketi ile birlikte Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açtığı 24 Şubat'tan bu yana yapılan ABD yardımlarını 3,8 milyar dolara çıkardığına dikkati çekti.
Söz konusu 150 milyon dolarlık desteğin detaylarına ilişkin açıklama yapan Pentagon Sözcüsü John Kirby ise şu ifadelere yer verdi:
"Bu paketteki kabiliyetler, Rus kuvvetleri doğu Ukrayna'da saldırılarını sürdürürken, Ukrayna'nın mücadele için kritik ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. Pakette 25 bin 155 mm top mermisi; 3 AN/TPQ-36 topçu radarları, elektronik sinyal karıştırma ekipmanı diğer saha ekipmanı ile yedek parçaları bulunuyor."



İsrail ordusu: Refah'ta beş silahlı unsur öldürüldü

İsrail ordusu, Refah'ta ‘büyük olasılıkla’ bir tünelden çıkan beş Filistinli silahlı unsuru öldürdüğünü duyurdu (AFP)
İsrail ordusu, Refah'ta ‘büyük olasılıkla’ bir tünelden çıkan beş Filistinli silahlı unsuru öldürdüğünü duyurdu (AFP)
TT

İsrail ordusu: Refah'ta beş silahlı unsur öldürüldü

İsrail ordusu, Refah'ta ‘büyük olasılıkla’ bir tünelden çıkan beş Filistinli silahlı unsuru öldürdüğünü duyurdu (AFP)
İsrail ordusu, Refah'ta ‘büyük olasılıkla’ bir tünelden çıkan beş Filistinli silahlı unsuru öldürdüğünü duyurdu (AFP)

İsrail ordusu salı akşamı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta ‘büyük olasılıkla’ bir tünelden çıkan beş Filistinli silahlı unsuru öldürdüğünü duyurdu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, “Askerler tarafından Refah bölgesinde yapılan aramalar sırasında, beş silahlı terörist tespit edilerek etkisiz hale getirildi. Bu kişiler, muhtemelen Refah'ın doğusunda bir terör örgütüne ait yeraltı tünelinden çıkan teröristlerdi” denildi.

Çeşitli medya kuruluşlarına göre 10 Ekim'den beri yürürlükte olan ateşkes anlaşması kapsamında İsrail ordusu birliklerinin yeniden konuşlandırıldığı Filistin topraklarının bir kısmının altında, Refah’taki tünellerde 200'e yakın Hamas üyesi mahsur kalmış olabilir.

Hamas Hareketi tarafından geçtiğimiz pazar günü yapılan açıklamaya göre Hamas’ın baş müzakerecisi Halil el-Hayye'nin başkanlığındaki bir heyet, Kahire'deki görüşmeler sırasında irtibatın kesildiği Refah’taki Hamas üyelerinin akıbetini, çatışmayı çözmek için arabuluculuk çabalarına katılan Mısır'ın Genel İstihbarat Servisi Başkanı Hasan Reşad ile görüştü.
İsrail ordusu dün akşam, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin çekildiği bölgenin sınırını belirleyen sarı hattı geçen bir adamı öldürdüğünü de duyurdu.


Fransa'da casusluk ve Rusya adına müdahale suçlamasıyla üç kişi tutuklandı

Fransız polisi (Arşiv- AFP)
Fransız polisi (Arşiv- AFP)
TT

Fransa'da casusluk ve Rusya adına müdahale suçlamasıyla üç kişi tutuklandı

Fransız polisi (Arşiv- AFP)
Fransız polisi (Arşiv- AFP)

Paris savcılığı dün yaptığı açıklamada, ekonomik casusluk yaptığı ve Rusya adına müdahale ettiği iddia edilen Fransız-Rus bir kadına yönelik soruşturma kapsamında üç kişinin Paris'te suçlanarak tutuklandığını duyurdu.

Savcılık, sanıklardan 40 yaşındaki Rus erkeğin, eylül ayı başında Fransa'nın başkenti Paris'teki Zafer Takı'na Rusya'yı yücelten çıkartmalar asarken güvenlik kamerası görüntülerinden teşhis edildiğini açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre daha sonra Fransız karşı casusluk servislerinin, ekonomik bilgi elde etmek için Fransız şirketlerinin yöneticileriyle iletişime geçtiğinden şüphelendiği SOS Donbass derneğinin kurucusu olan 40 yaşındaki bir kadını bilgilendirdi.


Eski Başkan Bolsonaro, darbe planlamak suçundan aldığı 27 yıl hapis cezasını çekmeye başladı

Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)
Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)
TT

Eski Başkan Bolsonaro, darbe planlamak suçundan aldığı 27 yıl hapis cezasını çekmeye başladı

Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)
Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)

Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin dün verdiği karara göre, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun 27 yıl üç aylık hapis cezası, darbe planlamaktan suçlu bulunmasının hemen ardından başlamalıdır.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Yargıç Alexandre de Moraes, Bolsonaro'nun cezasını cumartesi gününden beri gözaltında bulunduğu Brasilia'daki Federal Polis merkezinde çekmeye başlamasına karar verdi.

Ülkenin Yüksek Mahkemesi dün Bolsonaro'nun darbe planlama suçlamasından aldığı mahkumiyeti resmen onadı ve cezası kesinleşti. Mahkeme, Bolsonaro'nun itirazını bu ayın başlarında reddetmişti.

Bolsonaro, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerini sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva'ya kaybettikten sonra, eylül ayında darbe planlamaktan 27 yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bolsonaro, kendisi adına ABD müdahalesi talep ettiği iddialarıyla ilgili ayrı bir davada ihtiyati tedbirleri ihlal ettiği gerekçesiyle, Brasilia'da 100 günden fazla ev hapsinde tutuldu.

Bu arada, Bolsonaro'nun savunma ekibi, darbe girişiminde bulunmaktan aldığı mahkumiyete karşı yeni bir temyiz başvurusunda bulunacaklarını duyurdu.

Bolsonaro'nun avukatlarından Paulo Cunha Bueno, X platformunda yaptığı açıklamada, mahkemenin "henüz yapılmamış bir temyiz başvurusunu reddetme" kararına "şaşkınlığını" dile getirdi.

Bueno, "Ne olursa olsun, savunma uygun gördüğü temyiz başvurusunu belirlenen süre içinde yapacaktır" ifadesini kullandı.

Yüksek Mahkeme daha önce eski cumhurbaşkanının 27 yıllık hapis cezasına karşı tüm itiraz yollarını tükettiğine hükmetmişti.