Mısır’da mahkumların serbest bırakılmasına yönelik aylık listeler hazırlanacak

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire’deki bir ailenin iftarına katıldı. (Mısır televizyonu)
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire’deki bir ailenin iftarına katıldı. (Mısır televizyonu)
TT

Mısır’da mahkumların serbest bırakılmasına yönelik aylık listeler hazırlanacak

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire’deki bir ailenin iftarına katıldı. (Mısır televizyonu)
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire’deki bir ailenin iftarına katıldı. (Mısır televizyonu)

Mısır'da tutuklu ve hükümlülerin durumunu gözden geçirmekle ilgilenen Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi, ‘yeni mahkumların serbest bırakılmasının önünü açacak aylık listeler oluşturmayı’ amaçlıyor. Komite üyeleri, ‘komitenin çalışmalarının tatillerle bağlantılı olmadığını ve çok sayıda mahkumu serbest bırakmaya ynelik gerçekleştiğini’ bildirdi.
Bu adım, komitenin davalarla bağlantılı olarak hapsedilen gençlerin serbest bırakılması için talepler almaya devam ettiği bir zamanda atıldı. Komite birkaç gün önce faaliyete geçtikten sonra (Ulusal Gençlik Konferansı) internet sitesinde bir form yayınlayarak, ‘serbest bırakılacak isimler hakkında herhangi bir yargı kararı verilmediğini’ aktardı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Kahire’de Mısırlı bir ailenin iftar daveti sırasında, 2016 yılındaki ‘Ulusal Gençlik Konferansı’nın tavsiyelerinden biri olarak ‘Mısır kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışma tabanını genişletmek’ amacıyla oluşturulan ‘Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi’ni yeniden faaliyete geçirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi üyesi Tarık el Avadi önceki gün yaptığı açıklamada, komitenin cumhurbaşkanlığı affının şartlarını yerine getirmek için aylık af listeleri yayınlamayı hedeflediğini belirterek af dosyasında (hızlı önlemler almak için) komite ile iletişim kurmak için bir dizi mekanizma ve kriter geliştirildiğini söyledi.
Diğer yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi üyesi milletvekili Tarık el Huli, komitenin siyasi partiler ve sivil toplumla çalışma rolü olduğuna dikkat çekerek Sisi'nin girişiminin, tüm siyasi güçlerin yanı sıra herkes tarafından memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Mısır Cumhurbaşkanı daha önce partizan, parlamenter ve insan hakları çevreleri ile ‘siyasi diyalog’ başlatılması çağrısında bulunmuştu. Huli önceki gün yayınlanan televizyon açıklamasında, Sisi’nin siyasi diyalog çağrısını açıklar açılamaz Af Komitesi’nin her türlü iletişim aracıyla irtibat kurduğunu belirtti. Af Komitesi’nin çok sayıda mahkumu serbest bırakmak için gerekli iradeye sahip olduğunu söyledi. Huli ayrıca komite çalışmasının tatillerle alakalı olmadığını vurguladı.



Trump: Kimse Filistinlileri Gazze'den çıkarmak istemiyor

TT

Trump: Kimse Filistinlileri Gazze'den çıkarmak istemiyor

Trump: Kimse Filistinlileri Gazze'den çıkarmak istemiyor

ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi sakinlerinin sürülmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Trump, İrlanda Başbakanı Michael Martin ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin başlangıcında, “ Hiç kimse Gazze'den kimseyi sınır dışı etmeyecek” dedi.

İrlanda Başbakanı ise toplantının başında şunları söyledi: “Gazze'de ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Barış istiyoruz, rehinelerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Tüm rehineler serbest bırakılmalı ve Gazze'ye yardım girmeli.”

Hamas tarafından memnuniyetle karşılandı

Hamas'tan gelen ilk tepkide sözcü Hazem Kasım, ABD Başkanı'nın Gazzelilerin yerlerinden edilmesine yönelik çağrılarından geri adım atmış gibi görünmesini memnuniyetle karşıladı.

Kasım, Trump'a “aşırı Siyonist sağın vizyonuyla uyum sağlamaması” çağrısında bulundu.

Doha toplantısı

Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Ürdün, BAE dışişleri bakanları ve Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi sekreteri Çarşamba günü Doha'da ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Stephen Witkoff ile Gazze Şeridi ve bölgedeki gelişmeleri görüşmek üzere bir araya geldi.

Mısır'dan yapılan açıklamaya göre Arap dışişleri bakanları Kahire'de düzenlenen Arap Zirvesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Cidde'de Filistin halkına destek konulu olağanüstü toplantısında onaylanan Gazze'nin yeniden imarı planını sundu.

Açıklamada, toplantıda ABD elçisi ile yeniden inşa çabalarının temeli olarak plan üzerinde istişare ve koordinasyonun sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Arap bakanlar Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında ateşkesin istikrarlı hale getirilmesinin önemini vurgulayarak, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık isteklerinin yerine getirilmesini sağlayacak iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak için gerçek bir çaba başlatılması gerektiğini belirttiler.

Arap bakanlar ateşkesi güçlendirmek için diyaloğu sürdürme ve çeşitli bölgesel ve uluslararası taraflarla diplomatik çabaları ve koordinasyonu yoğunlaştırarak bölgede güvenlik, istikrar ve barışı pekiştirmek için ortak hareket etme isteklerini bir kez daha teyit ettiler.

ABD'li müzakereciler Rusya'da

ABD Başkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kiev ile Suudi Arabistan'da yapılan görüşmelerin ardından Washington'un Moskova'yı Ukrayna'da 30 günlük ateşkes önerisini kabul etmeye çağırması üzerine ABD'li müzakerecilerin “derhal” Rusya'ya gideceğini duyurdu.

ABD Başkanı Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in ateşkes önerisini kabul edeceğini umduğunu söyledi.

grthyu
ABD Başkanı Donald Trump ve İrlanda Başbakanı Michael Martin 12 Mart 2025 tarihinde Washington'daki Oval Ofis'te yaptıkları görüşme sırasında konuşurken (AP)

 Trump, ABD'nin ticaret ortakları tarafından “artık kendisine kötü muamele edilmesine izin vermeyeceğini” vurgulayarak gümrük vergisi silahına başvurmasını bir kez daha gerekçelendirdi.

İrlanda Başbakanı ile görüşmesi sırasında “karşılıklı” gümrük vergilerini hatırlattı AFP'ye göre 2 Nisan'da yürürlüğe girecek.

'Ticaret savaşını kazanacağız'

ABD Başkanı, Washington tarafından çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerine karşılık olarak AB tarafından açıklanan gümrük vergilerine yanıt vereceğini doğruladı.

Brüksel'in kararına karşılık verip vermeyeceği sorulan Trump, “Elbette karşılık vereceğiz” diyerek AB'nin ABD'den faydalanmak için kurulduğu yönündeki suçlamasını yineledi. Trump "Onlar da ABD'den faydalanıyorlar" dedi.

Her iki taraf da birbirlerine daha fazla gümrük vergisi uygulayacağını açıklarken Trump, ABD'nin AB ile ticaret savaşını “kazanacağından” emin olduğunu ifade etti.