Bugün Elysee Sarayı'nda basit ama sembolik bir törenle yeni bir dönem için Fransa Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Emmanuel Macron, “Fransa'yı daha bağımsız hale getireceğiz” dedi.
Fransa'nın 5. Cumhuriyet döneminde Macron'dan önce yalnız eski cumhurbaşkanları François Mitterrand ve Jacques Chirac, iki dönem cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.
Anayasa Konseyi Başkanı Laurent Fabius, ikinci turda Macron'un yüzde 58,55 oyla aşırı sağcı aday Marine Le Pen'i mağlup ettiğini duyurdu.
Yaklaşık 450 davetlinin önünde yaptığı konuşmasının başında Ukrayna'daki savaşa atıfta bulunan Macron, "Dönüşün ciddiyetinin farkındayım" diyerek, Fransa'yı daha bağımsız hale getirmek için çağrıda bulundu.
Fransızları ‘planlayarak, reforme ederek ve dahil ederek’ ülkeyi ‘yeni bir yaklaşımla’ yönetme sözü veren Macron, gençlere daha yaşanabilir bir gezegen, daha canlı ve daha güçlü bir Fransa bırakacağını vaat etti.
Macron’un yeni cumhurbaşkanlığı dönemi resmi olarak 14 Mayıs'ta başlayacak. Yeni başbakanın atanması bu tarihten sonra yapılacak. Bir ay sonra da yasama seçimleri yapılacak.
Pazar günü, Macron, 8 Mayıs 1945'te Müttefiklerin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferi anma törenine katılacak.
Macron: Fransa'yı daha bağımsız hale getireceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cumhuriyet Muhafızlarının önünde (EPA)
Macron: Fransa'yı daha bağımsız hale getireceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cumhuriyet Muhafızlarının önünde (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة