Suudi Arabistan: Bugünden itibaren 4 meslekte sadece Suudiler istihdam edilebilecek

Karar, yaklaşık 20 bin istihdam sağlayacak

Sekreterlik, çeviri, stok sorumluları ve veri girişi çalışma alanlarının yerelleştirilmesi (Şarku’l Avsat)
Sekreterlik, çeviri, stok sorumluları ve veri girişi çalışma alanlarının yerelleştirilmesi (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan: Bugünden itibaren 4 meslekte sadece Suudiler istihdam edilebilecek

Sekreterlik, çeviri, stok sorumluları ve veri girişi çalışma alanlarının yerelleştirilmesi (Şarku’l Avsat)
Sekreterlik, çeviri, stok sorumluları ve veri girişi çalışma alanlarının yerelleştirilmesi (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı Başkanı Mühendis Ahmed el-Racihi’nin Ekim ayında çıkardığı karar göre, bugün (Pazar) sekreterlik, çeviri, stok sorumluları ve veri girişi mesleklerindeki istihdamların Suudilerle sınırlanması kararı yürürlüğe giriyor.
Çevirmenler ve stok sorumluları açısından yerelleştirme oranlarını alt sınırı 5 bin kişi olarak belirleyen Bakanlık kararı, Suudi erkek ve kadınlara bu mesleklerde 20 binden fazla iş sağlayacak. İnsan Kaynakları Bakanlığı’nın bu kararı, Suudilere kendilerine uygun ve teşvik edici bir çalışma ortamı sağlama ve iş gücü piyasasına katılımlarını artırma çabalarının bir devamı olarak geliyor.
Bu mesleklerin yüzde 100 oranında yerelleştirilmesi kararı, Suudi pazarında faaliyet gösteren tüm özel sektör kuruluşları için geçerli. Bakanlık, kurumların bu kararı uygulamaya koyabilmesi için 6 imkân sunuyor. Bunlar, söz konusu karardan yararlanan kadın ve erkek çalışanların maaşlarına yüzde 50’ye varan bir oranda sübvansiyon sağlanması, iş arayanları karar sonucunda ortaya çıkan alanlarda çalışmak üzere eğitmek ve vasıflandırmak için programlar sağlanması, işyerine gidiş-dönüş ulaşım giderleri de dahil olmak üzere çeşitli teşvikler sağlanması, iş için bir şehir veya bölgeden diğerine taşınma bedeli, çalışan anneler için çocuk bakım ödeneği ve söz konusu mesleklerde uzaktan çalışanlar için ödenek verilmesini kapsıyor.
Bakanlık, kuruluşların bu karara uymasını sağlamak için gerekli tüm önlemleri alacağını belirtti. Bu bağlamda, Suudilerle sınırlı mesleklerin yerelleştirilmesine aykırı davranan kuruluşlara, işyerinin büyüklüğüne göre 5 bin ile 20 bin riyal arasında değişen para cezası uygulanacak.
Bakanlığın verilerine göre, yerelleştirme programları, özellikle de diş hekimliği ve eczacılık da dahil olmak üzere, meslekleri yerelleştirme hedeflerini aşan rakamlara ulaştı. Özel sektördeki Suudi diş hekimlerinin sayısı yüzde 200 oranında arttı. Program, 4 bin 200’den fazla erkek ve kadın doktorun istihdamına katkıda bulundu. 6 bin 191 eczacı karardan faydalandı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, bakanlık tarafından yakın zamanda çıkarılan yerelleştirme programları, 2021 yılında daha önce hiç çalışmamış yaklaşık 400 bin Suudi erkek ve kadının iş gücü piyasasına ilk kez girmesine katkıda bulundu. Özel sektörde çalışan Suudilerin sayısı yaklaşık bir milyon 950 bin kişiye ulaştı. Bu, Suudi iş gücü piyasasında daha önce kaydedilmemiş tarihi bir rakam.
Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT) tarafından Mart ayında açıklanan verilere göre, devlet kurumlarının çabaları sonucu, 2021’in dördüncü çeyreğinde işsizlikte yüzde 11 gibi düşük bir rakam kaydedildi. Bu işsizlik oranı, Krallığın son 10 yılda kaydettiği en düşük işsizlik seviyesi oldu.



Eric Trump, Şarku’l Avsat'a konuştu: Körfez ülkeleri büyümeye inanıyor ve iddialı projeleri benimsiyor

Eric Trump
Eric Trump
TT

Eric Trump, Şarku’l Avsat'a konuştu: Körfez ülkeleri büyümeye inanıyor ve iddialı projeleri benimsiyor

Eric Trump
Eric Trump

Trump Organization’ın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Eric Trump, Körfez ülkelerini ‘büyümeye inanan ve iddialı projeleri benimseyen açık bir zihniyete’ sahip olarak tanımladı. Trump, bölgenin hızlı hükümet desteği, güvenilir ortakları ve büyük fikirleri barındıran dinamik ekonomisi sayesinde geleneksel normların ötesine geçen istisnai projeler oluşturmak için ideal bir ortam olduğunu vurguladı.

Trump'ın yorumları, Suudi Arabistanlı Dar Al Arkan'ın bir iştiraki olan DarGlobal ile ortaklaşa geliştirilen, Şeyh Zayed Yolu üzerinde 80 katlı, 350 metre yüksekliğinde ve dünyanın en yüksek yüzme havuzuna sahip bir konut kulesi olan Dubai'deki Trump International Hotel & Tower projesinin duyurulmasının ardından Şarku’l Avsat'a verdiği özel röportaj sırasında geldi.

Eric Trump, projenin Riyad, Cidde ve Umman'da duyurulan projelerin ardından Trump Organization’ın bölgedeki bir dizi yatırımının sonuncusu olduğunu vurgulayarak, Dubai seçiminin sadece ticari bir karar olmadığını, buranın öncü kültürüne ve farklı fikirleri kucaklamasına olan inançtan kaynaklandığını belirtti.

Kulenin felsefesi

Bu yeni kulenin şehirdeki diğer projelerden farklı olduğunu vurgulayan Trump, “Biz diğer markalar gibi niceliksel genişleme peşinde değiliz. Bizim felsefemiz, her şehirde o yerin karakterini ifade eden ve siluete katkıda bulunan ikonik bir proje inşa etmektir. Birbirinin kopyası değil, farklı deneyimler istiyoruz. Dubai'deki yeni bina şehrin her köşesinden görülebilecek, lüksü, yeniliği ve olağanüstü konumu bir araya getiren bir simge olacak” ifadelerini kullandı.

Kxkxk
Dubai'de yapılması planlanan Trump International Hotel & Tower (Şarku’l Avsat)

Trump sözlerini şöyle sürdürdü: “Çoğu marka, şehirleri otellerinin o kadar çok versiyonuyla dolduruyor ki aradaki fark artık tanınmaz hale geliyor. Biz bu modeli reddediyoruz. İnsanların kulemizi uzaktan görmelerini ve Trump'ın imzası olduğunu hemen anlamalarını istiyoruz.”

Uygulama hızı

Trump, Körfez'deki hükümet prosedürlerinin hızını överek, Dubai'deki kule için ruhsatların sadece altı haftada alındığını ve bunun ‘dünyada eşi benzeri görülmemiş’ bir hız olduğunu söyledi. Trump, “Benzer bir projeyi Avrupa'da yapmayı deneyin, altı ay sonra bile bir yanıt alamazsınız. Orada her şeye hayır diyen bir kültür var. Burada ise yenilikçi büyük projeler görmek için gerçek bir istek var” dedi.

Körfez'deki niteliksel değişim

Bölgedeki büyük değişimleri yorumlayan Trump şunları söyledi: “Körfez bugün emlak, turizm ve eğlence gelişiminde bir paradigma değişimine öncülük ediyor. Suudi Arabistan'ın Diriye'de yaptıkları ya da Dubai'nin yirmi yılda başardıkları dünyada rakipsiz. Dubai'yi 2005 yılından bu yana ziyaret ediyorum ve yaşanan dönüşümü kendi gözlerimle gördüm. Şehir artık sadece bir iş merkezi değil, yaşam, eğlence, turizm, eğitim ve inovasyon için küresel bir destinasyon haline geldi.”

Trump, “Körfez'de geleceğe yönelik bir tutku var. İnsanlar geriye değil ileriye bakıyor. En iyisini istiyorlar ve bunu başarabileceklerine inanıyorlar. Trump Organization gibi istisnai fırsatlar arayan markaların ihtiyacı olan şey de tam olarak bu” şeklinde konuştu.

Trump, bölgedeki iş ortamıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Körfez, özellikle de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) muhteşem. Avrupa'da bürokrasi nedeniyle proje yapmak zorken, Körfez'de büyümeye inanan ve iddialı projeleri benimseyen açık bir zihniyet var. Bu proje için izinleri altı haftadan kısa bir sürede aldık ki bu dünyada nadir görülen bir durum.”

Suudi Arabistan ilham verici bir model

Eric Trump Suudi Arabistan'daki gelişmeleri överek, ülkenin küresel bir destinasyon olma yolunda ilerlediğini söyledi. Trump sözlerine şöyle devam etti: “Suudi Arabistan inanılmaz işler yapıyor. Diriye, Qiddiya ve NEOM gibi projeler vizyoner liderliğin ekonomiyi ve küresel konumu nasıl yeniden tanımlayabileceğini gösteriyor. Batı'da artık Körfez'deki güvenlik ya da yaşam kalitesi konusunda herhangi bir şüphe yok. Buradaki insanlar güvenli şehirlerde yaşıyor ve rakipsiz bir misafirperverlik ve lüks düzeyinin tadını çıkarıyor. Küresel bilinç değişti. Körfez kendini güçlü bir şekilde kanıtladı ve dünya bunu hayranlıkla izliyor.”

Çift haneli büyüme

Trump sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Dubai lüks markalara layık bir şehir. Ekonomisi çift haneli oranlarda büyüyor, sakinleri ve ziyaretçileri lüks ve ayrıcalığa değer veriyor. Dolayısıyla, bunu Trump Organization felsefesiyle birleştirdiğimizde mükemmel bir kombinasyon yaratıyoruz. Biz sadece bina satmıyoruz, ikonlar inşa ediyoruz.”

Eric Trump, ABD Başkanı Donald Trump'ın üçüncü oğludur ve Trump'ın dünya çapındaki gayrimenkul ve otel projelerini yöneten aile şirketi Trump Organization'ın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Babasının iki dönem başkanlık yapmasının ardından aile şirketini kardeşi Donald Jr. ile birlikte yönetmektedir.