Mısır, demiryolu sistemini geliştirmek için çalışıyor

Ulaştırma Bakanı Kahire’deki Mısır Tren İstasyonunu teftiş ederken (Ulaştırma Bakanlığı)
Ulaştırma Bakanı Kahire’deki Mısır Tren İstasyonunu teftiş ederken (Ulaştırma Bakanlığı)
TT

Mısır, demiryolu sistemini geliştirmek için çalışıyor

Ulaştırma Bakanı Kahire’deki Mısır Tren İstasyonunu teftiş ederken (Ulaştırma Bakanlığı)
Ulaştırma Bakanı Kahire’deki Mısır Tren İstasyonunu teftiş ederken (Ulaştırma Bakanlığı)

Mısır hükümeti, demiryolu sistemini geliştirme için çalışıyor. Hükümet, trenlerde ve Kahire metrosunda yolculara üst düzey hizmetler sunmayı hedefliyor. Ulaştırma Bakanı Kamil el-Vezir “Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin demiryolu sisteminin tüm bileşenlerini geliştirmeye yönelik talimatı çerçevesinde, kapsamlı planını uygulanmaya devam edecek” dedi. Dün yapılan açıklamada Vezir, “Siyasi liderlik, metro ağının tamamlanmasının genişletilmesi, ‘Helvan-el-Merc el-Cedid’, ‘Şubra el-Hayme-Gize kırsalı’ olmak üzere, iki hattın geliştirilmesi ve bakımının yapılmasına yönelik talimat verdi. Aynı zamanda, üç hatlı elektrikli hızlı tren hattı, monoray ve hafif raylı sistem projeleri gibi, çevre dostu elektrik ile çalışan dev bir ulaşım ağı kurulması talimatı verdi. Bu, Mısır’daki ulaşım araçlarında büyük bir niteliksel sıçrama oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Mısır hükümeti, “Demiryollarının gelişimi birkaç unsura odaklanıyor; Bunlar, emniyet ve güvenlik faktörlerini artırmak için mobil üniteler (vagonlar ve traktörler), rayların (raylar, istasyonlar ve yollar) yanı sıra, sinyalizasyon sistemlerinin modernize edilmesi, atölyelerin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi ve tüm modern ekipmanlarla donatılması ve insan unsurunun yetiştirilmesini içeriyor” açıklamasında bulundu.  Mısır, geçtiğimiz yıl içinde can kaybına ve yaralılara neden olan tren kazalarına tanık oldu.
Bakan dün Kahire’de Ramses Meydanı’ndaki Mısır Tren İstasyonu’nu denetledi. İstasyona giriş ve çıkışta bulunan elektronik kapıların deneme çalışmasını izledi. Ayrıca yeni rezervasyon sistemi ve sistemin eski rezervasyon sistemi ve elektronik portallar ile entegrasyonun sağlanması hakkında bilgi aldı. Ulaştırma Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamaya göre, Mısır demiryolları tarihinde bir ilk olarak ilk aşamada Ramses, Gize, Sidi Gabir, İskenderiye ve Demenhur istasyonlarında elektronik kapılar kuruldu. Elektronik kapılar, yolcuların istasyonlara giriş ve çıkışlarını düzenleyerek, biletsiz hiçbir yolcunun girişine izin verilmemesi için önemli bir adımı temsil ediyordu.
Mısır Ulaştırma Bakanı, Ramses’teki “El-Şuheda” istasyonunda metronun ikinci hattının trenlerinden birinde yaptığı açıklamada, “Trenler arasındaki varış süresini kısaltmak, yolculara verilen hizmeti iyileştirmek, sinyalizasyon, iletişim ve merkezi kontrol sistemlerinin modernize etmek için birinci metro hattı geliştirilecek. Ayrıca 55 yeni klimalı tren satın alınarak mobil ünitelerde daha iyi bir hale getirilecek” ifadelerini kullandı. Bakan, birinci metro hattında kullanılan 23 trenin bakımının yapılacağına ve ikinci hattın sistemlerinin geliştirileceğine de dikkat çekti.



Hizbullah'a "çağrı cihazı" operasyonunun detayları ortaya çıktı

Hizbullah destekçileri, çağrı cihazlarının patlatılmasıyla öldürülenler için dün cenaze töreni düzenlemişti (AFP)
Hizbullah destekçileri, çağrı cihazlarının patlatılmasıyla öldürülenler için dün cenaze töreni düzenlemişti (AFP)
TT

Hizbullah'a "çağrı cihazı" operasyonunun detayları ortaya çıktı

Hizbullah destekçileri, çağrı cihazlarının patlatılmasıyla öldürülenler için dün cenaze töreni düzenlemişti (AFP)
Hizbullah destekçileri, çağrı cihazlarının patlatılmasıyla öldürülenler için dün cenaze töreni düzenlemişti (AFP)

Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının ardından telsiz, radyo ve güneş enerjisi panellerinin patlatılmasıyla bölge topyekun savaşa doğru sürükleniyor. 

17 Eylül'de Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşanmış, ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 800 kişi de yaralanmıştı. 

Dün de ülkedeki telsiz, radyo ve güneş enerji sistemlerinde patlama gerçekleşti. En az 20 kişinin öldüğü, 450'den fazla kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Lübnanlı yetkililer, olaydan İsrail'i sorumlu tutarken Tel Aviv'den henüz açıklama gelmedi.

Diğer yandan saldırıyla ilgili bilgiye sahip olan fakat adlarının gizli tutulmasını isteyen kaynaklar, Amerikan gazetesi New York Times'a (NYT) operasyonun ardında İsrail'in olduğunu doğruluyor. 

Mossad'ın BAC Consulting adlı bir paravan şirket kurduğu ve çağrı cihazlarını bubi tuzağına dönüştürerek Lübnan'a soktuğu iddia ediliyor. Macaristan merkezli bu paravan şirket, kağıt üstünde Tayvanlı Gold Apollo firması adına çağrı cihazı üretiyor. Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen İsrailli istihbaratçılar, buna ek olarak operasyonda en az iki paravan şirket daha oluşturulduğunu belirtiyor. 

Kaynaklar, AR-924 model numaralı cihazların bataryalarına patlayıcı bir madde olan pentaeritritol tetranitrat (PENT) yerleştirildiğini ve bunların 2022 yazında Lübnan'a gönderildiğini ifade ediyor.

Hizbullah, İsrail istihbaratı tarafından takip edilmemek için cep telefonlarını bırakıp çağrı cihazı kullanmaya başlamıştı. Kaynaklar, bu kararın ardından milyonlarca dolarlık yatırımla üretimin artırıldığını ve Lübnan'a bubi tuzağı haline getirilmiş binlerce cihaz sokulduğunu söylüyor.

Öte yandan ikinci dalga saldırıda telsiz ve güneş enerji panellerinin nasıl patlatıldığı henüz bilinmiyor.

NYT'nin patlayan telsizlerin görüntülerinden yola çıkarak yaptığı analizde, bunların çağrı cihazlarından daha ağır ve büyük olduğuna, bu yüzden daha fazla hasar yarattığına işaret ediliyor. 

Ayrıca telsizlerin patlamasıyla daha büyük yangınlar çıktığına, bunun da çağrı cihazlarına kıyasla telsizlere daha fazla patlayıcı yerleştirilmiş olabileceğini gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Lübnan'ın açıkladığı rakamlara göre telsizlerin patlatılmasıyla en az 71 ev ve dükkanla 18 sivil araç ve motosiklet yandı. 

Telsizlerden bazılarında Japon firması Icom'un amblemi görülüyor. Ancak şirket, IC-V82 model numaralı telsizlerin ve bunlarda kullanılan bataryaların üretiminin neredeyse 10 yıl önce durdurulduğunu belirtiyor. Patlayıcıların bu cihazlara nasıl yerleştirildiğiyse henüz netleştirilemedi. Icom, bu telsizlerin sahte olabileceğini öne sürüyor.

Lübnan medyasındaki haberlerde, saldırıda en az iki güneş enerjisi panelinin de alev aldığı bildiriliyor. Saldırılarda çıkan küçük çaplı yangınların söndürüldüğü bildirilirken, patlamada bir kız çocuğunun yaralandığı aktarılıyor. Ancak bu panellerin infilak ettirilen diğer cihazların etkisiyle mi alev aldığı yoksa uzaktan kumandayla mı patlatıldığı belli değil. 

Amerikan düşünce kuruluşu Soufan Center'dan Clara Broekaert, CNN'e açıklamasında saldırı dalgasının Lübnan halkının psikolojisini olumsuz etkilediğini ve Hizbullah üzerinde misilleme baskısı oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor:

Saldırılarda günlük hayatın böylesine korkunç, beklenmedik ve geniş ölçekte kesintiye uğratılması, misilleme yapılmasına yönelik ekstra bir baskı yaratacaktır diye düşünüyorum. İnsanlar yaşananların hesabının sorulduğunu görmek istiyor.

Üst üste gelen saldırıların ardından dün Hizbullah, İsrail sınırındaki el-Merc bölgesine füze fırlattı. İkisi ağır 8 İsraillinin yaralandığı bildirilirken, bu kişilerin sivil veya asker olduğuna ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Independent Türkçe, Times of Israel, New York Time, Japan Times, CNN, France 24