Brezilya: Lula siyaset sahnesine geri döndü

Lula da Silva, başkanlık kampanyasını "Brezilya'yı Yeniden İnşa Et" sloganıyla başlattı

Brezilyalı solcu lider Luis Inacio Lula da Silva (AFP)
Brezilyalı solcu lider Luis Inacio Lula da Silva (AFP)
TT

Brezilya: Lula siyaset sahnesine geri döndü

Brezilyalı solcu lider Luis Inacio Lula da Silva (AFP)
Brezilyalı solcu lider Luis Inacio Lula da Silva (AFP)

Brezilyalı solcu lider Luis Inacio Lula da Silva, Ekim ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanyasını, Başkan Jair Bolsonaro'nun "sorumsuz ve canice" yönetiminin ardından ülkeyi "yeniden inşa" sloganıyla başlattı.
Şarku’l Avsat’ın AFP’ye dayandırdığı haberine göre 76 yaşındaki Lula, Sao Paulo'da yaklaşık 4 bin destekçisine yaptığı açıklamada, "Hepimiz yalnızca zafer için değil, Brezilya'da seçimlerden daha zor olacak yeniden inşa ve değişim için de çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
İktidardan ayrıldıktan on iki yıl sonra eski sendikacı, solun liderliği için herhangi bir meydan okuma olmadan üçüncü dönem için yarışıyor.
2003-2010 yılları arasında iki dönem başkanlığını yürüttüğü Brezilya siyaset sahnesinde muazzam bir dayanıklılığa ve çok büyük bir ağırlığa sahip olan İşçi Partisi lideri, altıncı kez cumhurbaşkanlığına aday oluyor.
Üçüncü seçeneği mümkün kılan bir adayın yokluğunda Lula, seçimlerde Jair Bolsonaro'yu (67) yenebilecek tek kişi olmaya devam ediyor. Lula, iktidarda kalmak için her şeyi yapmaya hazır görünen cumhurbaşkanına karşı büyük bir farkla kamuoyu yoklamalarındaki liderliğini sürdürüyor.
2 ve 30 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri, yükselen 213 milyon nüfuslu devasa ülkedeki aşırı kutuplaşmayı gözler önüne serecek.
Solcu aday destekçilerine “Ne istiyoruz? Brezilya demokrasisi mi yoksa otoriterlik mi? Seçim hiç bu kadar basit olmamıştı” diye seslendi.
Lula, Brezilya bayrağını gösteren dev ekranın önünde yaklaşık elli dakika konuştu.

Lula, "Brezilya köle bir devlet olmak için çok büyük" diye ekledi ve birkaç kez hedefinin "mevcut hükümetin sorumsuz ve canice politikası karşısında ülkenin egemenliğini yeniden kurmak" olduğunu tekrarladı.
Yönetimi sırasında kürsüde hitabet yeteneklerini gösterdiği büyük toplantıların aksine Lula, konuşmasını okumakla yetiniyor, dinleyicilere görece uzun süre bakmıyor, doğaçlama ve boş laflardan kaçınıyordu.
Danışmanları Lula’ya, son tartışmalar patlak verdikten sonra yüzünde sakinlik ve güven göstermesini tavsiye etti.
Lula, bu hafta Time dergisine verdiği röportajda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir (Volodimir) Zelenskiy’i eleştirdi ve ona, "Ben de iyi bir komedyendim. Ama televizyonda görünsün diye savaş başlatmaya zorlamayın” dedi. Ayrıca Lula, Zelenskiy’nin ülkesindeki çatışmadan Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile "aynı derecede" sorumlu olduğunu da sözlerine ekledi.
Gençliğinde tornacı bir sendikacı olan Lula, kürtaj, polis ve orta sınıf hakkındaki tartışmalı açıklamaları nedeniyle de eleştirildi.
Sao Paulo'nun eski merkez sağ valisi başkan yardımcısı adayı Geraldo Alcumen, aşırı sağ aday Jair Bolsonaro'ya karşı dayanışma göstermek amacıyla yayınladığı video konuşmasında şunları söyledi: “Hiçbir anlaşmazlık bizi demokrasiyi koruma görevimizden alıkoyamaz”.
Lula'nın karizmasından yoksun olmasına rağmen, 2006 ikinci tur seçimlerinde eski solcu cumhurbaşkanı tarafından mağlup edilen Geraldo Alckmin, merkeze, ılımlı sağ seçmenlere ve iş dünyasına güven veriyor.
Alckmin, geçtiğimiz cuma günü Kovid-19 virüsüne yakalanması nedeniyle kampanyanın açılışında konuşmasını evinden video aracılığıyla yaptı.
Konuşmalara katılan avukat Alexandre Boubou (29), "Lula, geniş bir demokratik cephe için ittifak oluşturabilecek tek kişi” dedi.
Önümüzdeki haftadan itibaren Lula, Başkan ve aday Bolsonaro'nun güneydoğuda yer alan Minas Gerais eyaletinden başlayarak aylardır yaptığı gibi ülke çapında turlara başlayacak.
Congreso im Foucault internet sitesinin kurucusu Silvio Costa, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Lula gerçekten seçimleri kazanmak istiyorsa seçmenlere daha yakın olmak için Bolsonaro gibi sokaklara çıkmalı” dedi.
Lula da Silva, ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri azaltma ve eğitimi teşvik etme mirasının "yok edildiğine ve dağıtıldığına" inanıyor.
Time dergisine yaptığı açıklamada Lula, "Yaptığımdan daha fazlasını ve daha iyisini yapabileceğimi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Bu yeni adaylık, 2018 başkanlık yarışından diskalifiye edilerek, Jair Bolsonaro'nun kolayca seçilmesine izin veren Lula için bir intikam tadı taşıyor.
Kasım 2019'da serbest bırakılıncaya kadar yolsuzluk suçlamalarıyla bir buçuk yıl hapiste kaldı. Lula'nın siyasi hayatı, Yüksek Mahkeme Mart 2021'de mahkumiyetini bozana kadar geçmişte kalmış bir şeydi.



Sırbistan Cumhurbaşkanı: Büyük bir doğalgaz boru hattının yakınında patlayıcı madde bulundu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić (Reuters)
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić (Reuters)
TT

Sırbistan Cumhurbaşkanı: Büyük bir doğalgaz boru hattının yakınında patlayıcı madde bulundu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić (Reuters)
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić (Reuters)

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan'daki polis ve askeri güçlerin, ülkenin büyük bölümüne doğalgaz sağlayan ve kuzeyde Macaristan'a uzanan önemli bir doğalgaz boru hattının yakınında "yıkıcı güce sahip patlayıcılar" bulduğunu açıkladı.

Bloomberg News'un haberine göre Vucic, Instagram paylaşımında Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştüğünü ve kendisine "Sırbistan ve Macaristan'ı birbirine bağlayan doğalgaz altyapısına yönelik tehditle ilgili askeri ve polis soruşturmasının ilk bulgularını" bildirdiğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'den aktardığına göre Vucic, patlayıcı düzenekleri ve tanımlanamayan patlayıcılar bulunduğunu, ancak şu ana kadar herhangi bir hasar tespit edilmediğini belirtti. "Sırp ordusu bugün ülkenin hayati çıkarlarına zarar verebilecek bir eylemi önlemeyi başardı" diye belirtti. Sırbistan Cumhurbaşkanı, dün ilerleyen saatlerde ülkenin Savunma Konseyi'nin kriz toplantısının yapılacağını duyurdu.

Macaristan'da parlamento seçimlerinin bir hafta içinde, yani 12 Nisan'da yapılması planlanıyor. Hem Vucic hem de Orban, patlayıcıların bulunmasıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek, iki liderin uzun süredir iyi ilişkiler sürdürdüğünü kaydetti.

Vucic, patlayıcıların Macaristan sınırındaki Velebit köyü yakınlarında, Balkan Akımı boru hattı boyunca bulunduğunu söyledi. Bu boru hattı, Rus doğalgazını Türkiye'den Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a taşıyor.


Trump, gizemli bir paylaşımda İran için verilen süreyi "Salı günü (yarın) saat 20'ye kadar" uzatacağını işaret etti

3 boyutlu yazıcıyla üretilen minyatür modelde Trump, Hürmüz Boğazı'nı gösteren bir harita ile birlikte tasvir ediliyor (Reuters)
3 boyutlu yazıcıyla üretilen minyatür modelde Trump, Hürmüz Boğazı'nı gösteren bir harita ile birlikte tasvir ediliyor (Reuters)
TT

Trump, gizemli bir paylaşımda İran için verilen süreyi "Salı günü (yarın) saat 20'ye kadar" uzatacağını işaret etti

3 boyutlu yazıcıyla üretilen minyatür modelde Trump, Hürmüz Boğazı'nı gösteren bir harita ile birlikte tasvir ediliyor (Reuters)
3 boyutlu yazıcıyla üretilen minyatür modelde Trump, Hürmüz Boğazı'nı gösteren bir harita ile birlikte tasvir ediliyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, dün İran'a Hürmüz Boğazı'nı yeniden açacak bir anlaşmaya varması veya yıkıcı bombardımanla karşı karşıya kalması için verilen süreyi uzatmış gibi göründü; kısa bir mesajda "Salı, 20:00 EST!" yazdı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Salı günü 20.00 olarak belirlenen yeni son tarih, İran'a verdiği ültimatomun bir gün ertelenmesi anlamına geliyor; bu ültimatom, anlaşmaya varılmaması halinde ülkenin enerji santrallerini ve köprülerini yok etmekle tehdit etmesinin ardından geldi.

ABD Başkanı, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı yeniden açmaması halinde altyapısını bombalama tehdidini yineledikten kısa bir süre sonra, dün İran ile anlaşmaya varılmasının "iyi bir ihtimal" olduğuna inandığını ifade etti.

Trump, Fox News muhabirine, “Bence yarın iyi bir şans var. Şu anda müzakere ediyorlar” dedi. “Eğer hızlı bir şekilde anlaşmaya varamazlarsa, her şeyi yok etmeyi ve petrolü almayı ciddi olarak düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Aynı röportajda Trump, İranlı müzakerecilere ABD veya İsrail saldırılarının hedefi olmamaları için “dokunulmazlık” sağladığını söyledi.

ABD başkanına göre Tahran bu fikirden vazgeçtiği için müzakereler artık İran'ın nükleer silah edinimi konusunu ele almıyor.

Fox News muhabiri Trey Youngst'a göre Trump, “Önemli olan nokta şu ki, nükleer silahları olmayacak. Bu konuda müzakere bile yapmıyorlar; çok basit. Bu konuda taviz verildi. Çoğu konuda taviz verildi.” dedi.

Trump ayrıca, ABD'nin belirtilmeyen bir tarihte, bölgedeki Kürt gruplar aracılığıyla İran'daki hükümet karşıtı protestoculara silah göndermeye çalıştığını da belirtti.

Aralık ayı sonlarında İran'da artan yaşam maliyetine karşı bir protesto hareketi patlak verdi ve bu hareket genişleyerek hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Ocak ayında Trump, protestoculara "yardım yolda" sözü verdi.

Fox News'e dün verdiği demeçte, "Protestoculara büyük miktarlarda silah gönderdik" dedi ve ekledi: "Sanırım Kürtler silahlandı."

Mart ayı sonlarında, Irak Kürdistan Bölgesi'nden üst düzey bir yetkili, AFP’ye verdiği bir röportajda, Washington'un Irak bölgesinde bulunan İranlı Kürt gruplarını silahlandırmadığını doğruladı.


Rusya: Amerika, İran'a yönelik "ültimatom" dilinden vazgeçmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda), 17 Aralık 2025'te Moskova'da düzenlenen basın toplantısının ardından İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile tokalaşıyor (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda), 17 Aralık 2025'te Moskova'da düzenlenen basın toplantısının ardından İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile tokalaşıyor (AP)
TT

Rusya: Amerika, İran'a yönelik "ültimatom" dilinden vazgeçmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda), 17 Aralık 2025'te Moskova'da düzenlenen basın toplantısının ardından İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile tokalaşıyor (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda), 17 Aralık 2025'te Moskova'da düzenlenen basın toplantısının ardından İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile tokalaşıyor (AP)

Rusya, dün İran ile gerilimi azaltma çabalarının meyve vereceği umudunu dile getirerek, ABD'nin "ültimatom dilini terk edip müzakere yoluna dönerek" buna katkıda bulunabileceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre bu açıklama, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi arasında gerçekleşen görüşmenin ardından yayınlandı.

Açıklamada, her iki tarafın da “krizin çözümü için siyasi ve diplomatik çabaları ilerletme fırsatlarını baltalayacak herhangi bir eylemden, BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere, kaçınma çabalarına çağrıda bulunduğu” belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Rusya'nın “uzun vadede ve sürdürülebilir olarak Ortadoğu'da normalleşmeyi sağlamak için gerilimleri azaltma çabalarını desteklediği, bunun da ABD'nin ültimatom dilini terk edip müzakere masasına dönmesiyle kolaylaştırılacağı” ifade edildi.