Biden yönetimi, Kongre’yi Ukrayna yardımını 19 Mayıs’a kadar geçirmeye çağırdı

ABD’nin Dover Hava Üssü’nden Ukrayna’ya sevk edilen askeri teçhizatlar (AP-Arşiv)
ABD’nin Dover Hava Üssü’nden Ukrayna’ya sevk edilen askeri teçhizatlar (AP-Arşiv)
TT

Biden yönetimi, Kongre’yi Ukrayna yardımını 19 Mayıs’a kadar geçirmeye çağırdı

ABD’nin Dover Hava Üssü’nden Ukrayna’ya sevk edilen askeri teçhizatlar (AP-Arşiv)
ABD’nin Dover Hava Üssü’nden Ukrayna’ya sevk edilen askeri teçhizatlar (AP-Arşiv)

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna için ek finansmanın 19 Mayıs’a kadar onaylaması için Kongre’ye çağrıda bulunarak, bunun Washington’un Kiev’e sürekli güvenlik yardımı sağlama yeteneği için kritik olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu talebi ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi’nin azınlık lideri Kevin McCarthy ve birkaç önemli Kongre komitesinin başkanına ortak mektup göndererek iletti.
Reuters tarafından görülen mektuplarda, Biden’ın acil bir duruma yanıt olarak, Kongre onayı olmadan ABD stoklarında fazla olan silah transferine izin vermesi için çekilecek sadece 100 milyon dolar olduğu bilgisi yer aldı.
Söz konusu mektuplarda, “Yardımınıza ihtiyacımız var. Bu fonun en geç 19 Mayıs 2022’ye kadar tükenmesini bekliyoruz. Güvenlik yardımımıza mevcut hızda devam edeceksek, bu tarihe kadar ek ödeneklere -ek kesintiler için yetki de dahil olmak üzere- ihtiyacımız olacak” denildi.
Başkan Biden, Ukrayna'ya askeri ekipman verilmesini kolaylaştırmak için bu ülkeye ekipmanların ödünç verilmesi ya da kiralanmasına imkan tanıyan yasayı imzaladı.
ABD Kongresi’ndeki Demokratlar ise Biden’ın 33 milyar dolarlık teklifinin üzerine çıkarak, Ukrayna’ya 39.8 milyar dolarlık yardım paketini teklif etti.
Teklifin Temsilciler Meclisi ve Senato’dan hızlı bir şekilde geçmesi bekleniyor.



Trump ve Putin'in zirvesine ev sahipliği yapacak askeri üs hakkında ne biliyoruz?

ABD Başkanı Donald Trump 16 Temmuz 2018'de Helsinki'deki toplantı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump 16 Temmuz 2018'de Helsinki'deki toplantı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile (AFP)
TT

Trump ve Putin'in zirvesine ev sahipliği yapacak askeri üs hakkında ne biliyoruz?

ABD Başkanı Donald Trump 16 Temmuz 2018'de Helsinki'deki toplantı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump 16 Temmuz 2018'de Helsinki'deki toplantı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in ikinci dönemindeki ilk zirvesi, cuma günü Alaska, Anchorage'daki Elmendorf Richardson ABD askeri üssünde gerçekleştirilecek.

Sky News, Anchorage'ın birçok ABD başkanına ev sahipliği yapmış olmasına rağmen, Vladimir Putin'in Kremlin'deki görevi boyunca şehri bir kez bile ziyaret etmediğini bildirdi.

Bu, Trump'ın ikinci döneminin başlangıcından bu yana Alaska'ya ilk ziyareti olacak, ancak ilk döneminde Elmendorf Richardson'a birkaç kez gitmişti.

Eski başkanlar Joe Biden ve Barack Obama da burayı ziyaret etti. Obama, 2015 yılındaki gezisi sırasında Kuzey Kutbu'na ayak basan ilk ABD başkanı oldu.

Şarku’l Avsat’tın SKY News’ten aktardığına göre bu üs, Alaska'nın en büyüğü ve 32 binden fazla kişiyi barındırdırıyor, yani Anchorage nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Bölge, Rusya için de önem arz ediyor: ABD, Alaska'yı 158 yıl önce Rus İmparatorluğu'ndan satın almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)

Aslında, Alaska'daki küçük Diomede Adası, Bering Boğazı'nda bulunan büyük Diomede Adası'ndan üç milden daha az bir mesafede yer almaktadır, bu da iki ülke arasındaki coğrafi yakınlığı göstermektedir.

Putin'in dışişleri danışmanı Yuri Ushakov, “Heyetimizin Bering Boğazı'nı hava yoluyla geçmesi ve iki ülke liderleri arasında bu kadar önemli ve beklenen bir zirvenin Alaska'da yapılması son derece mantıklı” ifadelerini kullandı.

Kongre Kütüphanesi'ne göre Soğuk Savaş döneminde üs, Amerika Birleşik Devletleri'ni o zamanki Sovyetler Birliği'ne karşı savunmada "özel öneme sahip" kabul ediliyordu.

Üs, ABD Hava Kuvvetleri'nin “bilinen veya öngörülen hiçbir savaş uçağıyla kıyaslanamayacak” bir savaş uçağı olan F-22 Raptor gibi uçakları barındırıyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bölgeyi “karla kaplı muhteşem dağlar, göller, nehirler, buzullar ve zengin vahşi yaşamla karakterize” olarak tanımlıyor.

Üsse arabayla ulaşmaya çalışan ziyaretçilere ise uzaklığı nedeniyle acil durum ekipmanları, yiyecek, battaniye ve yedek yakıt getirmeleri tavsiye ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (sağda), ABD Başkanı Donald Trump (ortada) ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (sol), (AFP)Ukrayna Devlet Başkan Volodimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)

Bazıları, ABD başkanının Rusya-Ukrayna ihtilafı hakkında Alaska'da görüşmeler yapma kararını eleştirdi. İngiltere'nin eski Belarus Büyükelçisi Nigel Gould-Davies, "Putin'in Trump ile görüşmeleri sırasında şu argümanı kullandığını hayal etmek kolay: 'Bakın, topraklar pazarlığa açıktır. Size Alaska'yı verdik. Ukrayna neden bize topraklarının bir kısmını veremiyor?'" dedi. Beyaz Saray sözcüsü Carolyn Leavitt, görüşmeyi durumu daha iyi anlamak için bir "dinleme egzersizi" olarak nitelendirdi.