Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: DEAŞ tehdidi hala devam ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: DEAŞ tehdidi hala devam ediyor
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: DEAŞ tehdidi hala devam ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: DEAŞ tehdidi hala devam ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, Suudi Arabistan'ın DEAŞ’ın Irak ve Suriye’de yayılmasını engellemede kilit rol oynayan DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun oynadığı önemli ve kayda değer rolü takdir ettiğini vurguladı.
Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen terör örgütü DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Bakanlar Toplantısı’ndaki Suudi Arabistan heyetine başkanlık ettiği sırada açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, “Bu örgütün oluşturduğu tehdidin hala devam ettiği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Bu yüzden herkesin bu tehdidi tamamen ortadan kaldırmak için çabalarını ve koordinasyonunu devam ettirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Prens Faysal bin Ferhan, Krallığın DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nu destekleme yönündeki değişmez tutumunun hala devam ettiğini vurgulayarak, Krallığın Irak'ın istikrara kavuşup nüfuzunun ve egemenliğinin bütün topraklarını kuşatması hususuna özen gösterdiğini belirtti. Ayrıca Irak'ın, örgütü ortadan kaldırmak için gösterdiği çabalara ve Uluslararası Koalisyon ile sürekli koordinasyon içerisinde olmasına övgüde bulundu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Krallığın Irak'ta yeniden imara yönelik projeleri desteklemeye, Suriye'de DEAŞ’ın elinden kurtarılmış bölgeleri istikrara kavuşturma çabalarını desteklemeye ve bu bölgelerdeki güvenliği ve ekonomik durumu istikrara kavuşturmaya özen gösterdiğini belirtti. Krallığın, radikal mesajlarla mücadele etmek için bölgesel ve uluslararası düzeyde çalışan Radikal İdeolojiyle Mücadele Küresel Merkezi ‘İtidal’ başta olmak üzere birçok merkez kurduğunu kaydetti. Ayrıca Krallığın DEAŞ’ın Afrika kıtasında gittikçe artan yayılma tehdidine karşı koymak için özellikle Afrika’ya odaklanan bir grubun kurulmasını memnuniyetle karşıladığını ve desteklediğinin altını bir kez daha çizdi.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, G20 Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere Atlanta’da

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, G20 Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere Atlanta’da

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere bugün ABD’nin Atlanta kentine ulaştı.

Toplantılarda başta jeopolitik gelişmeler, deniz ulaşımının güvenliği, enerji, gıda güvenliği, küresel ticaret ve tedarik zincirleri olmak üzere öne çıkan uluslararası meselelerin ele alınması bekleniyor. Görüşmelerde ayrıca küresel ekonomik sorunlarla mücadele etmek amacıyla uluslararası iş birliğinin ve çok taraflı çalışmaların güçlendirilmesi konuları da gündemde olacak.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre  Suudi heyetinde, Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender bin Sultan ile Maliye Bakan Yardımcısı ve G20 Suudi Arabistan Elçisi Abdülmuhsin el-Halef de yer alıyor.


Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü

Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü
TT

Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü

Koalisyon güçleri Mekke bölgesinde Husilere ait İHA’yı düşürdü

 

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, Husilerin bugün sabaha karşı Mekke bölgesine gönderdiği bir insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleri tarafından engellenerek imha edildiğini açıkladı.

Açıklama, Husilerin fırlattığı seyir füzesinin Suudi Arabistan’ın batı bölgesini hedef almasının ardından hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmesinden yalnızca birkaç saat sonra yapıldı.

Öte yandan Yemen Silahlı Kuvvetleri, Taiz cephelerinden gelen saha raporlarını son derece ciddiyetle ele aldıklarını duyurdu. Açıklamada, Husilerin zehirli maddeler içerdiğinden şüphelenilen mühimmat kullandığı, bunun sonucunda sivillerin ve Halk Direnişi mensuplarının boğulma ve bayılma vakaları yaşadığı yönündeki bildirimler üzerine harekete geçildiği belirtildi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, kullanılan maddelerin niteliğinin belirlenmesi, etkilerinin belgelenmesi, kaynaklarının tespit edilmesi ve bu maddelerin temininde rol oynayan tarafların ortaya çıkarılması için acil soruşturma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer yandan Yemen hükümetine bağlı Ulaştırma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki Aden Uluslararası Havalimanı’nda faaliyetlerin yeniden normale döndüğünü bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre havalimanı, çarşamba akşamı düzenlenen ve Husilerin üstlendiği saldırının ardından geçici olarak hizmet dışı kalmıştı.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Romanya Cumhurbaşkanı, bölgedeki gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Romanya Cumhurbaşkanı, bölgedeki gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Romanya Cumhurbaşkanı Nicuşor Dan ile yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeleri, bölgesel ve uluslararası gündemdeki konuları ele aldı.

Dün gerçekleşen görüşmede Suudi Arabistan ile Romanya arasındaki mevcut iş birliği de değerlendirildi. İki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik imkanlar görüşüldü.

Muhammed bin Selman, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de ikili ilişkileri ve farklı alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi yollarını ele aldı.

Görüşmede Güney Kore Cumhurbaşkanı, ülkesinin Husilerin Suudi Arabistan’daki sivil tesislere yönelik saldırılarını kınadığını ifade etti.

Öte yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’i telefonla arayarak iki trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti ve yaralılara acil şifalar diledi.

Sánchez, Muhammed bin Selman’a nazik mesajı ve taziyeleri dolayısıyla teşekkür etti. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki ilişkiler ve çeşitli alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı.

İspanya Başbakanı, Husilerin Suudi Arabistan topraklarına yönelik saldırılarını kınayarak, ülkesinin Suudi Arabistan ile tam dayanışma içinde olduğunu vurguladı.