İsrail Başbakanı Bennett, Mansur Abbas'ın hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulundu

Hamas Hareketi’nin Abbas’a yönelik söylemlerindeki sertlik endişelere neden oluyor.

Mansur Abbas. (AP)
Mansur Abbas. (AP)
TT

İsrail Başbakanı Bennett, Mansur Abbas'ın hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulundu

Mansur Abbas. (AP)
Mansur Abbas. (AP)

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ın Birleşik Arap Listesi (Ra'am) lideri Mansur Abbas'ın hayatının tehdit altında olduğunu söyledi. Söz konusu bilgi Bennet’a yakın bir kaynak tarafındna verildi.
Kaynak, Bennett’ın ekibiyle konuştuğunu belirterek cesur siyasi duruşları ve İsrail'in Yahudi ve demokratik bir devlet olduğu fikrine destek vermesi nedeniyle Abbas'ın canına kast edecek İsrail vatandaşı Arap aşırılık yanlılarına atıfta bulundu. Bunun, Gazze Şeridi'ndeki Hamas Hareketi’nin Lideri Yahya Sinvar'ın Abbas'a karşı başlattığı kapsamlı saldırı ile ilişkili olduğunu kaydetti.
Kaynak, Bennett'ın söz konusu tehdit karşısında ne yapacağını, elinde herhangi bir istihbarat bilgisi olup olmadığını veya güvenlik servislerine bu konuda talimat verip vermediği konusunda detay paylaşmadı.
Abbas ve milletvekillerinin Mescid-i Aksa'nın işgalini protesto etmek için alınan hükümet koalisyonuna katılma ve süreci dondurmaktan geri dönme kararı  birçok İsrailli politikacı tarafından övgüyle karşılanmıştı.
Diğer yandan İsrail muhalefet lideri Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, Bennett ve aile üyelerine veya başka bir politikacıya tehdit mektupları gönderen bir kişi olduğunun kanıtlanması halinde Likud partisinden bir ismi ihraç edeceğini duyurdu.
İsrail polisi geçtiğimiz perşembe günü mahkemede, Başbakan ve aile üyelerinin hayatını tehdit ettiğinden şüphelenilen bir kadını tutukladığını duyurmuştu. Güney sahilindeki Aşkelon şehrinde yaşayan 65 yaşındaki Yahudi vatandaşı Ilana Sporta Hania, polis ve Şin Bet güvenlik servisi tarafından ortak yürütülen gizli soruşturmaların ardından tutuklandı. Polis tarafından yapılan açıklamada müfettişlerin Bennet ailesine yönelik ölüm tehditleri konusunu ciddiye aldıklarını doğruladı.

Operasyonlar sürüyor
İsrail işgal güçleri, Cenin Mülteci Kampı’nda Mahmud ed-Dabai'yi tutuklamak için yürütülen operasyon kapsamında bir evi füzelerle bombalayarak yıktı.
Operasyon, mahkum Zekeriya ez-Zubeydi'nin kardeşi genç Davud ez-Zubeydi de dahil olmak üzere kamptaki 13 Filistinlinin yaralanmasıyla sonuçlanan kanlı çatışmalara yol açtı. Ayrıca İsrail Özel Polis Birimi’nden Noam Raz' isimli bir polisin ölümüyle sonuçlandı.
İşgal güçleri dün sabah hem ed-Dabai’yi tutuklamak hem de gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürüldüğü bölgede delil toplamak amacıyla Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenledi. Onlarca genç operasyona karşı koymak için harekete geçti.  Bazıları işgal askerlerine ateş açtı. İsrail güvenlik güçleri ed-Dabai'nin evini kuşatarak teslim olmasını istedi. Ancak karşı konulması sonucu ed-Dabai’nin yaşadığı eve ve ailenin diğer dört eve saldırı düzenlendi. Saldırıda bomba kullanıldı. İşgal güçleri ayrıca Batı Şeria'da yürüttükleri geniş çaplı bir gözaltı kampanyası ile Salfit'in kuzeyindeki Kefr Haris kasabasından Filistinlileri tutukladı. El-Halil kentinde yapılan aramalarda da silah ele geçirildiği iddia edildi. Çıkan olaylarda onlarca Filistinli yaralandı.



İsrail, Gazze'deki tampon bölgeyi genişletmek için acele ediyor

 İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
TT

İsrail, Gazze'deki tampon bölgeyi genişletmek için acele ediyor

 İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun dün Gazze şehrinde bir evi yıkmasının ardından yükselen dumanlar (AP)

İsrail, Gazze Şeridi’nde işgal altındaki bölgeler (Sarı Hattın doğusu) ile Hamas'ın faaliyet gösterdiği bölgeleri (Sarı Hattın batısı) birbirinden ayıran Sarı Hattın yaklaşık 3 kilometre batısında yeni bir tampon bölge oluşturmaya çalışıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan silahlı gruplardan saha kaynaklarına göre İsrail'in bu çabaları, ateşkesin ikinci aşamasına geçmeden önce sahadaki yeni durumu istikrara kavuşturmayı amaçlıyor. Bu çabalar, işgalci İsrail güçlerinin tampon bölge için istedikleri yerleri belirlemelerine olanak tanıyan evlerin yıkılması ve arazinin düzleştirilmesini içeriyor.

Sahadaki bu gelişmeler, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'ndeki İsrail güçlerini teftiş ederken yaptığı açıklamalarla tutarlıydı. Zamir, Sarı Hattın yeni bir sınır, yerleşim yerleri için ileri bir savunma hattı ve bir saldırı hattı oluşturduğunu söyledi.

Buna karşın Hamas liderlerinden Husam Bedran, Zamir'in açıklamalarının işgalin ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadığını açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Bedran dün Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, Hamas’ın anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmeden önce İsrail'in ateşkese yönelik ihlallerine son verilmesini istediğini belirtti.


Netanyahu: Şam ile temaslar bir anlaşmayla sonuçlanmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Netanyahu: Şam ile temaslar bir anlaşmayla sonuçlanmadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan açıklamada, Suriye meselesine ilişkin ABD'nin de katıldığı son görüşmelerin iki taraf arasında bir anlaşma veya mutabakata yol açtığı iddiaları yalanlandı.

Açıklamada, Suriye ile ilgili konularda Washington'ın himayesinde görüşmeler ve temaslar yapıldığı, ancak bunların henüz ön görüşme aşamasında olduğu vurgulandı.

Bu konuda herhangi bir anlaşma veya niteliksel ilerleme olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, temasların ABD'nin bölgede yürüttüğü daha geniş diplomatik çabaların bir parçası olduğu belirtildi.

Kaynaklara göre Netanyahu, İsrail medyasının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantıları sırasında, ABD'nin arabuluculuğuyla iki taraf arasında varılan anlaşmayı imzalamayı reddettiğini bildirmesinin ardından bu açıklamayı yapmak zorunda kaldı.


Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine havan toplu saldırı: Can kaybı yok

İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
TT

Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine havan toplu saldırı: Can kaybı yok

İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)
İsrail'in geçtiğimiz yaz Şam'a düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Reuters)

Suriye Devlet Televizyonu dün akşam başkent Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresine ‘nereden ateşlendiği bilinmeyen’ havan topları düştüğünü, ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Suriye Arap Haber Ajansı SANA’ya konuşan askeri bir kaynak, üç havan topunun Şam'daki Mezze Askeri Havaalanı çevresini hedef aldığını, ancak herhangi bir can kaybı veya maddi hasara yol açmadığını söyledi. SANA, ‘İlgili yetkililer Mezze Askeri Havaalanı çevresine konuşlandı ve havan toplarının nereden ateşlendiğini belirlemek için soruşturma başlattı’ bilgisini aktardı.

Reuters geçtiğimiz kasım ayında, ABD'nin Suriye ile İsrail arasında bir güvenlik anlaşmasının önünü açmak için Şam'daki bir hava üssünde askeri olarak konuşlanmayı planladığını bildirmişti.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre hava üssü, İsrail ve Suriye arasında gelecekte imzalanacak bir saldırmazlık anlaşması kapsamında silahsızlandırılmış bölge oluşturulması beklenen Suriye'nin güneyindeki bazı bölgelerin girişinde yer alıyor.

O dönemde SANA, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynaktan bilgiler aktaran Reuters'ın haberini yalanlamış ve ‘Reuters'ın Suriye'deki ABD üsleri hakkında yayınladığı haberlerin hiçbir gerçeklik payı yoktur’ ifadelerini kullanmıştı.

ABD, Suriye ile İsrail arasındaki gerilimi azaltmak ve Şam'ın İsrail'in son zamanlarda ele geçirdiği topraklarını geri almasını sağlayacağını umduğu bir güvenlik anlaşmasına varmak için iki taraf arasında arabuluculuk yapıyor.