Suriye’nin orta kesimine yönelik İsrail hava saldırısında ölen rejim askerlerinin sayısı 6’ya yükseldi

İsrail Hama kırsalındaki ‘Tahran hedeflerini’ son birkaç hafta içinde ikinci kez hedef aldı.

İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün (UNDOF) personelleri görülüyor. (AFP)
İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün (UNDOF) personelleri görülüyor. (AFP)
TT

Suriye’nin orta kesimine yönelik İsrail hava saldırısında ölen rejim askerlerinin sayısı 6’ya yükseldi

İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün (UNDOF) personelleri görülüyor. (AFP)
İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün (UNDOF) personelleri görülüyor. (AFP)

İsrail’in, Suriye’nin orta kesimindeki Hama kentinin kırsalına cuma akşam düzenlediği hava saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya yükseldi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi dün yaptığı açıklamada, “İsrail’in Cuma akşamı Suriye topraklarına yönelik saldırısı sonucu yaşanan can kayıpları arttı. Zira ölen asker sayısı, subay ve astsubaylar olmak üzere 6’ya yükseldi. Bunların 5’i Hava Savunma Güçleri’nden. Bu askerlerin tümü İsrail’in Hama kenti kırsalında yer alan Masyaf’ın batısındaki Vadi el-Uyun ile Masyaf’ın güneydoğusundaki Süveyda bölgesine düzenlediği saldırıyı püskürtme girişimleri sırasında bir hava savunma aracının doğrudan hedef alınması sonucu öldü. Asker ve siviller arasında çeşitli şekilde yaralananlar olduğu için ölü sayısı artabilir” ifadelerine yer verdi.
Gözlemevi açıklamasında, “İran milislerinin mevzilerini hedef alan İsrail bombardımanı sonucu ölen 4 savaşçının uyruğu şu ana kadar tespit edilemedi. 7 unsur yaralandı. İsrail savaş uçakları (Hama’nın) Masyaf bölgesinde İran’a ait silah depolarına ve mevzilere en az 8 füze fırlattı” bilgisine yer verdi.
İsrail 2022’nin başından bu yana Suriye topraklarına 12 saldırı gerçekleştirdi.
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın askeri bir kaynaktan aktardığına göre, İsrail’in Cuma günü Suriye’nin orta bölümüne düzenlediği hava saldırısı sonucu aralarında 1 sivilin de bulunduğu ölenlerin olduğunu bildirdi.
Kaynak, “Düşman İsrail, Banyas’ın batısında Akdeniz yönünden Suriye’nin orta kesiminde bir bölgedeki bazı noktalara füzelerle hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu biri sivil olmak üzere 5 kişi şehit oldu ve aralarında bir çocuğun bulunduğu 7 kişi yaralandı” ifadelerini kullandı.
İsrail ordusu, AFP’nin saldırıyla ilgili açıklama talebine verdiği yanıtta, yabancı basın yayın organlarının haberleri üzerinde yorum yapmadığını belirtti.
Suriye, 2011’den bu yana yaklaşık yarım milyon insanın hayatını kaybetmesine, ülke altyapısında büyük bir yıkımın meydana gelmesine ve milyonlarca vatandaşın ülke içinde yer değiştirmesine veya ülke dışına göç etmesine sebep olan kanlı bir ihtilafa tanık oluyor.
İsrail geçtiğimiz yıllarda Suriye ordusunun mevzilerine ve İran ile Lübnan Hizbullahı’na yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. İsrail Suriye’deki hava saldırılarını nadiren üstlenyor. Fakat İran’ın Suriye’deki askeri varlığını pekiştirme çabalarını engellemeye devam edeceğini birçok vesileyle tekrar ediyor.
İsrail son dönemde Tahran yanlısı gruplarla ilişkili noktaları hedef almayı sürdürüyor. İran Devrim Muhafızları 8 Mart’ta yaptığı açıklamada, İsrail’in Şam yakınlarına düzenlediği bombardıman sonucu iki albayın öldüğünü açıkladı. Devrim Muhafızları İsrail’e ‘suçunun bedelini ödetme’ sözü verdi.
İran daha önce de İsrail saldırılarında ölen askeri personellerinin olduğunu açıklamıştı. Nitekim Tahran 2018’de Tel Aviv’i, Suriye’nin orta kesimindeki Humus’a düzenlediği hava saldırısında 4 ‘askeri danışmanını’ öldürmekle suçladı.
Tahran, silahlı güçlerinin askeri danışmanlık hizmeti sunma göreviyle Suriye’de bulunduğunu söylüyor.
Gözlemevi 9 Nisan’da, Hama’nın batı kırsalında en az 5 noktaya hava saldırısı gerçekleştirdiğini bildirdi. İsrail’in hedef aldığı bölgeler arasında, Masyaf’ın dış mahallelerindeki bir askeri noktanın yanı sıra İdari İşler Fakültesi binasının yakınları, Bilimsel Araştırmalar Merkezi (savunma sanayi imalathaneleri) ve Süveyda’nın bir köyündeki askeri noktanın da bulunduğunu belirtti.



Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.


Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.