Suudi Arabistan, Durra Gaz Sahası hakkında İran’a müzakere çağrısını yineledi

Prens Abdulaziz bin Selman, Şeyh Muhammed bin Halife’den ödül alırken (Şarku’l Avsat)
Prens Abdulaziz bin Selman, Şeyh Muhammed bin Halife’den ödül alırken (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Durra Gaz Sahası hakkında İran’a müzakere çağrısını yineledi

Prens Abdulaziz bin Selman, Şeyh Muhammed bin Halife’den ödül alırken (Şarku’l Avsat)
Prens Abdulaziz bin Selman, Şeyh Muhammed bin Halife’den ödül alırken (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, küresel pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için ülkenin petrol üretim kapasitesini arttırarak 2027 yılına kadar günde 13 milyon varilin üzerinde petrol çıkaracağını açıkladı.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, Kuveyt ile ortak alanda bulunan Durra Gaz Sahası hakkında da açıklama yaptı. Bakan, söz konusu gaz sahasının doğu sınırının belirlenmesi için Kuveyt ve İran ile müzakere yapılmasına ilişkin çağrısını yineledi.
Enerji Bakanı, “Bu konu hakkında çalışıyoruz. Kuveyt ile İran’ın burada hak talep etmesi halinde müzakereye davet eden ortak bir açıklama yaptık” dedi. Bakan, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in konu hakkında ortak çıkarları olması nedeniyle olası bir müzakerede birlikte çalışmak istediklerini belirtti.
Enerji Bakanı 25 ülkedeki petrol şirketlerinin katıldığı Bahreyn’de düzenlenen 29. Ortadoğu Petrol ve Gaz Konferansı’nda yaptığı konuşmada enerji sektöründe gaz ve yenilebilir enerjiye odaklanıldığını belirtti. Yurt içinde gerekli talebin olması halinde günde bir milyon varil çıkarılacağını belirtti.
Suudi Bakan, petrol sektörünün gelişmesi nedeniyle sektöre yatırım yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Yapılan açıklamada petrol fiyatlarının yükseldiği ancak diğer enerji ürünlerine göre daha istikrarlı olduğu belirtildi. Prens Abdulaziz, bir sonraki aşamada enerji sektörünün gelişmesi ve ilerlemesi için yeni çalışmalar yapılacağını açıkladı.
Enerji Bakanı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye devletleri ve müttefiklerinin hesap vermesini sağlamak için ABD Senato’suna sunulan ve ‘Petrol Üreten ve İhraç Eden Kartellere Hayır (NOPEC)’ olarak bilinen yeni yasa hakkında açıklamada bulundu. Bakan, piyasayı kontrol etmek için ham petrol üreten ülkeler için geçerli olup olmadığının belli olmadığını kaydetti.
Bakan, “Piyasayı kontrol etmeye çalışan sadece OPEC değil, tüketicilerin de belli bir rolü var. NOPEC’in sadece üreticileri mi yoksa herkesi mi kapsayacağı belli değil” dedi.

Bahreyn rafinerisinin yenilecek
Bahreyn Petrol Bakanı Şeyh Muhammed bin Halife, konferansın açılışında yaptığı konuşmada dünyanın en önemli rafinerisinden biri olarak kabul edilen Bahreyn rafinerisinin yenileceğini açıkladı. Bakan Muhammed, kapasitenin arttırılması, ürün listesinin geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması için rafinerinin yenileneceğini belirtti. Proje ile dünyanın en rekabetçi ve çevre dostu rafinerilerinden biri olacak olan rafinerinin 2023 yılında yenilenmesi bekleniyor. Söz konusu açıklama Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Saudi Aramco, Ukrayna- Rusya savaşının etkisi ile 2022’nin ilk çeyreğinde elde edilen kar oranında yüzde 82’lik bir artış elde ettiğini açıklaması ile aynı zamana denk geldi. Saudi Aramco’nun piyasa değeri ABD merkezli Apple şirketini geçerek dünyanın en değerli şirketi haline geldi.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.