Libya Başbakanı Dibeybe, halkın birlik olarak "terör" girişimini yendiğini söyledi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Libya Başbakanı Dibeybe, halkın birlik olarak "terör" girişimini yendiğini söyledi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin Başbakanlığa seçtiği Fethi Başağa'nın başkent Trablus'a gelmesinin ardından yaşanan silahlı çatışmalara işaret ederek, "Bu terörü, birlik olarak ve söz birliği yaparak yendik" dedi.
"Hukumetena" adlı resmi sosyal medya sayfasında yayınlanan görüntülü konuşmasında Dibeybe, Başağa'nın bu sabahTrablus'a gelmesinin ardından bölgede yaşanan silahlı çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında Dibeybe, "Bu terörü birlik olarak ve söz birliği yaparak yendik, fitneye sebebiyet vermeye çalışanları engelledik" ifadelerini kullandı.
Emniyet güçlerine güvenliği yeniden sağladıkları için teşekkür eden ve hüzünlü bir gün geçirdiklerini ancak başkentte herkesin iyi olmasından dolayı şükrettiğini dile getiren Dibeybe, "Libyalıların kanının dökülmemesi adına, Trablus'a girmeye çalışanların çıkışları için güvenli bir koridor açılmasına izin verdim" diye konuştu.
Dibeybe, başkentte güvenliğin tamamen sağlandığını belirterek, "Tüm diplomatik misyonlara, ülke temsilcilerine ve büyükelçiliklere Trablus'ta güvenlik durumunun istikrarlı olduğunu ve normal görevlerini yerine getirebileceklerini temin ederiz" dedi.
Yaşanan olaylardan sonra Trablus sokaklarında dolaştığını aktaran Dibeybe, şunları kaydetti:
"Libyalıların gözlerinde, silahlı kişilerin Trablus'a sızma girişiminden sonra korku ve güvensizlik ortamına geri dönülmesinden duydukları endişeyi gördüm ama aynı zamanda umut ve karşı koyma gücünü de gördüm."

Dibeybe'den "siyasi intihar" benzetmesi
"Siyasi olarak intihar edenlerin" gecenin geç saatlerinde "fitne çıkarma girişiminde bulunduğunu" söyleyen Dibeybe, "Silahlı ve zırhlı araçlarla kente girerek korku saldılar" dedi.
İktidarı ancak seçilmiş bir hükümete devredeceğini yineleyen Dibeybe, "Seçimleri bu yılın ortasında yapmaya hazır olduğumuzu ilan ediyoruz ancak Yüksek Seçim Komisyonunda hala seçimlerin yapılmasını engellemeye çalışan kesimler var" şeklinde konuştu.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından şubat ayında Başbakan seçilen Başağa, sabah saatlerinde Trablus'a gelmişti.
Daha sonra Ulusal Birlik Hükümeti taraftarları ile Başağa'yı destekleyen silahlı gruplar arasında çatışma yaşanmış bunun üzerine Başağa, Trablus'tan ayrılmıştı.

Başağa ve Dibeybe hükümetleri
Libya’da devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin planlanan 24 Aralık 2021'de yapılamaması üzerine, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı bir oturumda Başağa'yı başbakan seçmişti.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini açıklamıştı.
Ülkede yaklaşık 3 aydır Dibeybe ve Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz