Kuzey Kore, Kovid-19 ile mücadelede eczanelere asker konuşlandırıyor

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın yayınladığı, ordunun konuşlandırılması sırasında çekilen bir kare (AP)
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın yayınladığı, ordunun konuşlandırılması sırasında çekilen bir kare (AP)
TT

Kuzey Kore, Kovid-19 ile mücadelede eczanelere asker konuşlandırıyor

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın yayınladığı, ordunun konuşlandırılması sırasında çekilen bir kare (AP)
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın yayınladığı, ordunun konuşlandırılması sırasında çekilen bir kare (AP)

Koronavirüs salgınında 2 yılın ardından ilk vakayı geçtiğimiz hafta bildiren Kuzey Kore'de vakalar artıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un salgınla mücadele kapsamında askerleri eczanelerde görevlendirdi. Yeterli miktarda test yapma imkanında yoksun olan Kuzey Kore’de, yüksek ateş semptomlu vakaların sayısının yaklaşık 1,5 milyona ulaştığı, artan koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ilaç dağıtımı yoğunlaştırıldı.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA dün (Salı),  Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, salgının aşılanmamış nüfus arasında yayılmasını yavaşlatmak amacıyla ülke çapında karantina önlemlerinin uygulanması için talimat verdi. Ordu salgına karşı mücadelede çeşitli bölgelere konuşlandı.
KCNA tarafından yayınlanan fotoğraflara göre, başkent Pyongyang’da Kore Halk Ordusu’na bağlı sağlık biriminden yüzlerce görevlinin kamuflaj üniformalarıyla yürüyüşe katıldığı görüldü.
KCNA, ordunun 24 saat hizmet sistemi altında ilaç tedariği sağlamak için, güçlerini acil bir şekilde Pyongyang şehrindeki tüm eczanelere konuşlandırdığını aktardı.
Kim, sağlık sektörü yetkililerini eczaneleri açık tutmadıkları için sert bir şekilde eleştirdi. Kim, Kuzey Kore’nin geçen hafta ilk Kovid-19 vakasının kaydedildiğini açıklamasından bu yana, ülkenin salgın ile mücadelesinde ön saflarda yer aldı.  Ülke lideri, salgının ‘büyük sıkıntılara’ neden olduğunu vurguladı.
Yetkililer pazartesi akşamı itibariyle 1 milyon 48 milyondan fazla vakanın kaydedildiğini ve can kaybının 56’ya yükseldiğini belirtti. 
KCNA, en az 663 bin 910 vakanın tedavi altında olduğunu belirtti. Yetkililer medyadaki bilinçlendirme kampanyalarını yoğunlaştırarak, ilaç fabrikalarını üretimini artırdı.
Uzmanlar, Kuzey Kore’nin hastanelerde donanımın yetersiz olması, az sayıda yoğun bakım ünitesinin yanı sıra Kovid-19 tedavi ilacı ve geniş çaplı test imkanlarının olmaması sebebiyle dünyanın en kötü sağlık sistemlerinden birine sahip olduğunu söylüyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde Kore araştırmacısı Lina Yoon yaptığı açıklamada, “Kuzey Korelilerin çoğu kronik olarak yetersiz besleniyor ve Kovid-19’a karşı aşısızlar, ülkede neredeyse hiç ilaç bulunmuyor ve sağlık altyapısı bu salgınla başa çıkacak durumda değil” ifadelerini kullandı ve uluslararası topluma Kuzey Kore’ye ilaç, aşı ve altyapı desteği sağlama çağrısında bulundu.
Güney Kore Birleşme Bakanlığına göre, Pyongyang şimdiye kadar Seul’un yaptığı yardım teklifine yanıt vermedi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol nükleer silahlı komşusuna, pazartesi günü milletvekillerine, Pyongyang’ın kabul etmesi halinde yardım sağlamakta tereddüt edilmeyeceğini söyledi.
Öte yandan, Kovid-19 krizine rağmen, uydulardan çekilen yeni görüntüler Kuzey Kore’nin bir nükleer reaktörün inşaatına devam ettiğini gösteriyor.
ABD ve Güney Kore, Kim’in 7’nci nükleer denemesini gerçekleştirmeye hazırlandığına yönelik uyarıda bulundu.



Bangladeş'in eski Başbakanı Halide Ziya 80 yaşında hayatını kaybetti

Bangladeş Eski Başbakanı Halide Ziya (AFP)
Bangladeş Eski Başbakanı Halide Ziya (AFP)
TT

Bangladeş'in eski Başbakanı Halide Ziya 80 yaşında hayatını kaybetti

Bangladeş Eski Başbakanı Halide Ziya (AFP)
Bangladeş Eski Başbakanı Halide Ziya (AFP)

Bangladeş'in eski Başbakanı Halide Ziya'nın, şubat ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerinde ezici bir zafer kazanması beklenirken, 1984'ten beri liderliğini yaptığı Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) tarafından yapılan açıklamaya göre Ziya bugün 80 yaşında hayatını kaybetti.

Parti açıklamasında, "Bangladeş Milliyetçi Partisi Başkanı, eski Başbakan ve ulusal lider Halide Ziya bugün sabah saat 06:00'da vefat etti" denildi.

Ziya, 1991'de Bangladeş'i yöneten ilk kadın oldu ve üç kez başbakanlık yaptı: 1991-1996 yılları arasında, ardından 1996'da üç ay boyunca ve son olarak 2001-2006 yılları arasında. Partinin geçici genel başkanı olan oğlu Tarık Rahman, 17 yıl İngiltere'de kendi isteğiyle sürgünde kaldıktan sonra 25 Aralık'ta Bangladeş'e döndü ve başbakan adayı olması bekleniyor.

Sağlığı giderek kötüleşmesine rağmen Ziya, Şubat 2026 başlarında yapılması planlanan parlamento seçimlerinde Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin kampanyasına liderlik edeceğini ve yeniden parlamentoda bir sandalye için aday olacağını açıkladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Bangladeş'in bağımsızlık mücadelesi lideri Ziya ur Rahman’ın eşi olan Halide Ziya, ciddi bir şekilde hastaydı ve kasım ayı sonlarında akciğer enfeksiyonu nedeniyle başkent Dakka'daki özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesine kaldırılmıştı.

Doktoru aralık ayı başlarında Birleşik Krallık'a nakledilmesi gerektiğini söylemişti. Sağlığı, 2018'de ana rakibi Şeyh Hasina (2009-2024) döneminde yolsuzluk suçlamalarıyla hapse girmesinden bu yana kötüleşti.


Tayvan, toprakları çevresinde Çin’e ait 13 uçak ve 12 gemi tespit etti

Tayvan yakınlarında daha önce yapılan bir eğitim tatbikatı sırasında iki Çin savaş uçağı (Arşiv- AP)
Tayvan yakınlarında daha önce yapılan bir eğitim tatbikatı sırasında iki Çin savaş uçağı (Arşiv- AP)
TT

Tayvan, toprakları çevresinde Çin’e ait 13 uçak ve 12 gemi tespit etti

Tayvan yakınlarında daha önce yapılan bir eğitim tatbikatı sırasında iki Çin savaş uçağı (Arşiv- AP)
Tayvan yakınlarında daha önce yapılan bir eğitim tatbikatı sırasında iki Çin savaş uçağı (Arşiv- AP)

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün saat 6 ile bugün arasında Tayvan çevresinde 13 Çin askeri uçağı ve 12 gemi tespit etti.

Tayvan Haber Ajansı'nda bugün yer alan habere göre 12 uçak Tayvan Boğazı'ndaki orta hattı geçerek Tayvan'ın kuzey ve güneybatı hava savunma tanımlama bölgelerine girdi. Buna karşılık Tayvan, Çin'in faaliyetlerini izlemek için uçak ve deniz araçları gönderdi ve kıyı füze sistemlerini konuşlandırdı.

Ay başından bu yana Tayvan, Çin askeri uçaklarını 271 kez, gemilerini 196 kez tespit etti. Eylül 2020'den bu yana Çin, Tayvan çevresinde faaliyet gösteren askeri uçak ve deniz araçlarının sayısını kademeli olarak artırarak, gri bölge taktiklerini giderek daha fazla uygulamaya koydu.

Şarku’l Avsat’ın Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden aktardığına göre gri bölge taktikleri, "Bir devletin güvenlik hedeflerinin, doğrudan ve kitlesel güç kullanımına başvurulmadan karşılanmasını sağlamak için statik caydırıcılığın ötesine geçen bir çaba veya bir dizi çaba" olarak tanımlanmaktadır.


Japonya'daki bıçaklı ve spreyli saldırıda 14 kişi yaralandı

Japon polisi (Arşiv- Reuters)
Japon polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Japonya'daki bıçaklı ve spreyli saldırıda 14 kişi yaralandı

Japon polisi (Arşiv- Reuters)
Japon polisi (Arşiv- Reuters)

Bir ambulans yetkilisi bugün, Japonya'nın merkezindeki bir fabrikada bıçak ve bilinmeyen bir sıvının kullanıldığı saldırıda 14 kişinin yaralandığını söyledi.

AFP'ye konuşan Şizuoka Eyaleti, Mishima Şehri Sivil Savunma Dairesi Başkanı Tomoharu Sugiyama, "14 kişinin acil servise kaldırıldığını" belirtti.

Japon polisi (Arşiv- EPA)Japon polisi (Arşiv- EPA)

Yetkili, saat 16:30 civarında (07:30 GMT) yakındaki kauçuk fabrikasından bir telefon aldığını ve "beş veya altı kişinin" bıçaklandığını ve "sprey sıvı" kullanıldığını söylediklerini bildirdi. Japon medyası, bir kişinin cinayete teşebbüs şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi. Yaralanmaların boyutu henüz bilinmiyor, NHK ise tüm kurbanların bilincinin yerinde olduğunu bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Tomoharu Sugiyama, 14 yaralıdan en az altısının hastaneye kaldırıldığını ve olay yerine 11'i ambulans olmak üzere 17 kurtarma aracının sevk edildiğini belirtti.

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saldırı, kamyon ve otobüs lastiği üretimi konusunda uzmanlaşmış Yokohama Rubber şirketine ait Mishima şehrindeki bir fabrikada gerçekleşti.

Japonya'da şiddet içeren suçlar nadirdir; dünyanın en sıkı silah yasalarından bazılarına sahip olması sayesinde cinayet oranı düşüktür. Bununla birlikte, bıçaklı saldırılar ve hatta silahlı saldırılar zaman zaman meydana gelmektedir; bunlara 2022'de eski Başbakan Shinzo Abe'ye yönelik suikast girişimi de dahildir.